Soljanka – nejlepší recept
- 1 lžíce rostlinného oleje
- ½ cibule
- ½ lžíce rajčatového protlaku
- vývar
- 125 g pečeného masa
- 1 nakládaná okurka
- 1 bobkový list
- 0,6 dl kysané smetany
- citrónová šťáva
- sůl
Na oleji opražíme větší oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, doplníme ji protlakem, zalejeme vývarem (nebo kostka masoxu). Hned také doplníme na plátky nakrájeným masem (pečené hovězí, vepřové) či uzeninou, nadrobno nakrájenými sladkokyselými okurky (i kvašenými), bobkovým listem a necháme asi 15 minut společně povařit. Polévku podle chuti přikyselíme citrónovou šťávou a osolíme. Když je na talířích, doplníme lžící kysané smetany a posypeme podle možností nadrobno nakrájenou petrželovou natí, pažitkou nebo koprem, v zimním období i nakládaným.