Řapíkatý celer, celerová pomazánka, salát a polévka – recept

Celer recepty

Celer – ať už řapíkatý, nebo klasický – je vysoce hodnotná, prospěšnými látkami nabitá, a přesto mnohdy neprávem nedoceněná potravina. Z celeru si přitom můžete připravit celou řadu lahodných pokrmů, ale také zdravých nápojů. Jaké jsou nejlepší recepty z celeru?

Řapíkatý celer polévka, celerová pomazánka, nebo třeba smoothie recepty z řapíkatého celeru. To vše jsou doslova vitamínové bomby, které mají obrovský přínos pro vaše zdraví. Pomazánku z celeru můžete podávat na bílém i celozrnném pečivu, smoothie představuje báječnou zdravou snídani nebo dietní svačinku, a luxusní celerová polévka vás spolehlivě zahřeje.

Celer má navíc relativně neutrální chuť, takže si při přípravě pokrmů z celeru k obědu nebo k večeři můžete libovolně vyhrát s kořením. Díky vysokému obsahu vlákniny\ vás navíc pokrmy i nápoje z celeru dokáží báječně zasytit, a prospívají vašemu trávení. Celer můžete přidat do pomazánek, polévek, nebo třeba do zapečených brambor se zeleninou.

Pokud hledáte řapíkatý celer recept, jste na správném místě.

Celerová pomazánka – výborná celerová pomazánka – recept

Celerová pomazánka patří mezi poklady zdravé studené kuchyně. Naučíme vás, jak si doma připravit báječnou celerovou pomazánku snadno a rychle.

Celerová pomazánka ingredience

  • 2 špetky kari
  • 115 g smetanového sýra
  • 1 lžíce podmáslí
  • 1 stonek celeru
  • 1 malé jablko
  • Sůl
  • Pepř

Celerová pomazánka postup

  1. Smíchejte kari koření se 2 lžícemi teplé vody. Smíchejte se smetanovým sýrem a míchejte, dokud nevznikne krém.
  2. Celer opláchněte a případně odstraňte nitky. Celer nakrájejte nadrobno a celerové listy nasekejte. Odložte stranou 1 polévkovou lžíci celeru.
  3. Jablko opláchněte, osušte, rozčtvrťte a odstraňte jádřinec. Jablko nakrájejte na jemné kostičky.
  4. Smíchejte kari sýr s jablkem, nakrájeným celerem a celerovými listy. Pokud je směs příliš hustá, přidejte 1-2 lžíce vody a míchejte, dokud nevznikne krém.
  5. Podle chuti osolte a opepřete. Namažte na chléb nebo krekry a ozdobte zbylým nakrájeným celerem.

Řapíkatý celer se dá použít i v dalších pomazánkách. Skvěle se hodí k vajíčkové pomazánce.

Polévka z řapíkatého celeru – řapíkatý celer polévka – recept

Řapíkatý celer můžete využít také v teplé kuchyni. Co takhle uvařit si báječnou polévku z řapíkatého celeru?

Polévka z řapíkatého celeru – ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 300 g celeru, nakrájeného na plátky, s odstraněnými tvrdými nitěmi
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • 200 g oloupaných a na kousky nakrájených brambor
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml mléka
  • křupavý chléb k podávání

Řapíkatý celer polévka – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte na mírném ohni olej, vložte celer, česnek a brambory a obalte je v oleji.
  2. Přidejte trochu vody a velkou špetku soli a za pravidelného míchání vařte 15 minut, pokud se zelenina začne lepit, přidejte ještě trochu vody.
  3. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte a vařte dalších 20 minut, dokud se brambory nerozpadnou a celer nezměkne.
  4. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, poté přilijte mléko a znovu rozmixujte. Podle chuti dochuťte. Podávejte s křupavým chlebem.
Celer recepty
Řapíkatý celer se výborně hodí do polévky

Celerovo mrkvová pomazánka – recept

Mezi zdravé a chutné svačiny patří také celerovo mrkvová pomazánka, kterou si doma připravíte snadno a během chvilky.

Ingredience na celerovo mrkvovou pomazánku

  • 1/2 celeru, oloupaného a nastrouhaného
  • 4 mrkve, oloupané a nastrouhané
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • jogurt

Celerovo mrkvová pomazánka – postup

  1. Nastrouhanou zeleninu promíchejte v míse.
  2. V hrnku nebo malé misce smíchejte olej se solí a pepřem a vmíchejte do zeleninové směsi.
  3. Po troškách přidávejte jogurt, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  4. Servírujte na čerstvém pečivu.

