Roštěnky s párkem a lečem – nejlepší recept

Lečo je tradiční pokrm, který má pevné kořeny ve střední a východní Evropě. Jedná se o jídlo, které spojuje jednoduchost přípravy s bohatou chutí a pestrými barvami. Lečo je oblíbené nejen pro svou chutnost, ale také pro svou variabilitu a schopnost využít sezónní zeleninu. Vyzkoušejte tuto variantu s hovězími roštěnkami a párkem.

Lečo má kořeny ve střední Evropě, především v zemích jako Maďarsko, Slovensko, Polsko a Ukrajina. Historie leča sahá do doby, kdy bylo těžké dostat se k exotickým kořením a ingrediencím, a lidé spoléhali na místní produkci. Proto je lečo tradičním pokrmem, který využívá sezónní zeleninu a je bohaté na vitamíny a minerály.

Základní složkou leča jsou rajčata, papriky a cibule. Tyto ingredience tvoří bohatý základ, který můžete upravit podle své chuti a sezónní nabídky. Kromě základních složek můžete přidat i další ingredience, jako jsou brambory, cuketa, baklažán, kukuřice nebo dokonce vajíčko.

Existuje mnoho variací leča, z nichž některé mohou obsahovat i maso, jako je klobása nebo slanina. Vegetariáni mohou zase přidat fazole nebo tofu pro proteinový doplněk.

Ingredience na roštěnky s párkem a lečem

  • 4 hovězí roštěnky
  • 2 párky
  • 4 plátky slaniny s kůží
  • 1 cibule
  • olej
  • 200 g sterilovaného leča
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • česnek
  • mletá paprika
  • koření chilli
  • sůl

Postup na roštěnky s párkem a lečem

  1. Roštěnky zbavíme tuku a šlach, okraje nařízneme krátkými zářezy, roštěnky naklepeme, potřeme olejem a necháme v chladu nakřehnout.
  2. Na dvou lžicích oleje zpěníme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, přidáme lečo, rajčatový protlak a utřený česnek a za stálého míchání odpaříme do hustoty pomazánky. Pak okořeníme kořením chilli.
  3. Roštěnky poprášíme mletou paprikou, položíme na rozehřátý grilovací rošt a grilujeme po každé straně čtyři minuty. Současně s roštěnkami grilujeme půlky párků, naříznuté několika krátkými řezy a plátky slaniny, naříznuté na straně bez kůže do tvaru hřebínku.
  4. Opečené roštěnky přeložíme na nahřáté talíře, osolíme, pokryjeme připraveným lečem, poklademe párky a slaninou. Podlijeme je odkapanou šťávou a hned podáváme.
  5. Vhodná příloha jsou smažené bramborové hranolky.

Lečo je výborným příkladem toho, jak může jednoduchost a sezónní suroviny vytvořit vynikající pokrm plný chutí a vůní. Vyzkoušejte různé variace leča a objevte, která vám nejvíce chutná. Je to skvělý způsob, jak si dopřát zdravý a chutný pokrm.