Jednoduchá pečená kachna – nejlepší recepty

Pečená kachna je tradicí nejen na Štěpána, ale třeba také větších rodinných sešlostí. Příprava takové kachny přitom nemusí být nic složitého. Maso se v podstatě může dělat samo a je jen potřeba ho správně připravit a hlídat čas, kdy je hotové. Jak dlouho se peče kachna, jak naporcovat kachnu a jaký je ten nejdokonalejší recept na pečenou kachnu?

Pečená kachna je tradiční záležitostí nejen během vánočních svátků, ale také například na rodinné obědy. Přestože se může pečená kachna zdát jako složitý pokrm na přípravu, opak je pravdou. Mnohdy stačí maso jen správně okořenit a dát péct na správně zvolenou dobu a teplotu. Jak upéct kachnu v troubě a jak se dělá pomalu pečená kachna přes noc?

Pečená kachna

Pečená kachna je oblíbená nejen v České republice, ale i v dalších zemích od Spojených států až po Čínu. Při přípravě kachny na nedělní oběd je zde tip, kachna se dá totiž často sehnat v akci, třeba v Kauflandu. Kaufland leták PDF navíc obsahuje i další suroviny potřebné k přípravě této pochoutky za akční ceny, takže nejen dobře chutná, ale ještě lze díky letáku Kauflandu znatelně ušetřit.  

Například v Číně je pekingská pečená kachna jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak se toto maso připravuje. Podává se většinou s hustou sladkokyselou omáčkou, okurkou a šalotkou.

V Americe se pečená kachna často podává s různými omáčkami (sladkokyselými nebo i pikantními) a přílohami (od bramborové kaše po rýži nebo oblíbenou zeleninu. A nezapomenout při plánování pečení kachny sledovat výhodné akce a ceny, třeba přes Kaufland leták v PDF, který často nabízí oblíbené kachní maso za výhodnou cenu.

K upečení křehké kachny ale mnohdy stačí pouze dobře rozpálená trouba, sůl, pepř a velký pekáč. Jak tedy upéct kachnu?

Jak upéct kachnu

K pečení kachny existuje několik tipů a triků, díky kterým se dosáhne dokonale pečené kachny.

Nejlepší kachna na pečení je ta, která má pod kůží větší vrstvu tuku, díky které se během pečení nevysuší. Před samotným pečením je také dobré kachnu pořádně opláchněte (a to jak zevnitř tak i zvenku) studenou vodou a odstranit případné peří.

Následně by se měly vyjmout vnitřnosti a osušit celé maso papírovými kuchyňskými utěrkami.

Poté je potřeba maso dostatečně osolit, opepřit a případně dodat další oblíbené koření nebo bylinky. Do vnitřku kachny se pak může přidat oblíbená zelenina nebo jablko pro zvýraznění chuti.

Na dno pánve pak stačí nalít pár lžic vody, aby se maso nepřipálilo. Po upečení stačí nechat kachnu pár minut odpočívat, aby šťáva z masa ihned nevytekla a maso tak zůstalo křehčí.

Pečená kachna – recept na rychlou přílohu

Jaký je ten nejlepší recept? Pečená kachna je nenáročné maso na přípravu a receptů je celá řada.

Nejen domácí knedlík ale také domácí omáčky se hodí k pečené kachně. Recept na takovou domácí omáčku, který dodá masu ojedinělou chuť je přitom velmi jednoduchý.

Stačí v hrnci rozpustit čtyři lžíce másla, přidat čtvrt šálku bílého vína, dijonské hořčice, tymián a česnek. Až se všechny ingredience prohřejí a spojí, stačí omáčku pár minut dovařit a poté podávat.

Takovou omáčku je možné si připravit během toho, co se kachna peče v troubě. Ale jak dlouho se peče kachna?

Jak dlouho se peče kachna

Nejdůležitějším faktorem pro určení doby pečení kachny je hmotnost masa.

Kachna vážící tři až čtyři kilogramy by se měla péct minimálně dvě až tři hodiny. Pokud je kachna větší, doba pečení se může protáhnout až na čtyři hodiny.

Kachna by se měla péct nejméně dvě hodiny.

