6 tipů, jak útulně a efektivně zařídit malý byt

Představte si, že vstupujete do malého bytu, který je přitom plný světla, elegance a pohodlí. I přes omezený prostor je všechno přesně tam, kde má být. V každém koutu je prostor využit naplno a vy si můžete vychutnat relax v krásném prostředí, aniž byste se museli obávat, že narazíte do nějakého nábytku. Jak je to možné? S následujícími sedmi tipy se dozvíte, jak takový byt zařídit.

1. Světlo je váš přítel

V malých bytech hraje světlo klíčovou roli. Využijte každého paprsku přírodního světla, který prochází okny. Nezakrývejte okna těžkými záclonami, ale zvolte lehké a průhledné materiály. Rozmístění zrcadel naproti oknům může navíc vizuálně zvětšit prostor a přidat mu na jasnosti.

2. Průhledné a otevřené prvky

Vyhněte se masivnímu nábytku a raději sáhněte po otevřených policích a průhledných materiálech. Skleněný stůl či průhledné plastové židle zanechají pocit volného prostoru. Pokud byste používali dřevo o tloušťce 10 cm, moc parády s tím v malém bytě nenaděláte.

3. Multifunkční nábytek

Malé prostory si žádají nábytek, který umí víc věcí najednou. Sáhněte po gauči, který se večer stane postelí, nebo stolkem, jenž poskytne spoustu úložného prostoru.

Tip: Plánujete koupi malého bytu, který si vybavíte podle svého? Volba developera je důležitá, a proto vsaďte na Finep, který vám pomůže z bytu vytvořit domov. Je-libo bydlet na Praze 10? I zde jsou k dispozici byty menší velikosti, tak se podívejte na výběr.

4. Světlé barvy

Světlé barvy odrážejí světlo a dodávají místnosti svěží a vzdušný vzhled. Bílé nebo pastelové tóny jsou ideální volbou pro malé byty. Můžete je kombinovat s jedním sytějším odstínem pro oživení. Pokud ještě aplikujete tip se zrcadly, který jsme uváděli výše, rázem se vám z 1+kk stane 3+1.

5. Méně je někdy více

Vyhněte se zbytečnému nepořádku. Přemýšlejte, které věci skutečně potřebujete, a které jen zbytečně překáží. Ty pak vyhoďte nebo darujte. Minimalistický design může v malých prostorách působit skvěle. Snažte se udržovat byt čistý a upravený. Malý prostor může snadno působit chaos a nepořádek.

6. Rozdělte byt na zóny

V malých bytech je dobré vytvářet vizuální oddělení jednotlivých zón bytu. Tím může být například kuchyňský pult, který odděluje kuchyň od obývacího prostoru nebo třeba předělovací panel mezi pracovním koutem a ložnicí. Oddělení může být také docíleno pomocí barev, osvětlení nebo rostlin.

U zařizování malého bytu nejde jen o to, abyste se vešli se všemi svými věcmi. Jde především o to, abyste vytvořili prostor, ve kterém se budete cítit dobře a který bude přesně odpovídat vašemu životnímu stylu. S našimi tipy doufáme, že se vám to podaří a budete si svůj byt užívat naplno. Pamatujte, že i malý byt může být velkým domovem, pokud je zařízen s láskou a citem.

Zdroj foto: Freepik.com