Řapíkatý celer, celerová pomazánka, salát a polévka – recept

Celer – ať už řapíkatý, nebo klasický – je vysoce hodnotná, prospěšnými látkami nabitá, a přesto mnohdy neprávem nedoceněná potravina. Z celeru si přitom můžete připravit celou řadu lahodných pokrmů, ale také zdravých nápojů. Jaké jsou nejlepší recepty z celeru?
Řapíkatý celer polévka, celerová pomazánka, nebo třeba smoothie recepty z řapíkatého celeru. To vše jsou doslova vitamínové bomby, které mají obrovský přínos pro vaše zdraví. Pomazánku z celeru můžete podávat na bílém i celozrnném pečivu, smoothie představuje báječnou zdravou snídani nebo dietní svačinku, a luxusní celerová polévka vás spolehlivě zahřeje.
Celer má navíc relativně neutrální chuť, takže si při přípravě pokrmů z celeru k obědu nebo k večeři můžete libovolně vyhrát s kořením. Díky vysokému obsahu vlákniny\ vás navíc pokrmy i nápoje z celeru dokáží báječně zasytit, a prospívají vašemu trávení. Celer můžete přidat do pomazánek, polévek, nebo třeba do zapečených brambor se zeleninou.
Pokud hledáte řapíkatý celer recept, jste na správném místě.
Celerová pomazánka – výborná celerová pomazánka – recept
Celerová pomazánka patří mezi poklady zdravé studené kuchyně. Naučíme vás, jak si doma připravit báječnou celerovou pomazánku snadno a rychle.
Celerová pomazánka ingredience
- 2 špetky kari
- 115 g smetanového sýra
- 1 lžíce podmáslí
- 1 stonek celeru
- 1 malé jablko
- Sůl
- Pepř
Celerová pomazánka postup
- Smíchejte kari koření se 2 lžícemi teplé vody. Smíchejte se smetanovým sýrem a míchejte, dokud nevznikne krém.
- Celer opláchněte a případně odstraňte nitky. Celer nakrájejte nadrobno a celerové listy nasekejte. Odložte stranou 1 polévkovou lžíci celeru.
- Jablko opláchněte, osušte, rozčtvrťte a odstraňte jádřinec. Jablko nakrájejte na jemné kostičky.
- Smíchejte kari sýr s jablkem, nakrájeným celerem a celerovými listy. Pokud je směs příliš hustá, přidejte 1-2 lžíce vody a míchejte, dokud nevznikne krém.
- Podle chuti osolte a opepřete. Namažte na chléb nebo krekry a ozdobte zbylým nakrájeným celerem.
Řapíkatý celer se dá použít i v dalších pomazánkách. Skvěle se hodí k vajíčkové pomazánce.
Polévka z řapíkatého celeru – řapíkatý celer polévka – recept
Řapíkatý celer můžete využít také v teplé kuchyni. Co takhle uvařit si báječnou polévku z řapíkatého celeru?
Polévka z řapíkatého celeru – ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g celeru, nakrájeného na plátky, s odstraněnými tvrdými nitěmi
- 1 oloupaný stroužek česneku
- 200 g oloupaných a na kousky nakrájených brambor
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml mléka
- křupavý chléb k podávání
Řapíkatý celer polévka – postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte na mírném ohni olej, vložte celer, česnek a brambory a obalte je v oleji.
- Přidejte trochu vody a velkou špetku soli a za pravidelného míchání vařte 15 minut, pokud se zelenina začne lepit, přidejte ještě trochu vody.
- Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu, pak teplotu ztlumte a vařte dalších 20 minut, dokud se brambory nerozpadnou a celer nezměkne.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, poté přilijte mléko a znovu rozmixujte. Podle chuti dochuťte. Podávejte s křupavým chlebem.

