Zajíc na smetaně – nejlepší recept

25. 3. 2008   Úvod » Zajíc na smetaně

pro 4 porce:

  • 800 g zaječího masa s kostí (zadního nebo předního)
  • 20 g slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 30 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • kousek cibule, mrkve a petržele
  • kolečko citrónu
  • 2 dl smetany
  • cukr
  • ocet
  • celý pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • citrónová šťáva

Jak na to:

Odleželé zaječí maso pečlivě odblaníme, opláchneme, protkneme klínky slaniny a osolíme. Na oleji osmažíme dorůžova zeleninu a cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme maso a opečeme je po všech stranách. Podlijeme trochou vařící vody, přidáme koření, půl lžičky octa a dusíme pod pokličkou v troubě. Při dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme horkou vodou. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme jíškou, dobře rozšleháme, případně zředíme vodou, přidáme citrón a povaříme v hustou omáčku. Zředíme ji smetanou, odstraníme koření a citrón a umixujeme nebo prolisujeme. Omáčku mírně osladíme, podle chuti okyselíme citrónovou šťávou nebo octem a přisolíme. Přidáme maso nakrájené přes vlákna na porce a krátce podusíme; můžeme přidat také trochu bílého vína. Podáváme s houskovými knedlíky.