Slavnostní koláč s jablečnými růžemi – nejlepší recept

Pokud člověk hledá netradiční koláč, kterým může pohostit návštěvu, tento překvapí svým svátečním vzhledem a výbornou chutí. A co je na tom nejlepší? Příprava je jednoduchá.

Tento slavnostní koláč s jablečnými růžemi se bude krásně vyjímat na stole a návštěvy z něj nebudou moci spustit oči. A co teprve, když ho ochutnají.

Vypadá prostě tak nádherně. Ty krásné růže z jablek, kde tomu ta červená slupka dodává tak krásnou barvu. Další věc jsou jablka. Vybírejte pokud možno s co nejvíc červenou slupkou, vypadá to pak nádherně. Recept je na 24 cm koláčovou formu

Ingredience

  • 120 g studeného másla
  • 60 g mletých vlašských ořechů
  • 170 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1/2 citronu
  • 7 červených jablek
  • cca 100 g moučkového cukru
  • cca 2 lžíce skořice
  • 50 g másla
  • moučkový cukr na poprášení

Postup

  1. V míse robota (a nebo v normální) smícháme vlašské ořechy, mouku a cukr. Vsypeme nakrájené máslo na kostičky, žloutek, a necháme těsto pořádně propracovat. Zabalíme do folie a necháme tak hodinu a půl odpočívat.
  2. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Vymažeme a vysypeme koláčovou formu o průměru 24 cm. Vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho na pomoučněné ploše na tloušťku cca 3 mm. Na válečku přeneseme do formy, vytvarujeme, a zbylé kousky odřízneme (pokud jich bude hodně, můžete z nich třeba udělat mini koláčky nebo sušenky).
  3. Těsto se bude nejspíš dost trhat, ale s tím si nedělejte starosti, proste ho do té formy vymačkejte a uhlaďte lžící, jde to taky dobře. Propícháme dno vidličkou, mašlovačkou lehce potřeme připraveným bílkem a dáme do trouby péct na 10 minut. Vyndáme a necháme trochu vychladnout.
  4. Naplníme si menší hrnec vodou a vymačkáme do něj půlku citronu. Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozčtvrtíme a odstraníme všechny stopky, bubáky a semínka. V-kráječem nebo ostrým nožem je nakrájíme na plátky o tloušťce tak 1 mm. Průběžně je odkládáme do hrnce s citronovou vodou.
  5. Když máme hotovo, přesuneme hrnec s jablky na sporák a zahříváme. Jablka by měla být připravená, když vypadají stále ještě čerstvě, ale jdou v pohodě ohnout nebo zarolovat. Čerstvá jablka se totiž lámou. Celý proces by měl trvat tak 2-3 minuty, ale to nemůžu zaručit. Jenom pozor, abyste je nepřevařili.
  6. Naskládáme si vedle sebe cca 15 plátků jablek (čím víc, tím větší růže). Řadu posypeme postupně cca lžičkou cukru (jak má kdo rád sladké) a špetkou skořice. Zarolujte a vznikne vám růže.
  7. Z plátků, které se nedají použít na růže, protože jsou nějakým způsobem poškozené, uděláme dno. Pokud žádné takové nemáte, tak pár těch dobrých obětujte. Vezměte jich asi tolik, aby v tenké vrstvě pokryly dno koláče.
  8. Naskládejte je na upečené těsto rovnoměrně, posypte tak dvěma lžičkami cukru a trochou skořice. Na toto dno pak naskládejte růže, a do mezer mezi nimi dávejte třeba zarolovaný jenom jeden plátek.
  9. Téměř hotovo. Vršek pořádně pocukrujte, a naskládejte na něj 50 g másla na plátky. Šoupněte do trouby a pečte 25 minut.

TIP: Můžete vyzkoušet i recept na jednoduchý a rychlý borůvkový koláč.