Vafle s kardamomem k Våffeldagen – nejlepší recept

Na den 25. března, připadá ve Švédsku Våffeldagen, tedy den vaflí. Nejspíš se slaví nejenom ve Švédsku, ale tak obecně ve Skandinávii, protože upřímně, žádný pořádný skandinávec nikdy neodmítne vafle.

Vafle jsou ve Skandinávii snad nejoblíbenějším dezertem, jsou jednoduché a příšerně dobré. Podávají se návštěvám, na ulicích, a nebo třeba jako pozdní snídaně. Norské vafle se vyznačují přidáním mletého kardamomu (jako ostatně všechno). Pokud se vám poštěstí ho sehnat, nebo už ho doma máte, určitě ho nevynechejte, protože je to ohromná dobrota.

Vafle můžete jíst na tisíc způsobů. Tradičně švédský je to ale s borůvkovou a malinovou marmeládou, a zakysanou smetanou. Nebo si je můžete jen tak posypat cukrem. A nebo na ně dát javorový, nebo datlový sirup. A taky čerstvé ovoce.

Norská specialita je ovšem sýr Geitost nebo Brunost, s nějakou pikantní marmeládou. Je to vlastně hnědý sýr z kravského a kozího mléka, smetany a syrovátky, který se vaří tak dlouho, dokud v něm cukry nezkaramelizují a nezpevní se. Recept je na 10 srdíčkových vaflí.

Ingredience

  • 100 g másla
  • 350 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžičky mletého kardamomu
  • 2 vejce
  • 100 g cukru

Na ozdobu:

  • malinová a borůvková marmeláda
  • zakysaná smetana
  • javorový/datlový/agávový sirup
  • čerstvé ovoce

Postup

  1. Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
  2. Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek a kardamom. Zalijeme mlékem a necháme tak pět minut odstát, aby směs nabobtnala. Promícháme.
  3. V jiné míse lehce prošleháme vejce a cukr. Přilijeme k moučné směsi. Nakonec přilijeme máslo a celý to pořádně prošleháme. Pokud tam budou nějaký hrudky, vezměte na to ruční šlehač, to většinou funguje.
  4. Rozpálíme vaflovač a pomažeme trochou másla. Vždycky na to vylijeme jednu naběračku. Ozdobíme marmeládou a smetanou. Jíme ještě teplé.