K ověření, že je maso hotové může posloužit teploměr na maso. Kachna je hotová, když dosáhne vnitřní teploty přibližně 74 stupňů Celsia.

V případě, že maso je podle teploty hotové ale kůže není dostatečně křupavá, stačí na posledních dvacet minut zvýšit teplotu v troubě přibližně na sto devadesát stupňů.

Jak upéct kachnu v troubě

Pečení kachny v troubě je jeden ze způsobů, jak získat to nejchutnějších a nejvíce šťavnaté maso. Jak upéct kachnu v troubě?

Recept může být velice jednoduchý, stačí:

  • předehřát troubu přibližně na 180 stupňů Celsia
  • opláchnout kachnu zvenku i zevnitř a poté ji osušit
  • celou kachnu potřít směsí soli, pepře a oblíbených bylinek
  • vložit kachnu na pekáči do trouby
  • podle hmotnosti kachny ji péct patřičnou dobu a poté zkontrolovat, zda má maso uvnitř nejsilnější části teplotu přibližně 74 stupňů Celsia
  • po vyndání masa nechat maso pár minut odpočívat

Pečení kachny v troubě tak může být opravdu jednoduchá záležitost v podstatě bez jakékoli složitější práce.

Pečení kachny

Přestože pečení kachny je relativně bez práce, je dobré maso pravidelně kontrolovat.

Během pečení kachny je tak vhodné přibližně každých dvacet minut kachnu polévat vyškvařeným tukem z pekáče. Díky tomu nebude maso vysušené ale hezky šťavnaté.

Jaké jsou další tipy, jak na šťavnatou a pomalu pečenou kachnu?

Pomalu pečená kachna/kachna pomalu pečená

Pomalé pečení kachny na mírném ohni pomáhá udržet maso křehké a šťavnaté. To totiž následně způsobí, že se v mase dokonale promísí chutě všech přidaných bylinek a dalšího koření.

Během následného porcování pomalu pečené kachny se většinou začíná odstraněním kůže a tedy i přebytečného tuku. Maso díky tomu tak nebude tolik mastné.

Jak se peče kachna přes noc

Jak se peče kachna přes noc, aby bylo maso šťavnaté a nevysušené?

Kachna pečená přes noc má jedinečnou chuť, která se nepodobá žádné jiné. Proces pečení kachny přes noc je sice jednoduchý, ale nákladný čas.

Nejprve se kachna omyje, odstraní přebytečný tuk, osolí a opepří, případně ochutí jiným kořením. Poté se maso vloží do pekáče a přidá voda, která pokryje dno pekáče.

Trouba se předehřeje přibližně na 120 stupňů Celsia a kachna se v ní nechá přibližně osm až deset hodin.

Recept na to, jak se peče kachna přes noc, je tedy relativně bez práce i když zabere několik hodin. Maso je pak ale dokonale propečené, křehké, a zároveň šťavnaté s křupavou kůží.

Kachna pečená přes noc – recept

Na přípravu kachny pečené přes noc je potřeba:

  • kachna
  • sůl
  • kmín
  • lžíce medu

Kachna se omyje, osuší, okoření zevnitř i zvenku, vloží do pekáče, přiklopí a vloží do trouby vyhřáté na 80 stupňů Celsia.

Za osm hodin se teplota navýší na 120 stupňů Celsia a začne se odebírat přebytečná voda. Přesto je potřeba u masa trochu vody nechat, aby se maso nepřipálilo.

Za další dvě hodiny se teplota navýší o dalších šedesát stupňů a peče dozlatova.

Mezitím se kachna potírá roztokem, který se vytvoří smícháním medu a výpeku.

Pomalu pečená kachna přes noc

Klíčem k úspěchu při pomalém pečení kachny je připravit si vše dopředu a začít připravovat maso už večer předem.

K masu se pak hodí nejen knedlík, například knedlík z mikrovlnky, ale také zelí a to červené i bílé.

Zelí lze využít v tradičním českém receptu – jak na dokonalé vepřo knedlo zelo?

Pomalu pečená kachna 12 hodin

Jak dlouho trvá pomalu pečená kachna? Odpovědí je 12 hodin. Nicméně přesto je maso lahodné a jeho chuď se nedá ničím nahradit.

