Zajíc na smetaně – nejlepší recept
25. 3. 2008 Úvod » Zajíc na smetaně
pro 4 porce:
- 800 g zaječího masa s kostí (zadního nebo předního)
- 20 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- 30 g másla
- 50 g hladké mouky
- kousek cibule, mrkve a petržele
- kolečko citrónu
- 2 dl smetany
- cukr
- ocet
- celý pepř
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- citrónová šťáva
Jak na to:
Odleželé zaječí maso pečlivě odblaníme, opláchneme, protkneme klínky slaniny a osolíme. Na oleji osmažíme dorůžova zeleninu a cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme maso a opečeme je po všech stranách. Podlijeme trochou vařící vody, přidáme koření, půl lžičky octa a dusíme pod pokličkou v troubě. Při dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou, dobře rozšleháme, případně zředíme vodou, přidáme citrón a povaříme v hustou omáčku. Zředíme ji smetanou, odstraníme koření a citrón a umixujeme nebo prolisujeme. Omáčku mírně osladíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou nebo octem a přisolíme. Přidáme maso nakrájené přes vlákna na porce a krátce podusíme; můžeme přidat také trochu bílého vína. Podáváme s houskovými knedlíky.