Lososový poke – nejlepší recept

Jaké malé jídlo byste si nejraději dali po práci s kolegy k drinku? Ideálním jídlem k drinku je havajský poke, čteme poh-keh. Hlavní roli tady hraje syrový tuňák, a pokrm se vyznačuje tím, že všechny suroviny jsou nakrájeny na kostky, pořádně promíchané s omáčkou a podávané s rýží.

Poke je definován jako syrový rybí salát, do kterého můžete použít jak tuňáka, tak třeba lososa nebo chobotnici. Často se kombinuje s okurkou a avokádem, a suroviny tedy bývají nakrájeny na kostky.

Ingredience

  • 250 g syrového lososa v sashimi kvalitě
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 zralé avokádo
  • 1 jarní cibulka
  • hrst edamame

Zálivka:

  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 1/2 lžičky Sambal olek nebo jiné pálivé pasty
  • šťáva z půlky limety

Na dokončení:

  • sezamová semínka na posypání

Postup

  1. Lososa, okurku a avokádo nakrájíme buďto na menší kostky, nebo na tenké plátky. Jarní cibulku nasekáme na tenká kolečka. 
  2. V míse si smícháme sezamový olej, sojovku, sambal a šťávu z limetky. 
  3. Pokud děláme kostičkovou variantu, všechny ingredience smícháme pořádně v misce. Pokud jsme krájeli suroviny na plátky, naaranžujeme je na talíř podle vkusu a přelijeme zálivkou.
  4. Před podáváním necháme aspoň deset minut odležet, aby se propojily chutě. Na závěr posypeme sezamovými semínky.