Domácí vepřové sádlo a škvarky – nejlepší recept


Domácí vepřové sádlo a škvarky jsou klasickým pokrmem, který má hluboké kořeny v tradičních kuchyních po celém světě.

Tento recept vám ukáže, jak si připravit lahodné a křupavé sádlo a škvarky přímo z pohodlí vaší kuchyně. Kombinace jemného sádla a křupavých škvarků vytvoří chuťový zážitek, který vás zavede zpět do časů, kdy se zachovávaly výtečné kulinářské tradice.

Domácí sádlo můžete namazat na pečivo, jako je třeba kmínový chléb nebo pivní chléb.

Suroviny:

  • 2 kg vepřového sádla bez kůže
  • cca 150 ml mléka

Postup:

  1. Sádlo je dobré mít předem řádně vychlazené, lépe se pak krájí. Nakrájíme škvarky o velikosti cca 1,5 cm (nebo kdo má jak rád).
  2. Hrnec se škvarky dáme na mírný plamen, podlijeme mlékem a necháme je pomalu zahřát. Mléko na dně hrnce se pomalu vypaří a škvarky začnou pomalu pouštět sádlo. 
  3. Je nutné pravidelně míchat, škvarky mají tendenci se přichytávat k hrnci.
  4. Ve chvíli, kdy škvarky pustí sádlo, začnou se zabarvovat. Uděláme do zlatohněda.
  5. Když jsou škvarky hotové, přecedíme přes jemné síto. Přecezené sádlo uložíme do vhodné nádoby a necháme vychladnout (my dáváme do kastrolku, ale vhodnou volbou je také klasická zavařovací sklenice s uzávěrem). 
  6. Obojí pak skladujeme v lednici.

Domácí vepřové sádlo a škvarky jsou nejen chutným pokrmem, ale také ukázkou toho, jak můžeme zachovat tradiční kulinářské dovednosti a uchovat chuť minulosti. Tato pochoutka, plná jedinečných chutí a textur, nás přenáší zpět do časů, kdy se každý pokrm připravoval s láskou a péčí.

Ačkoli je sádlo a škvarky pokrmem bohatým na kalorie, občas si na ně můžeme dopřát jako pochoutku nebo je použít jako výbornou přísadu do dalších pokrmů. Ať už si je dopřáváte sami nebo sdílíte s přáteli a rodinou, vepřové sádlo a škvarky vám vždy přinesou do kuchyně zvláštní atmosféru a chuťový zážitek, který si budete pamatovat.