Pečená kachna podle spisovatele Williama Shakespeara

Tentokrát jsem využila toho, že právě probíhají Letní Shakespearovské slavnosti, které načas obsadí starobylé hradní scény v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. A tam máte právě možnost shlédnout hru Williama Shakespeara Macbeth v nastudování slovenských umělců s vyjímkou představitelky lady Macbeth, kterou skvěle hraje česká herečka Veronika Freimanová.

Je to „děsnej krvák“ Hra se řadí mezi tragédie a její vznik se datuje do roku 1606. Je plná věšteb, šílenství, úkladů a vražd, v nichž nemalou úlohu sehraje lady Macbeth. Ta svého muže ponouká ke lstím a vraždám. Ve hře se pochopitelně jedná o mocenský boj, a to o skotský trůn. Podle jedné věštby králi Macbethovi nikdo „z ženy zrozený“ nemůže ublížit. A na to král pochopitelně hřeší. Těsně před poslední osudovou bitvou lady Macbeth spáchá sebevraždu a král svůj hrad ztratí. Je zabit Macdulffem, který byl coby novorozenec vyříznut z lůna své mrtvé matky! Co vám povídat: děsnej krvák. V této pochmurné hře se vaří pouze čarovné lektvary, které jsou potřebné k věštbám a a pak už jen krev v žilách jejích hrdinů. Shakespeare zřejmě nebyl dobrý kuchař, takže dnes učiníme malou výjimku. Nebudeme vařit podle Williama Shakespeara, ale mám pro vás recept na luxusní kachnu od představitelky lady Macbeth Veroniky Freimanové. Příprava je absolutně jednoduchá, doba pečení trošku delší, ale výsledek SKVOST. Pečená kachna a’la lady Macbeth 1 kachna (ale může být husa, či krůta) sůl kmín lžíce medu Kachnu omyjete, osušíte, nasolíte zevnitř i zvenku a okmínujete. Vložíte do pekáče, přiklopíte a o půlnoci vložíte do trouby vytopené na 80˚C. Prakticky tam té kačeně celou noc svítíte. V 8 hodin ráno trošku přitopíte na 120˚C. Od této chvíle je nutné odebírat přebytečné tekutiny, které kachna vypouští. Trošku jí tam ale vždy nechte, ať se vám ptáček nepřipálí. V 10 hodin kachnu odklopte a při 180˚C dopékejte dozlatova. Pro krásnou křupavou a lahodnou kůžičku doporučuje Veronika Freimanová následující: v kávovém hrnku rozmíchejte lžíci medu a výpek, který jste sbírali z pekáče. A tímto roztokem kachnu potírejte. Je-li potřeba, podlévejte tekutinou, kterou jste před tím vybírali z pekáče. A ve 12 hodin je kachna na stole. Nelekejte se, že se kachna splácne, že nemá obvyklý tvar na který jste zvyklí. Ale zato oddělíte lehce maso od kostí a je tak šťavnaté, že se vám zblázní chuťové buňky. A ta kůžička, jedna báseň! Podáváme s knedlíkem (houskovým, bramborovým, karlovarským, jak je ctěná libost) a pochopitelně se zelím (bílým, červeným, kedlubnovým). Už teď závidím těm z vás, kteří si kačenu a’la lady Macbeth upečete.