Klíčem k pomalému pečení kachny 12 hodin je udržovat nízkou teplotu v troubě.

Také je dobré položit kachnu na pečicí rošt. To totiž umožní, aby z kachny během pečení odkapával tuk a kůže byla víc křupavá.

Pomalu pečená kachna má ojedinělou chuť.

Pomalu pečená kachna 3 hodiny

Pomalu pečená kachna 3 hodiny se dělá přikrytá alobalem nebo pokličkou v troubě na 150 stupňů Celsia.

Během vaření je důležité kachnu pravidelně podlévat, nejlépe tukem, který z ní bude během pečení kapat. Za 3 hodiny pomalu pečená kachna je připravená k podávání s oblíbenou přílohou.

Kachna pečená 2 hodiny

Kachně pečené 2 hodiny stačí předehřátá trouba na přibližně 190 stupňů Celsia.

Na kachnu pečenou 2 hodiny se hodí také různé marinády a omáčky. Marinovat se tak dá například ve směsi sójové omáčky, česneku, zázvoru a čínského koření.

Další recepty na kachnu

Kachnu lze připravovat různými způsoby, od klasických francouzských receptů až po ty asijské, aby vynikla jedinečná chuť masa.

Recept na kachnu ve francouzském stylu – kachna na pomerančích:

Kachna se osolí a opepří a upeče v troubě. Jakmile je kachna dozlatova upečená, přelije se omáčkou z pomerančové šťávy, másla a hnědého cukru. Podává se s opečenými bramborami a čerstvou zeleninou.

Recept na kachnu na asijský způsob – kachna glazovaná hoisinem:

Kachna se marinuje ve směsi sójové omáčky, česneku a zázvoru. Poté se upeče v troubě dozlatova. Po upečení se pak následně potře hoisinovou glazurou. Podává se s rýží vařenou nebo smaženou zeleninou.

Nejdokonalejší pečená kachna recept

Recept na nejdokonalejší pečenou kachnu je ve směs individuální záležitostí každého kuchaře nebo rodinné tradice. Přesto ale platí pár univerzálních tipů, jak na nejdokonalejší pečenou kachnu.

  • Nejlepší chuť má maso z volného chovu nebo z ekologického zemědělství, která byla chována bez hormonů a antibiotik.
  • Kachnu je potřeba důkladně umýt a pak osušit papírovými utěrkami.
  • Také je dobré hlídat její vnitřní teplotu, která by neměla přesáhnout 74 stupňů.
  • Po upečení by se měla kachna porcovat nejdříve patnáct minut od vyndání z trouby.

Husokachna recept

Jaký je recept na husokachnu?

Husokachna je jakýsi „křínec“ klasické kachny a husy. Jak se ale takové maso dá péct?

Recept na husokachnu je v podstatě stejný, jako na klasickou husu s tím rozdílem, že je potřeba maso více podlévat, aby nebylo suché, jelikož není tak tučné.

Podobně se mohou péct také kachní stehna.

Jak naporcovat kachnu

Jak naporcovat kachnu, aby se maso v troubě lépe upeklo?

Pro začátek by se mělo odříznout maso z prsou od kosti a následně ostrým nožem odstranit maso z kýty a stehen.

Jaký je další postup pro naporcování kachny?

  • připraví se ostrý nůž, ocílku, prkénko a talíř
  • pokud je kachna zmražená, je nutné ji rozmrazit – stačí ji vložit do ledničky přibližně na osm až deset hodin
  • první řezy začínají odříznutím křídel a nohou – prořízne se kloub a poté se oddělí křídlo a noha od těla
  • vyříznou se prsa – prořízne se prsní kost a oddělí se obě strany prsou
  • maso se odřízne od kosti a nakrájí se na tenké plátky
  • oddělí se stehna a paličky, prořízne se kloub, který spojuje stehno a kýtu a oddělí se od sebe
  • oddělí se křídla a stehna, proříznou se klouby, které spojují křídla a stehna s tělem a oddělí se od sebe
  • odstraní se kůže a odřízne tuk

Porcování kachny se může zdát děsivé, ale se správnou technikou to půjde jednoduše.