Celerová krémová polévka s hnědým máslem a řepným chipsem – nejlepší recept

Nejlepší krémové polévky dělá Pavlínka od nás z kavárny, o tom nepochybuju. Vždycky je má skvěle dochucený, hustý a vzdušný se spoustou bublinek. Já jí často koukám pod ruku, uklízím po ní vystříknutý polívky z mixéru po stěnách a obracím hrnce v myčce, který tam dává dnem dolů. No a ona mi je za to dává k obědu, to je přece jasný. Plus přihodí pár plesnivých mrkví na provázku, naplněnou gumovou rukavici vodou a pár toaleťáků, který ale najdu až ráno ukrytý v kabelce, takže se to vlastně nepočítá. No prostě láska.

Recept na tenhle celerový krém mám od ní, a od tý doby co jsem ho ochutnala poprvý, tak ho musím dělat pořád. Je to závislost! Nikdy mě nenapadlo, že zrovna celer může mít tak specifickou a skvělou chuť, byť v polévce. Ještě než úplně hodíte zimu za hlavu a vrhnete se do jarní sezóny plné čerstvé zeleniny, určitě jí zkuste! Za hřích stojí i samotné řepné chipsy, které krásně křupou, a můžete si je udělat večer k telce jako takovou zdravou svačinku. Obrovskou výhodou při jejich dělání je mandolína, v horším případě se s tím budete muset pachtit super ostrým nožem.

Pokud jste se ještě neseznámili s hnědým máslem nebo-li browned butter, máte na čase. Technika spočívá v kontrolovaném připálení másla, které tak získá silně ořechovo-karamelovou chuť. Kombinace tohoto másla s celerovou polévkou mě napadla při večeři v Esce, kde jsem ho ochutnala s pečeným celerem, a bylo to opravdu skvělý. Pokud máte víc celeru a času, klidně celer upečte nejdříve v troubě, bude mít pak výraznější chuť a aroma!

na 4 porce

na krém:

1 velká bulva celeru (cca 800g)

1 velká cibule

1 stroužek česneku

20g másla

2 brambory

1,2l vývaru

čerstvý tymián (1 větvička)

sůl, pepř

na hnědé máslo:

100g másla

na řepné chipsy:

1-2 bulvy čerstvé řepy

pár lžic olivového oleje

sůl, pepř

Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky asi o velikosti palce. Cibuli pokrájíme na drobno, česnek rozplácneme plochou stranou nože. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.Ve silnostěnném hrnci rozpálíme máslo a zpěníme na něm cibuli s česnekem. Přihodíme pokrájené brambory a cca 3 minuty restujeme společně s cibulí, aby se z brambor uvolnil škrob. Zalijeme vývarem, přihodíme lístky z větvičky tymiánu, osolíme a opepříme. Vaříme, dokud celer úplně nezměkne, cca půl hodiny. Mezitím si připravíme hnědé máslo a řepné chipsy. Na hnědé máslo v kastrůlku zvolna rozpustíme 100g másla. Na rozdíl od ghí nebo-li přepuštěného másla bílkovinnou pěnu nesbíráme, ale pěkně jí necháváme být. Občas promícháme, a máme oči na stopkách. V momentě, kdy se nám začnou vytvářet v másle hnědé tečky a bude vonět po oříšcích, odstavíme z plotny. Na řepné chipsy oloupeme řepu, a snažíme se toho přitom co nejméně zašpinit. Troubu si předehřejeme na 180°C. Řepu krájíme mandolínou, nebo velmi ostrým nožem na tenká kolečka, o tloušťce asi 1mm. Snažíme se, aby byla všechna stejná, což je téměř nadlidský úkol, ale jde to. Kolečka vyskládáme na plech s pečícím papírem tak, aby se nedotýkala. Každé kolečko pak potřeme mašlovačkou namočenou v olivovém oleji. Pečte cca 15 minut, dokud se nezkroutí a nezkřehnou. Možná budou chtít péct o něco déle, ale dávejte na ně dobrý pozor, snadno se připalují!

Polévku přesuneme do mixéru. Lepší zkušenosti mám s uzavíratelnými mixéry než s těmi tyčovými, ale pokud máte jenom tyčák, poslouží. Mixujte na vysokou rychlost, dokud není polévka úplně hladká a netvoří se na ní bublinky. Já ji většinou ještě proženu přes síto, ale pokud vám nevadí menší kousíčky, nemusíte. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte s lžící hnědého másla, a s řepnými chipsy na vrchu.