Zelňačka – nejlepší recept
- 2 l vody
- sáček kysaného zelí
- 4 brambory
- středně velká cibule
- sušené houby
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- 200 g paprikového salámu nebo klobásy
- sladká paprika
- sůl
- smetana
Na kostičky nakrájenou cibuli lehce osmahneme s trochou tuku, přidáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Zelí necháme chvíli povařít a pak přidáme na kostky nakrájené brambory, sušené houby, osolíme a povaříme. Z hladké mouky a sádla připravíme jíšku. Salám či klobásu nakrájíme na malé kostičky. Po 20–25 minutách, kdy změkne zelí i brambory, přidáme uzeninu a vmícháme jíšku. Vše zaprášíme sladkou paprikou a necháme ješte chvíli povařit. Nakonec polévku zalijeme smetanou a sejmeme ze sporáku.
(9 4,11