Baskické fazole – nejlepší recept

26. 4. 2008   Úvod » Baskické fazole

  • 250 g fazolových lusků
  • 2 rajčata
  • 1/2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý pepř

Rajská jablíčka spaříme vařící vodou a oloupeme. Do hrnce se silným dnem, nejlépe litinového, vložíme na kostičky nakrájenou slaninu, drobně nasekanou cibulku a vše necháme dožluta podusit. Přidáme oloupaná, na kostičky pokrájená rajská jablíčka, posolíme je a popepříme. Pak nasypeme do hrnce syrové, očištěné fazolové lusky a česnek, nakrájený nadrobno. Zalijeme vodou, přikryjeme a necháme na mírném ohni vařit. Když se voda vyvaří a zůstane jen výborná šťáva, jsou už lusky většinou měkké. Baskické fazole je možné připravit i ze sterilovaných lusků, jenže v tom případě dáme jen na prst vody, krátce povaříme a lusky v omáčce jen prohřejeme.

 

Luštěniny