Výborná celerová pomazánka – nejlepší celerová pomazánka – recept

Máte chuť na něco dobrého a zdravého? Můžete si doma připravit nejlepší celerovou pomazánku. Tuto výbornou celerovou pomazánku můžete skladovat v chladničce.

Výborná celerová pomazánka – ingredience

  • 1 a 1/2 šálku nastrouhaného celeru
  • 2 balení smetanového sýra
  • 2 lžičky mléka nebo smetany volitelně pro zjemnění
  • 1 lžíce čerstvé pažitky nasekané nadrobno
  • 1 lžíce čerstvé bazalky nasekané
  • 1 lžíce čerstvého kopru nasekaného
  • 1 lžíce čerstvé petrželky nasekané nadrobno
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky soli
  • ⅛ lžička černého pepře

Nejlepší celerová pomazánka – postup

  1. Do kuchyňského robotu přidejte celer, smetanový sýr a mléko a rozmixujte dohladka.
  2. Přidejte bylinky, česnekový prášek, sůl a pepř a mixujte, dokud se nespojí.
  3. Přendejte do středně velké mísy, ještě jednou promíchejte, a můžete servírovat.
Celer recepty
Celerový salát chutná výborně například s mrkví

Salát z řapíkatého celeru recept

Řapíkatý celer se výborně hodí také do salátu. Salát z řapíkatého celeru je zdravý, chutný a dokonale povzbuzující.

Salát z řapíkatého celeru ingredience

  • 8 řapíků celeru, nakrájených na tenké plátky
  • 1/4 šálku rozinek
  • 1/4 šálku opražených vlašských ořechů
  • 1/4 šálku nasekané červené cibule
  • 3 lžíce obyčejného jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce jablečného octa nebo 1 lžička bílého octa
  • ½ lžičky pepře
  • ¼ lžičky soli

Salát z řapíkatého celeru – postup

  1. Ingredience postupně vložte do velké mísy.
  2. Vše opatrně, avšak důkladně promíchejte.
  3. Servírujte vychlazené.

Zapečený řapíkatý celer recept

Hledáte zapečený řapíkatý celer recepty? Řapíkatý celer si můžete připravit na mnoho různých způsobů včetně zapečení v troubě, a výsledek vám zaručeně bude chutnat.

Zapečený řapíkatý celer – ingredience

  • Mořská sůl
  • 2 svazky celeru, podélně rozpůlené, listy nahrubo nasekané
  • 3 až 4 stroužky česneku, prolisované
  • 3 lžíce jablečného moštu
  • 6 lžic (90 ml) oleje z lískových oříšků nebo kvalitního olivového oleje
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 1 svazek čerstvé petrželky, nahrubo nasekaný
  • 3⁄4 šálku plus 1 polévková lžíce (200 ml) zeleninového vývaru okyseleného 2 až 3 polévkovými lžícemi jablečného moštu
  • 1 hrnek (150 g) rozdrobeného sýra s modrou plísní
  • 2⁄3 šálku (70 g) nahrubo nasekaných lískových oříšků

Zapečený řapíkatý celer recept

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Celer blanšírujte 3 minuty, vyndejte ho děrovanou lžící a nechte okapat. Celer položte na plech řeznou stranou dolů.
  3. Rozšlehejte česnek s jablečným moštem a olejem a dochuťte solí a pepřem.
  4. Celer potřete polovinou zálivky a polovinou petrželky a plech vložte do trouby. Zalijte je vývarem a pečte 45 až 60 minut (podle tloušťky celeru), dokud není al dente a špičky se nezbarví.
  5. V případě potřeby přendejte na servírovací talíř. Pokapejte zbytkem zálivky; posypte zbytkem petrželky, celerovými listy, sýrem a lískovými oříšky a podávejte.
Celer recepty
Řapíkatý celer chutná výborně i zapečený

Hranolky z řapíkatého celeru – recept

Hranolky nemusí být vždy nutně připravené jen z brambor. Důkazem jsou tyto vynikající hranolky z řapíkatého celeru, které navíc chutnají zkrátka báječně.

