Domácí vepřové sádlo a škvarky – nejlepší recept
Jednoduché a skvělé, přesto existuje mnoho způsobů, jak sádlo vyškvařit. Já používám starý osvědčený způsob, který používala jak babička, tak i maminka.
Suroviny:
- 2 kg vepřového sádla bez kůže
- cca 150 ml mléka
Postup:
- Sádlo je dobré mít předem řádně vychlazené, lépe se pak krájí. Nakrájíme škvarky o velikosti cca 1,5 cm (nebo kdo má jak rád).
- Hrnec se škvarky dáme na mírný plamen, podlijeme mlékem a necháme je pomalu zahřát. Mléko na dně hrnce se pomalu vypaří a škvarky začnou pomalu pouštět sádlo.
- Je nutné pravidelně míchat, škvarky mají tendenci se přichytávat k hrnci.
- Ve chvíli, kdy škvarky pustí sádlo, začnou se zabarvovat. Uděláme do zlatohněda.
- Když jsou škvarky hotové, přecedíme přes jemné síto. Přecezené sádlo uložíme do vhodné nádoby a necháme vychladnout (my dáváme do kastrolku, ale vhodnou volbou je také klasická zavařovací sklenice s uzávěrem).
- Obojí pak skladujeme v lednici.