Celerovo mrkvová pomazánka – recept
Mezi zdravé a chutné svačiny patří také celerovo mrkvová pomazánka, kterou si doma připravíte snadno a během chvilky.
Ingredience na celerovo mrkvovou pomazánku
- 1/2 celeru, oloupaného a nastrouhaného
- 4 mrkve, oloupané a nastrouhané
- sůl
- pepř
- olivový olej
- jogurt
Celerovo mrkvová pomazánka – postup
- Nastrouhanou zeleninu promíchejte v míse.
- V hrnku nebo malé misce smíchejte olej se solí a pepřem a vmíchejte do zeleninové směsi.
- Po troškách přidávejte jogurt, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Servírujte na čerstvém pečivu.
Výborná celerová pomazánka – nejlepší celerová pomazánka – recept
Máte chuť na něco dobrého a zdravého? Můžete si doma připravit nejlepší celerovou pomazánku. Tuto výbornou celerovou pomazánku můžete skladovat v chladničce.
Výborná celerová pomazánka – ingredience
- 1 a 1/2 šálku nastrouhaného celeru
- 2 balení smetanového sýra
- 2 lžičky mléka nebo smetany volitelně pro zjemnění
- 1 lžíce čerstvé pažitky nasekané nadrobno
- 1 lžíce čerstvé bazalky nasekané
- 1 lžíce čerstvého kopru nasekaného
- 1 lžíce čerstvé petrželky nasekané nadrobno
- ½ lžičky česnekového prášku
- ¼ lžičky soli
- ⅛ lžička černého pepře
Nejlepší celerová pomazánka – postup
- Do kuchyňského robotu přidejte celer, smetanový sýr a mléko a rozmixujte dohladka.
- Přidejte bylinky, česnekový prášek, sůl a pepř a mixujte, dokud se nespojí.
- Přendejte do středně velké mísy, ještě jednou promíchejte, a můžete servírovat.

Salát z řapíkatého celeru recept
Řapíkatý celer se výborně hodí také do salátu. Salát z řapíkatého celeru je zdravý, chutný a dokonale povzbuzující.
Salát z řapíkatého celeru ingredience
- 8 řapíků celeru, nakrájených na tenké plátky
- 1/4 šálku rozinek
- 1/4 šálku opražených vlašských ořechů
- 1/4 šálku nasekané červené cibule
- 3 lžíce obyčejného jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce jablečného octa nebo 1 lžička bílého octa
- ½ lžičky pepře
- ¼ lžičky soli
Salát z řapíkatého celeru – postup
- Ingredience postupně vložte do velké mísy.
- Vše opatrně, avšak důkladně promíchejte.
- Servírujte vychlazené.
Zapečený řapíkatý celer recept
Hledáte zapečený řapíkatý celer recepty? Řapíkatý celer si můžete připravit na mnoho různých způsobů včetně zapečení v troubě, a výsledek vám zaručeně bude chutnat.
Zapečený řapíkatý celer – ingredience
- Mořská sůl
- 2 svazky celeru, podélně rozpůlené, listy nahrubo nasekané
- 3 až 4 stroužky česneku, prolisované
- 3 lžíce jablečného moštu
- 6 lžic (90 ml) oleje z lískových oříšků nebo kvalitního olivového oleje
- Čerstvě mletý černý pepř
- 1 svazek čerstvé petrželky, nahrubo nasekaný
- 3⁄4 šálku plus 1 polévková lžíce (200 ml) zeleninového vývaru okyseleného 2 až 3 polévkovými lžícemi jablečného moštu
- 1 hrnek (150 g) rozdrobeného sýra s modrou plísní
- 2⁄3 šálku (70 g) nahrubo nasekaných lískových oříšků
Zapečený řapíkatý celer recept
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Celer blanšírujte 3 minuty, vyndejte ho děrovanou lžící a nechte okapat. Celer položte na plech řeznou stranou dolů.
- Rozšlehejte česnek s jablečným moštem a olejem a dochuťte solí a pepřem.
- Celer potřete polovinou zálivky a polovinou petrželky a plech vložte do trouby. Zalijte je vývarem a pečte 45 až 60 minut (podle tloušťky celeru), dokud není al dente a špičky se nezbarví.
- V případě potřeby přendejte na servírovací talíř. Pokapejte zbytkem zálivky; posypte zbytkem petrželky, celerovými listy, sýrem a lískovými oříšky a podávejte.

