Velikonoční beránek – nejlepší recept

Velikonoční beránek

  • 5 čerstvých vajec
  • 200 g cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 160 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 4 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • špetka soli

Vejce opatrně rozklepneme a rozdělíme na žloutky a bílky. K žloutkům postupně přidáváme cukr a šleháme, až hmota zbělá. Pak přidáme mleté ořechy, zašleháme horkou vodu a mouku s práškem do pečiva a s citronovou kůrou. Bílky ušleháme se špetkou soli dotuha, pak zašleháme citronovou šťávu a vanilinový cukr. Sníh vmícháme do žloutkové směsi a lehké těsto a urovnáme do vymaštěné a hrubou mokou vysypané formy na beránka. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 minut, pak můžeme vrchní díl formy opatrně odklopit a zkontrolovat stav propečení pomocí špejle. Dozlatova upečeného beránka vyklopíme, pocukrujeme nebo přelijeme polevou podle chuti a ozdobíme mašličkou kolem krku.

/velikonocni-beranek/