Jidáše – nejlepší recept
Suroviny:
- 1 kg polohrubé mouky
- 30 g droždí
- Cca 350 ml vlažného mléka
- 250 g másla
- 150 g cukru krupice (můžete dát i více, kdo máte raději sladší)
- 2 žloutky
- sůl
- 1 vejce na potření
- máslo na vymazání plechu (pečící papír)
- tekutý med
Postup:
- Z trochy mléka (mělo by být vlažné, kvůli lepšímu vzejití kvásku) , mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
- Z těsta tvarujeme válečky, asi 20 cm dlouhé a stáčíme do spirálek což je typický tvar jidášů nebo do esíček, uzlů, atp.
- Klademe je na pomaštěný plech nebo na pečicí papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
- Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je asi 45-50 ks – samozřejmě záleží jen na vás, jak velké budete dělat.
- Pečeme dle typu trouby (elektrická na 180 °C, horkovzdušná 160 °C).