Žampióny zapečené s telecím masem – nejlepší recept
21. 3. 2008
pro 4 porce:
- 250 g žampiónů
- 200 g dušeného telecího masa
- 70 g oleje
- 1 malá cibule
- 30 g hladké mouky
- 1 dl smetany
- 2 vejce
- 40 g strouhaného sýra
- 1 lžíce bílého vína
- citronová šťáva
- mletý pepř
- sůl
- 2 dl mléka
Jak na to:
Ze 20 g oleje a 20 g hladké mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji postupně s mlékem a povaříme. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na 40 g oleje, přidáme očištěné a na plátky nakrájené žampióny, citrónovou šťávu, pepř a sůl a dusíme pod pokličkou pět minut. Přidáme telecí maso nakrájené na kostičky, zalijeme smetanou, v níž jsme rozmíchali 10 g mouky, a krátce povaříme. Směs vložíme do zapékací misky vymaštěné olejem a povrch uhladíme. Do prochladlé omáčky vmícháme žloutky, sníh z bílků, sůl a jemně nastrouhaný sýr, nalijeme na žampióny a krátce zapečeme ve středně vyhřáté troubě. Zapečené žampióny pokapeme vínem a hned podáváme.