Jak vybrat helmu, aby správně seděla?

Podle zákona musí nezletilé osoby do 18 let nosit při jízdě na kole cyklistickou helmu. Ostatně každý cyklista by neměl nošení helmy podceňovat, ať už jde o jízdu do práce, nebo jen rekreační projížďku s rodinkou. Ve spoustě situací dokáže přilba zachránit život, nebo ochránit hlavu před těžkým úrazem. Pojďme si říct, jak vybrat správnou a pohodlnou helmu na kolo.

Zaměřte se na typ cyklistické helmy

Za prvé si promyslete, kam nejčastěji budete na kole jezdit. Půjde o silnici, lesní traily nebo bikepark? Podle toho zvolte vhodný typ cyklistické helmy. Takovou silniční helmu rozhodně neberte do terénu na traily, nebo bikeparku, nemá vhodné vlastnosti pro tento typ jízdy.

MTB helmy

Helmy na MTB kolo mají oproti silničním helmám robustnější vzhled a disponují předním kšiltem proti slunci. Jejich tvar kryje více týl hlavy. Výrobci se snaží o co nejlepší odvětrávání i nižší hmotnost helmy, zároveň se snaží zachovat její funkčnost a bezpečnost v terénu.

Helmy na BMX

BMX helmy jsou jednoduše rozpoznatelné, protože mají velmi specifický design. Vyznačují se malým počtem otvorů pro odvětrávání a jsou celkem univerzální, jelikož je můžete použít na skateboarding či inline bruslení.

Freeride helmy

Freeridové helmy jsou nejvíce podobné helmám na motorku. Váhově jsou velmi těžké, protože mají robustní konstrukci. Musí poskytovat vysokou ochranu hlavy při těžkých sjezdech v terénu. Chrání čelist jezdce i hlavu z každé strany. Odvětrávání tady nenajdete.  žádné

Helmy na silniční cyklistiku

Tento typ je určený hlavně pro jízdu na silničním kole, ale využijete ji také při jízdě na gravelových či krosových kolech v lehkém terénu. Přednost silničních helem tkví v dobrém odvětrávání a nízké hmotnosti.

Podle čeho se řídit při výběru helmy?

  • Především se orientujte podle velikosti helmy. Zkontrolujte, jestli přilba dobře sedí a je přizpůsobena velikosti vaší hlavy. Měla by vám na hlavě sedět rovně a nesmí být příliš těsná ani příliš volná. Speciálně dámské či dětské přilby jsou vyráběny i v menších velikostech.
  • Berte v potaz i bezpečnostní certifikáty, které musí helmy splňovat. V ČR musí dodržovat normu ČSN EN 1078. Setkat se můžete také se zahraniční certifikací. Rozhodně nekupujte velmi levné a neznačkové helmy, kde neznáte původ a je tu riziko nedodržení certifikátu bezpečnosti. 
  • Koukejte i na počet a umístění větracích otvorů v přilbě, abyste zajistili správné proudění vzduchu kolem hlavy a pohodlí při používání. Na odvětrávání dbejte obzvlášť v letních měsících, kdy může docházet k přehřívání. 
  • Některé helmy na kolo mají další vychytávky např. reflexní prvky či integrovanou blikačku, odnímatelný štítek, nebo zlepšené polstrování.
  • Dejte přednost helmě s nižší hmotností, ale nezapomínejte na bezpečnost. Lehké cyklo helmy jsou často vyztužené kevlarem, nebo karbonem, aby poskytly dostatečnou ochranu.

Co je to systém MIPS

V poslední době se častěji setkáváme s cyklistickými helmami, které disponují tzv. systém MIPS. Ten v helmách využívá kluzkou vložku, která je umístěna mezi dvěma vrstvami skořepiny, díky tomu umí pohltit devastující rotační síly, ke kterým dochází při pádu z kola. 

Rotační síly mají mnohem větší následky než přímý náraz hlavy do tvrdého. Díky pootočení uvedených vložek při pádu nedochází k přenášení rotačních sil na mozek, čímž je zajištěna větší ochrana.