Zelňačka – nejlepší recept

  • 2 l vody
  • sáček kysaného zelí
  • 4 brambory
  • středně velká cibule
  • sušené houby
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 200 g paprikového salámu nebo klobásy
  • sladká paprika
  • sůl
  • smetana

Na kostičky nakrájenou cibuli lehce osmahneme s trochou tuku, přidáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Zelí necháme chvíli povařít a pak přidáme na kostky nakrájené brambory, sušené houby, osolíme a povaříme. Z hladké mouky a sádla připravíme jíšku. Salám či klobásu nakrájíme na malé kostičky. Po 20–25 minutách, kdy změkne zelí i brambory, přidáme uzeninu a vmícháme jíšku. Vše zaprášíme sladkou paprikou a necháme ješte chvíli povařit. Nakonec polévku zalijeme smetanou a sejmeme ze sporáku.

(9 4,11