Cupcakes se zeleným čajem a krémem z bílé čokolády, plněné slaným karamelem – nejlepší recept

200g hladké mouky

2 lžíce kukuřičného škrobu

200g cukru

2 lžičky pečícího prášku

1/2 lžičky soli

8-10g čaje Matcha (já dala 6g, a byly takový vybledlý)

120g změklého másla

2 vejce

120ml mléka

340g kvalitní bílé čokolády (Valrhona, Lindt, Lubeca)

250g Philadelphie (nebo jiný pravý cream cheese)

30g másla

1/2 lžičky soli

Den předem si připravíme krém a karamel, vyžadují totiž chladnutí přes noc.

Na krém si nad vodní lázní opatrně rozpustíme bílou čokoládu. Změklé máslo mezitím vyšleháme do světlé pěny. Čokoládu necháme vychladnout, ale ne úplně, rozhodně by neměla začít tuhnout, ale na druhou stranu by se máslo s ní nemělo rozpouštět. Vmícháme čokoládu do másla, přikryjeme a necháme odležet přes noc. Druhý šleháme, dokud krém nebude pěnovitý a změklý, neměl by být studený. Vmícháme Philadelphii a dáme odpočinout do lednice, dokud nebudeme krém potřebovat.

Cukr s vodou přivedeme k varu a za neustálého sledování necháme zkaramelizovat do jantarové barvy. Fakt na to dávejte pozor, hrozně snadno se spálí. Odstavíme z plotny a přidáme smetanu, máslo a sůl. Pozor, možná to bude trochu prskat. Až se směs uklidní, zamícháme, necháme vychladnout a dáme přes noc do lednice. 

Troubu si předehřejeme na 165°C. 

Všechny sypké ingredience kromě cukru spolu smícháme a prosejeme do mísy. Změklé máslo s cukrem šleháme do světlé pěny. Vejce prošleháme s mlékem, až nám vznikne homogenní směs. Sypké suroviny přisypeme k vyšlehanému máslu s cukrem a v robotu krátce zpracujeme do té doby, než budeme mít takové sypké hrudky, něco jako hodně jemnou drobenku. Přilijeme vaječnou směs a krátce zpracujeme, než nám vznikne lepivé těsto. Připravíme si košíčky na cupcakes, ať už do plechu na muffiny nebo jiných speciálních formiček. Plníme těstem do dvou třetin, v troubě ještě vyběhnou. Pečeme 17-20 minut, dokud špejle nevyjde ven čistá.

Cupcakes necháme vychladnout. Každý pak seřízneme do rovna, a pak do každého vydlabeme lžičkou důlek, asi tak palec hluboký a palec široký. Naplníme po okraj slaným karamelem. Krém z bílé čokolády přesuneme do cukrářského sáčku a na každý cupcakes vytvoříme ozdobnou čepici. A je to! 🙂