Jidáše – nejlepší recept

Close

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • Cca 350 ml vlažného mléka
  • 250 g másla
  • 150 g cukru krupice (můžete dát i více, kdo máte raději sladší)
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 1 vejce na potření
  • máslo na vymazání plechu (pečící papír)
  • tekutý med

Postup:

  1. Z trochy mléka (mělo by být vlažné, kvůli lepšímu vzejití kvásku) , mouky, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké nelepivé těsto a necháme kynout na teplém místě.
  2. Z těsta tvarujeme válečky, asi 20 cm dlouhé a stáčíme do spirálek což je typický tvar jidášů nebo do esíček, uzlů, atp.
  3. Klademe je na pomaštěný plech nebo na pečicí papír, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.
  4. Po upečení ještě horké potřeme mašlovačkou rozehřátým horkým medem. Kdo ho nerad, posype jidáše moučkovým cukrem. Z této várky je asi 45-50 ks – samozřejmě záleží jen na vás, jak velké budete dělat.
  5. Pečeme dle typu trouby (elektrická na 180 °C, horkovzdušná 160 °C).