Vepřová pečeně na smetaně – nejlepší recept
- 700 g libového masa z kýty
- 50 g másla
- 40 g slaniny
- 3 lžíce hrubě pokrájené zeleniny (celer, petržel, mrkev)
- sůl
- pepř
- 1 cibuli
- vrchovatou lžíci hrubé mouky
- 2,5 dl kyselé smetany
Maso prosolíme, popepříme a prošpikujeme slaninou. Na tuku osmahneme pokrájenou zeleninu, přidáme cibuli a maso na ni prudce opečeme. Pak podlijeme a dusíme, později maso opečeme v troubě. Hotové maso vyjmeme. Šťávu přelijeme i s zeleninou do hrnku v kterém jsme rozkvedlali smetanu s moukou a za stálého kvedlání svaříme do zahoustnutí. Hotovou prolisujeme a přidáme maso. Jako příloha se hodí knedlíky a bramborové krokety, přidáváme také kompot (brusinkový).