Jahodové mini tartes Tatin – nejlepší recept

Miniaturní jahodové koláčky, které jsou prostě k sežrání. Určitě znáte klasický Tarte Tatin z jablek, a tohle je jeho stejně dobrá, ne-li lepší alternativa. Je to rychlovka, uplácáte je s přehledem za půl hodiny. Taky na ně využijete jahody, které už mají trochu něco za sebou a nevypadají úplně krásně. 

Pokud máte někde schovaný kus listového domácího těsta z másla, nebo případně koupené máslové, je to k nezaplacení, protože jejich chuť ještě znásobíte. A úplně nejlíp chutnají teplé. Recept je na 12 koláčků.

Ingredience

  • 400 g jahod
  • 70 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 200 g listového těsta

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 190 °C.
  2. Vymažeme muffinový plech s 12 otvory máslem, nebo jakékoliv jiné kulaté formičky. Jahody očistíme, odstopkujeme a pokrájíme na poloviny. Rozdělíme do formiček tak, aby bylo dno pokryté v jedné vrstvě. 
  3. Na pánvi rozehřejeme máslo a přisypeme cukr. Mícháme a počkáme, až se směs rozpustí a zkaramelizuje. Odstavíme z plamenu a přimícháme vanilkový extrakt. Rovnoměrně rozdělíme na jahody ve formičkách.
  4. Listové těsto vyválíme na pomoučněné ploše na tenko. Hrníčkem nebo kulatým vykrajovátkem o průměru asi tak o centimetr větším, než jsou formičky, vykrojíme 12 koleček. Každou formičku s jahodou pak kolečkem překryjeme, a přečnívající okraje zastrčíme dovnitř.
  5. Pečeme v rozehřáté troubě cca 18-22 minut. Formičky vyklopíme tak, že je překryjeme talířem nebo prkénkem, a obrátíme.