Pravý turecký chléb – nejlepší recept
Suroviny:
- 500 g polohrubá mouka
- 250 ml teplé mléko
- 100 ml teplá voda
- 10 g čerstvé droždí
- 1 KL krystalový cukr
- 3 PL olivový olej
- špetka soli
Postup:
- Do teplé vody nasypeme cukr a počkáme dokud se roztaví. Přidáme droždí a počkáme, dokud se nám udělá kvásek.
- Mouku smícháme se solí a zalijeme tuto směs teplým mlékem. Přidáme kvásek a nakonec olivový olej. Vyhnete hladké těsto.
- Necháme ho odstát cca 45 minut na teplém místě.
- Rozdělíme si těsto na 12 kuliček a zpracujeme v bulky, které necháme ještě cca 20 minut kynout.
- Pak z takto nakynutých bulek vytvarujeme placku a pečeme je na suché pánvi nebo plotně. Upečené je ukládáme na sebe.
- Podáváme k různým omáčkám, masu nebo jen tak k horkému čaji nebo kávě. Dobré a velmi vhodné jako varianta Dürüm kebab (který se jinak dělá z tortilly)
Dobrou chuť!