Hranolky z řapíkatého celeru – ingredience

  • 6 nebo 7 řapíků celeru (nebo můžete použít celý svazek).
  • Keltská mořská sůl
  • černý pepř
  • Oregano
  • Tymián
  • Avokádový olej

Hranolky z řapíkatého celeru – postup

  1. Předehřejte troubu na 205 °C.
  2. Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem.
  3. Celerové stonky omyjte a osušte.
  4. Stonky nakrájejte na kousky dlouhé jako na smažení.
  5. Celer promíchejte s avokádovým olejem, solí, pepřem, oreganem a tymiánem, dokud nejsou všechny kousky dobře obalené. Stonky by se měly lesknout olejem. Ujistěte se, že je na každém stonku vidět oregano a tymián.
  6. Stonky rozložte na plech v jedné vrstvě, aby se všechny rovnoměrně propekly.
  7. Celer dejte péct do trouby asi na 40 minut, nebo dokud nezačnou okraje hnědnout a nejsou na dotek měkké.

Celerová pomazánka s vajíčkem – recept

Připravit si můžete také báječnou celerovou pomazánku s vajíčkem. Celerová pomazánka s vajíčkem vám kromě spousty vitamínů dodá také potřebné bílkoviny. Použít do ní můžete třeba i domácí majonézu.

Ingredience na celerovou pomazánku s vajíčkem

  • 150 g celeru, nastrouhaného najemno
  • Sůl a pepř
  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 vejce, uvařená natvrdo a nakrájená na kousky
  • 2 lžíce mléka
  • 100 g majonézy

Celerová pomazánka s vajíčkem – postup

  1. Celer promíchejte s cibulkou a uložte na chvilku do ledničky.
  2. Smíchejte mléko, majonézu, sůl, pepř a vejce, a přidejte k celerové směsi.
  3. Míchejte, dokud nevznikne hladká pomazánka. V případě potřeby můžete přidat tekuté přísady.
  4. Nechte znovu vychladit a podávejte s čerstvým pečivem.

Řapíkatý celer smoothie – recept

Řapíkatý celer můžete využít nejen na přípravu skvělých jídel, ale také lahodných a zdravých nápojů. Jak připravit řapíkatý celer smoothie?

Ingredience na řapíkatý celer smoothie

  • 4 středně velká žebra celeru (¾ hrnku nasekaných)
  • 1 velké zelené jablko
  • 1 banán
  • ½ lžičky oloupaného a nastrouhaného zázvoru (z čerstvého kořene zázvoru)
  • 2 šálky listů baby špenátu
  • ½ šálku vody
  • 10 kostek ledu
  • 1 a ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (1/2 citronu)

Řapíkatý celer smoothie recept

  1. Celer nakrájejte nahrubo. Jablko nakrájejte na kousky, slupku ponechte. Banán rozlámejte na kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo umelte.
  2. Vše vložte do mixéru a rozmixujte dohladka, podle potřeby zastavte a seškrábněte, a pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Vypijte ihned nebo skladujte až 1 den.
Celer recepty
Smoothie z řapíkatého celeru je doslova vitaminovou bombou

Zapečený řapíkatý celer s brambory – recept

Řapíkatý celer má své využití také v teplé kuchyni. Co takhle připravit si báječný zapečený řapíkatý celer s brambory?

Zapečený řapíkatý celer s brambory ingredience

  • 400 g brambor
  • 400 g řapíkatého celeru
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 150 g strouhaného sýra

Postup na zapečený řapíkatý celer s brambory

  1. Brambory a celer oloupejte, opláchněte a nakrájejte na kostičky. Smetanu ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Oválnou zapékací misku vymažte máslem. Rozložte do ní brambory a celer a zalijte je smetanou tak, aby bylo vše jen zakryté.
  3. Posypte sýrem a pečte 40-45 minut, dokud nezezlátnou. Vyjměte z trouby a ihned podávejte.

Celerový salát s mrkví a majonézou – recept

Pokud máte rádi saláty, obohacené o majonézu, pak by vám mohl zachutnat i tento báječný celerový salát s mrkví a majonézou.

Celerový salát s mrkví a majonézou ingredience

  • 1-2 středně velké celery, oloupané a rozdrcené
  • 2-3 středně velká jablka zbavená jádřinců a rozdrcená
  • 2 velké mrkve oloupané a nastrouhané
  • 230 g nasekaných vlašských ořechů
  • 240 ml majonézy
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na celerový salát s mrkví a majonézou

  1. Jablka očistěte a zbavte jádřinců.
  2. Oloupejte a očistěte kořen celeru.
  3. Oloupejte mrkev.
  4. Pomocí kuchyňského robotu nebo běžného struhadla na zeleninu nakrouhejte všechnu zeleninu a vložte ji do salátové mísy.
  5. Přidejte vlašské ořechy.
  6. Přidejte majonézu a podle chuti osolte a opepřete.
  7. Podávejte studené.