Pho Bo – nejlepší recept
na 8 porcí
příprava cca 1 hodina
vaření cca 5 hodin
vývar:
2 veliké cibule
12cm čerstvého zázvoru
700g morkové kosti
500g hovězí oháňky
1,3kg hovězích žeber
1 kus celé skořice
3 hvězdičky badyánu
3 tobolky kardamomu
10 semínek koriandru
5ks hřebíčku
5 lžic rybí omáčky
1 lžíce třtinového cukru
sůl
k podávání:
250g chuck tender steaku/falešné svíčkové nebo jiného dobrého hovězího
8 bločků širokých rýžových nudlí Pho
1 svazek koriandru, nasekaný
pár listů mexického koriandru, nasekaných
3-4 jarní cibulky, nakrájené na drobno
1 menší červená cibule, nakrájená na tenoučké plátky
bambusové klíčky
1 limetka
1 chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená na plátky
rybí omáčka na dochucení
(omáčka Hoisin na dochucení)
Cibuli a zázvor podélně rozpůlíme. Slupku neoloupáváme. Rozehřejeme si velký hrnec na polévku. Vhodíme do něj cibuli a zázvor, a nasucho opékáme na vysokém plameni, dokud nezačne zelenina černat. Odstavíme, vyndáme zeleninu a hrnec umyjeme.
Vhodíme do něj morkové kosti, hovězí oháňku, žebra a naplníme studenou vodou. Přivedeme k varu. Jakmile se začne voda vařit, vypneme a nečistou vodu vylijeme. Kusy masa teď po jednom vezmeme a pod tekoucí vodou pořádně umyjeme od všech nečistot. Když jsou čisté, opakujeme tento postup s varem ještě jednou, zase vodu vylijeme a zase maso opláchneme. Tento postup nám zajistí čistý vývar bez krve a bez nečistot.
Po třetí naplníme hrnec studenou vodou, vložíme omyté maso, tentokrát přidáme i opečenou cibuli a zázvor, a vrátíme na plamen. Vhodíme skořici, badyán, kardamom, koriandr a hřebíček. Přidáme rybí omáčku a třtinový cukr. Osolíme zatím jenom zlehka.
Přivedeme polévku k varu. Přiklopíme poklicí, přesuneme na nejnižší plamen co máme, a necháme takhle pobublávat asi 5 hodin. Občas přijdeme zkontrolovat, a doléváme vodou tak, aby byl hrnec pořád plný.
Po pěti hodinách by měl být vývar připravený. Vyjmeme všechny kusy masa, zeleniny a koření, a procedíme přes plátýnko. Vývaru by měly být 4 litry. Pokud je ho méně, dolijeme vodou, pokud víc, vyvařujeme do té doby, než ho ty čtyři litry budou. Dochutíme rybí omáčkou a dosolíme podle chuti.
Půl hodiny před servírováním si namočíme rýžové nudle do studené vody. Syrový chuck tender nebo jiné hovězí nakrájíme na tenoučké průsvitné plátky. Nasekáme bylinky, všechno si připravíme.
Do misek rozdělíme zceděné nudle a na ně poklademe rovnoměrně plátky syrového masa. Vývar přivedeme k prudkému varu. Vařícím vývarem přelijeme nudle a maso. Na vrch naskládáme bylinky, cibulky, červenou cibuli a bambusové klíčky. Před strávníky pak postavíme měsíčky limetky, nakrájenou chilli papričku, rybí omáčku a Hoisin omáčku (nemusí být), ať si každý dochutí podle svého.