Zelené lívance s chia a pohankou – nejlepší recept
Připravte se na bombu nabitou vším dobrým! Pohanka, chia, mandlové mléko? Je tam všechno! Možná by se mohlo někomu zdát, že tyhle lívance jsou prostě normálka obarvená na zeleno. Vůbec! Tajnou ingrediencí je v tomhle případě špenát, který pustí tolik barvy, že jsou pak takhle nádherně zelené. Když jsem je naservírovala rodičům, ze začátku se jich skoro odmítali dotknout, ale po ochutnání změnili názor, protože byly opravdu skvělé 🙂
Špenát se na chuti nijak zvlášť neprojeví. Snažila jsem se původně udělat lívance stoprocentně veganské, ale něco se pokazilo, a nešly skoro vůbec odlepit od pánve. Rezignovaně jsem tedy přidala jedno vejce, a najednou šlo všechno jako po másle 😀 Tak nevím vegani, jak děláte lívance, aby vám držely pohromadě a nelepily se? Slyšela jsem, že existuje taková náhražka vejce, tak pokud s ní máte zkušenosti, dejte je do těhlech lívanců místo toho jednoho vajíčka 🙂
na 12 lívanců
250ml mandlového mléka
2 hrsti čerstvého špenátu
1 malý banán, nebo 1/2 velkého
1 lžíce třtinového cukru
40g pohankové mouky
40g celozrnné mouky
60g hladké mouky
1 lžíce (ano, lžíce) kypřícího prášku
1 lžička kokosového oleje
1 vejce (vegani přidají náhražku)
1 lžíce chia semínek
—
kokosový olej na smažení
javorový sirup
kokosové plátky
borůvky
Mandlové mléko a špenát rozmixujte tyčovým mixérem dohladka tak, že vám vznikne v podstatě zelené mléko. Přidejte banán a cukr a promixujte. V míse si smíchejte pohankovou, celozrnnou a hladkou mouku, přidejte lžíci kypřícího prášku a promíchejte. Přisypte k mandlovému mléku, přidejte kokosový olej a vejce, a pořádně promixujte tyčovým mixérem. Nakonec vmíchejte lžící chia semínka.
Na rozpálené pánvi s kokosovým olejem smažte lívance. Otáčejte vždy, až celý lívanec pokrytý bublinkami. Podávejte s javorovým sirupem, kokosem a čerstvými borůvkami.