Baskické fazole – nejlepší recept
26. 4. 2008 Úvod » Baskické fazole
- 250 g fazolových lusků
- 2 rajčata
- 1/2 cibule
- 50 g slaniny
- 1 stroužek česneku
- sůl
- mletý pepř
Rajská jablíčka spaříme vařící vodou a oloupeme. Do hrnce se silným dnem, nejlépe litinového, vložíme na kostičky nakrájenou slaninu, drobně nasekanou cibulku a vše necháme dožluta podusit. Přidáme oloupaná, na kostičky pokrájená rajská jablíčka, posolíme je a popepříme. Pak nasypeme do hrnce syrové, očištěné fazolové lusky a česnek, nakrájený nadrobno. Zalijeme vodou, přikryjeme a necháme na mírném ohni vařit. Když se voda vyvaří a zůstane jen výborná šťáva, jsou už lusky většinou měkké. Baskické fazole je možné připravit i ze sterilovaných lusků, jenže v tom případě dáme jen na prst vody, krátce povaříme a lusky v omáčce jen prohřejeme.