Žampióny zapečené s telecím masem – nejlepší recept

21. 3. 2008

pro 4 porce:

  • 250 g žampiónů
  • 200 g dušeného telecího masa
  • 70 g oleje
  • 1 malá cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 1 dl smetany
  • 2 vejce
  • 40 g strouhaného sýra
  • 1 lžíce bílého vína
  • citronová šťáva
  • mletý pepř
  • sůl
  • 2 dl mléka

Jak na to:

Ze 20 g oleje a 20 g hladké mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji postupně s mlékem a povaříme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na 40 g oleje, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampióny, citrónovou šťávu, pepř a sůl a dusíme pod pokličkou pět minut. Přidáme telecí maso nakrájené na kostičky, zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali 10 g mouky, a krátce povaříme. Směs vložíme do zapékací misky vymaštěné olejem a povrch uhladíme. Do prochladlé omáčky vmícháme žloutky, sníh z bílků, sůl a jemně nastrouhaný sýr, nalijeme na žampióny a krátce zapečeme ve středně vyhřáté troubě. Zapečené žampióny pokapeme vínem a hned podáváme.