3 mezinárodní recepty z brambor

recepty-z-brambory

Brambory milují strávníci po celém světě. Vařené, smažené, pečené, jako přílohu i formou hlavního chodu. Jak se připravují tradiční francouzské brambory? A které další mezinárodní recepty z brambor stojí za vyzkoušení?

Někteří milují luštěniny, další si rádi dopřávají domácí těstoviny, jiným stačí knedlík z mikrovlnky. Všichni máme tu svou oblíbenou surovinu, po které saháme vždy, když nevíme, co uvařit k obědu.

Je ovšem jedna věc, ve které na plné čáře vedou brambory – po celém světě existuje neuvěřitelné množství způsobů, jak se dají připravovat. Jak to dělají Francouzi, Poláci a Američané?

Tradiční francouzské brambory –⁠ recept

Gratinované brambory Dauphinoise – tohle je creme de la creme všech bramborových receptů! Tato francouzská klasika s příchutí čerstvého tymiánu se připravuje z vrstev jemně nakrájených brambor, smetany a sýra.

Tyto tradiční francouzské brambory se připravují jen cca 15 minut, zbylou práci odvede trouba. Nechte je péct asi 90 minut a poté z uvedeného množství ingrediencí podávejte až 10 porcí.

Ingredience:

  • 375 ml smetany, vysokoprocentní
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobné kousky
  • 30 g nesoleného másla, rozpuštěného
  • 1,25 kg brambor (ideálně Russet, Sebago, Maris Piper)
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 250 g sýra Gruyére (nebo mozzarelly), čerstvě nastrouhaného
  • 2 lžičky tymiánových lístků, čerstvých

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte máslo, smetanu a česnek. Oloupejte brambory a nakrájejte je na plátky silné asi 3 mm.

1/3 brambor rozprostřete do zapékací mísy, poté je přelijte 1/3 smetanové směsi, posypte 1/3 soli, pepře a tymiánu. Posypte 3/4 šálku sýra.

To stejné opakujte se 2. a 3. vrstvou, ale vynechte sýr na horní vrstvu (přidá se později). Přikryjte pokličkou nebo alobalem a pečte 1 hodinu a 15 minut nebo dokud nejsou brambory uprostřed měkké (vyzkoušejte nožem).

Sundejte pokličku nebo alobal a navrch dejte sýr. Pečte dalších 10 až 15 minut, dokud sýr nezezlátne a nevytvoří bublinky. Před podáváním nechte 5 minut stát.

Pokud vás brambory neomrzí nebo budete chtít vyzkoušet něco nového, zkuste s touto sýrovou směsí zapéct domácí těstoviny.

brambory-recepty-1281644
Také s hranolky se dá různě experimentovat. Zkuste si místo předsmažených vyrobit vlastní a přidat bylinky a koření.

Bramborové placky –⁠ recept

Tento bramborové placky recept pochází původně z Polska. Smaží se na pánvi do dokonalé zlatohnědé barvy, s bohatým množstvím cibule a jsou jednoduchou pochoutkou, která se neomrzí.

Běžně se podávají s jablečným pyré a zakysanou smetanou, oblibě se ale těší také varianta se sýrem Cottage.

Ingredience:

  • 4 šálky oloupaných a nastrouhaných brambor russet
  • 1 šálek nastrouhané cibule
  • 2 velká vejce, rozšlehaná
  • 4 lžíce hladké mouky (můžete zkusit použít třeba i hrachovou mouku)
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky čerstvě nadrceného černého pepře
  • rostlinný olej na smažení
  • sýr Cottage či zakysaná smetana k podávání

Postup:

Předehřejte troubu na 150 °C. Nastrouhané brambory a nastrouhanou cibuli vložte do čisté kuchyňské utěrky. Utěrku pevně stočte nad dřezem a vyždímejte z ní co nejvíce tekutiny.

Rozbalte utěrku, nechte směs povolit a pak ji ještě jednou vyždímejte. Ve velké míse smíchejte vejce, mouku, sůl a pepř poté přidejte směs brambor a cibule.

Míchejte dřevěnou lžící, dokud se všechny ingredience zcela nepromísí. Směs by měla být hustá, ne řídká. Pokud je směs příliš řídká, přidávejte po lžičkách mouku (hladkou nebo třeba hrachová mouka recepty), dokud nezhoustne.

Do velkého plechu s okrajem vložte kovovou chladicí mřížku, na kterou poté budete dávat placky okapat. Pokud mřížku nemáte, můžete je pokládat na papírovou utěrku.

Do velké pánve nalejte olej do hloubky cca 0,6 cm a postavte ji na střední plamen. Malým množstvím bramborové směsi okuste, zda je olej dostatečně rozpálený (směs se musí okamžitě začít smažit).

Dejte do pánve ¼ šálku směsi a vařečkou trochu zploštěte, aby výsledné placky byly tak akorát tenké. Smažte dozlatova, asi 3 minuty z každé strany.

Z oleje by se nemělo kouřit, pokud je příliš horký, snižte teplotu. Tímto způsobem postupujte při přípravě i všech zbývajících placek. Podávejte se sýrem Cottage, zakysanou smetanou nebo jablečným pyré.

Rozmarýnové americké brambory –⁠ recept

Pokud nemáte čas jít na nákup a vymýšlet složité recepty, nemusíte se odbýt knedlíkem z mikrovlnky. Tento rozmarýnové americké brambory recept obsahuje pouze 5 základních surovin, které má doma většina z nás.

Stejně jako všechny nejlepší křupavé brambory se i tyto rozmarýnové tepelně upravují nadvakrát. Nejprve se uvaří, aby byly krásně krémové, a pak se opečou, čímž získají dokonalou křupavou, zlatavou kůrku.

Ingredience:

  • brambory baby červené
  • sůl
  • olivový olej
  • sušený mletý česnek
  • čerstvý rozmarýn

Postup:

Uvařte baby brambory ve slupce. Poté je promíchejte s olivovým olejem, solí, česnekem a rozmarýnem. Vložte do trouby předehřáté na 245 °C

Díky vysoké teplotě se brambory upečou do krásné zlatavé křupavosti. Jakmile se vám na pohled budou zamlouvat, vyndejte z trouby a ihned podávejte.

Rozmarýnové americké brambory jsou skvělým receptem, které se hodí ke všemu. Jsou neuvěřitelně snadné a díky silné vůni rozmarýnu zároveň velmi výrazné

Dejte si je buď jen tak s jogurtovým dresingem, nebo k nim přidejte třeba zeleninový salát. Jedná se také o ideální přílohu k poctivému steaku.