Hranolky z řapíkatého celeru – recept
Hranolky nemusí být vždy nutně připravené jen z brambor. Důkazem jsou tyto vynikající hranolky z řapíkatého celeru, které navíc chutnají zkrátka báječně.
Hranolky z řapíkatého celeru – ingredience
- 6 nebo 7 řapíků celeru (nebo můžete použít celý svazek).
- Keltská mořská sůl
- černý pepř
- Oregano
- Tymián
- Avokádový olej
Hranolky z řapíkatého celeru – postup
- Předehřejte troubu na 205 °C.
- Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem.
- Celerové stonky omyjte a osušte.
- Stonky nakrájejte na kousky dlouhé jako na smažení.
- Celer promíchejte s avokádovým olejem, solí, pepřem, oreganem a tymiánem, dokud nejsou všechny kousky dobře obalené. Stonky by se měly lesknout olejem. Ujistěte se, že je na každém stonku vidět oregano a tymián.
- Stonky rozložte na plech v jedné vrstvě, aby se všechny rovnoměrně propekly.
- Celer dejte péct do trouby asi na 40 minut, nebo dokud nezačnou okraje hnědnout a nejsou na dotek měkké.
Celerová pomazánka s vajíčkem – recept
Připravit si můžete také báječnou celerovou pomazánku s vajíčkem. Celerová pomazánka s vajíčkem vám kromě spousty vitamínů dodá také potřebné bílkoviny. Použít do ní můžete třeba i domácí majonézu.
Ingredience na celerovou pomazánku s vajíčkem
- 150 g celeru, nastrouhaného najemno
- Sůl a pepř
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 vejce, uvařená natvrdo a nakrájená na kousky
- 2 lžíce mléka
- 100 g majonézy
Celerová pomazánka s vajíčkem – postup
- Celer promíchejte s cibulkou a uložte na chvilku do ledničky.
- Smíchejte mléko, majonézu, sůl, pepř a vejce, a přidejte k celerové směsi.
- Míchejte, dokud nevznikne hladká pomazánka. V případě potřeby můžete přidat tekuté přísady.
- Nechte znovu vychladit a podávejte s čerstvým pečivem.
Řapíkatý celer smoothie – recept
Řapíkatý celer můžete využít nejen na přípravu skvělých jídel, ale také lahodných a zdravých nápojů. Jak připravit řapíkatý celer smoothie?
Ingredience na řapíkatý celer smoothie
- 4 středně velká žebra celeru (¾ hrnku nasekaných)
- 1 velké zelené jablko
- 1 banán
- ½ lžičky oloupaného a nastrouhaného zázvoru (z čerstvého kořene zázvoru)
- 2 šálky listů baby špenátu
- ½ šálku vody
- 10 kostek ledu
- 1 a ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy (1/2 citronu)
Řapíkatý celer smoothie recept
- Celer nakrájejte nahrubo. Jablko nakrájejte na kousky, slupku ponechte. Banán rozlámejte na kousky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo umelte.
- Vše vložte do mixéru a rozmixujte dohladka, podle potřeby zastavte a seškrábněte, a pokud je směs příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Vypijte ihned nebo skladujte až 1 den.

Zapečený řapíkatý celer s brambory – recept
Řapíkatý celer má své využití také v teplé kuchyni. Co takhle připravit si báječný zapečený řapíkatý celer s brambory?
Zapečený řapíkatý celer s brambory ingredience
- 400 g brambor
- 400 g řapíkatého celeru
- 500 ml smetany ke šlehání
- Sůl, pepř, muškátový oříšek
- 150 g strouhaného sýra
Postup na zapečený řapíkatý celer s brambory
- Brambory a celer oloupejte, opláchněte a nakrájejte na kostičky. Smetanu ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Předehřejte troubu na 200 °C.
- Oválnou zapékací misku vymažte máslem. Rozložte do ní brambory a celer a zalijte je smetanou tak, aby bylo vše jen zakryté.
- Posypte sýrem a pečte 40-45 minut, dokud nezezlátnou. Vyjměte z trouby a ihned podávejte.
Celerový salát s mrkví a majonézou – recept
Pokud máte rádi saláty, obohacené o majonézu, pak by vám mohl zachutnat i tento báječný celerový salát s mrkví a majonézou.
Celerový salát s mrkví a majonézou ingredience
- 1-2 středně velké celery, oloupané a rozdrcené
- 2-3 středně velká jablka zbavená jádřinců a rozdrcená
- 2 velké mrkve oloupané a nastrouhané
- 230 g nasekaných vlašských ořechů
- 240 ml majonézy
- sůl a pepř podle chuti
Postup na celerový salát s mrkví a majonézou
- Jablka očistěte a zbavte jádřinců.
- Oloupejte a očistěte kořen celeru.
- Oloupejte mrkev.
- Pomocí kuchyňského robotu nebo běžného struhadla na zeleninu nakrouhejte všechnu zeleninu a vložte ji do salátové mísy.
- Přidejte vlašské ořechy.
- Přidejte majonézu a podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte studené.