Karbanátky z čočky – nejlepší recept

Čočka se dá připravovat na mnoho způsobů, včetně placiček a karbanátku. Karbanátek se hodí k bramborám nebo ho lze použít jako vegetariánskou verzi masa do burgeru.

Zde najdete recept, jak připravit lahodné karbanátky z čočky. Jedná se o zdravý pokrm plný bílkovin, kterým můžete podobě jako karbanátky z ovesných vloček nahradit klasické karbanátky.

Suroviny:

  • 1 hrnek čočky (je lepší červená čočka, ale není to nutné, výborné karbanátky jsou i s klasickou čočkou)
  • 1 ks mrkev nastrouhanou na hrubo
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku (prolisovat)
  • 2 velce
  • 2 PL celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek rozdrcených kukuřičných lupínků 
  • 1/2 hrnku rozdrcených ovesných vloček
  • 1 KL kari
  • 1 KL soli
  • 1 KL pepře
  • trochu majoránky
  • olej

Postup:

  1. Čočku necháme uvařit v osolené vodě do měkka, vodu slijeme a dáme do mísy.
  2. Přidáme na drobno nakrájenou, odrestovanou cibuli.
  3. Přidáme i ostatní ingredience a důkladně těsto prohněteme.
  4. Tvoříme karbanátky, které dáváme na předem připravený plech, kde jsme daly pečící papír (je možné karbanátky ještě obalovat např. v kukuřičných lupínkách).
  5. Dáme péct do trouby na cca 30 minut na 200 °C. Záleží na druhu trouby.
  6. Ideální přílohou jsou šťouchané brambory, nebo klasický vařený brambor přelitý máslem a posypaný pažitkou.