Vepřová pečeně na smetaně – nejlepší recept

  • 700 g libového masa z kýty
  • 50 g másla
  • 40 g slaniny
  • 3 lžíce hrubě pokrájené zeleniny (celer, petržel, mrkev)
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibuli
  • vrchovatou lžíci hrubé mouky
  • 2,5 dl kyselé smetany

Maso prosolíme, popepříme a prošpikujeme slaninou. Na tuku osmahneme pokrájenou zeleninu, přidáme cibuli a maso na ni prudce opečeme. Pak podlijeme a dusíme, později maso opečeme v troubě. Hotové maso vyjmeme. Šťávu přelijeme i s zeleninou do hrnku v kterém jsme rozkvedlali smetanu s moukou a za stálého kvedlání svaříme do zahoustnutí. Hotovou prolisujeme a přidáme maso. Jako příloha se hodí knedlíky a bramborové krokety, přidáváme také kompot (brusinkový).