Lososový poke – nejlepší recept
Jaké malé jídlo byste si nejraději dali po práci s kolegy k drinku? Ideálním jídlem k drinku je havajský poke, čteme poh-keh. Hlavní roli tady hraje syrový tuňák, a pokrm se vyznačuje tím, že všechny suroviny jsou nakrájeny na kostky, pořádně promíchané s omáčkou a podávané s rýží.
Poke je definován jako syrový rybí salát, do kterého můžete použít jak tuňáka, tak třeba lososa nebo chobotnici. Často se kombinuje s okurkou a avokádem, a suroviny tedy bývají nakrájeny na kostky.
Ingredience
- 250 g syrového lososa v sashimi kvalitě
- 1/2 salátové okurky
- 1 zralé avokádo
- 1 jarní cibulka
- hrst edamame
Zálivka:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce sojové omáčky
- 1/2 lžičky Sambal olek nebo jiné pálivé pasty
- šťáva z půlky limety
Na dokončení:
- sezamová semínka na posypání
Postup
- Lososa, okurku a avokádo nakrájíme buďto na menší kostky, nebo na tenké plátky. Jarní cibulku nasekáme na tenká kolečka.
- V míse si smícháme sezamový olej, sojovku, sambal a šťávu z limetky.
- Pokud děláme kostičkovou variantu, všechny ingredience smícháme pořádně v misce. Pokud jsme krájeli suroviny na plátky, naaranžujeme je na talíř podle vkusu a přelijeme zálivkou.
- Před podáváním necháme aspoň deset minut odležet, aby se propojily chutě. Na závěr posypeme sezamovými semínky.