Špagetový koláč se žampióny – nejlepší recept
asi 8 kousků:
- 150 g polohrubé mouky
- 50 g chlazeného másla
- 150 g žampiónů
- 200 g špaget
- 200 g dušené šunky
- 3 vejce
- 150 ml zakysané smetany
- 100 g tvrdého sýra
- 3 lžíce tymiánových lístků
- 3 lžíce oleje
- sůl a pepř
Jak na to:
Z mouky, chlazeného másla, špetky soli a 60 ml vody vypracujeme hladké křehké těsto. Zabalené do fólie je chladíme asi 30 min. Žampióny očistíme a nakrajíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme žampióny a tymián. Opékáme asi 5 minut. Troubu předehřejeme na 200 stupňů (horkovzdušnou na 180). Špagety uvaříme na skus podle návodu na obalu. Scedíme je, prudce zchladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Šunku nakrájíme na nudličky. Rozmícháme vejce, zakysanou smetanu a polovinu sýru. Z těsta si vyválíme tenký plát a vymazanou koláčovou formu jím vyložíme. Obložíme špagetami, šunkou a žampióny s tymiánem. Nakonec zalijeme smetanovou směsí a posypeme sýrem. Pečeme do zlatova asi 40 minut.
(3 4,00