Velikonoční beránek – nejlepší recept
Velikonoční beránek
- 5 čerstvých vajec
- 200 g cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 160 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 lžičky citronové šťávy
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- špetka soli
Vejce opatrně rozklepneme a rozdělíme na žloutky a bílky. K žloutkům postupně přidáváme cukr a šleháme, až hmota zbělá. Pak přidáme mleté ořechy, zašleháme horkou vodu a mouku s práškem do pečiva a s citronovou kůrou. Bílky ušleháme se špetkou soli dotuha, pak zašleháme citronovou šťávu a vanilinový cukr. Sníh vmícháme do žloutkové směsi a lehké těsto a urovnáme do vymaštěné a hrubou mokou vysypané formy na beránka. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut, pak můžeme vrchní díl formy opatrně odklopit a zkontrolovat stav propečení pomocí špejle. Dozlatova upečeného beránka vyklopíme, pocukrujeme nebo přelijeme polevou podle chuti a ozdobíme mašličkou kolem krku.
/velikonocni-beranek/