Donuty s levandulovou polevou – nejlepší recept
Už šíleně dlouho jsem chtěla něco vyzkoušet z levandule. Všichni pečou sušenky, tak jsem si řekla že vymyslím něco originálního. Navíc, nevím jak vy, ale já koblihy a všechno jim podobný prostě miluju. A dlužno říct, že nejenom já. Martin přede mnou za sedm minut spořádal čtyři obrovský donuty. (Jak????) (A hlavně, jak to, že neztloustne ani deko???) Pokud teda máte chuť na něco pořádně nezdravýho, sladkýho a smaženýho, tohle je přesně ono. Navíc, ta levandulová poleva je prostě boží!
Tyhle donuty jsou nádherně vláčné. Podle mě to v nich dělá to podmáslí, takže ho určitě nevynechávejte. To že byly tak výborný připisuju tomu, že jsem je smažila na přepuštěném másle (ghí). Když ho normálně koupíte, trochu se plácnete přes kapsu, ale já jsem si ho vyrobila sama, takže to bylo docela v pohodě. Někdy o něm napíšu článek, protože je to úžasná věc! Chutná bezkonkurenčně, je zdravé, a vydrží i vysoké teploty potřebné ke smažení koblih. Paráda! Řeknu vám že koblihy smažený na másle jsou úplně jiný kafe než ty na oleji.
Levanduli jsem měla usušenou ještě z léta. Samozřejmě, že tudíž nepustila takovou barvu, jako má ta poleva na fotce, musela jsem si trochu pomoct barvivem. Není to nutnost, vy tam to barvivo klidně nedávejte, i bílá vypadá s květy hezky. Taky jsem pár donutů jen tak obalila v krystalovém cukru, to je taky hrozně dobrý 🙂 A nezapomeňte na kuličky z děr (doughnut holes)! Moje máma je má třeba úplně nejradši jen tak, nebo taky obalený v cukru. Nic víc už mě k tomu nenapadá, tak se na to vrhnem!
na cca 15 donutů
příprava 3 hodiny
260ml mléka
2 balíčky sušeného droždí (14g)
180ml podmáslí (nebo mléka)
70g másla, rozpuštěného
2 vejce
70g krupicového cukru
špetka soli
650g hladké mouky
ghí nebo olej na smažení
levandulová poleva:
100ml mléka
1 lžička sušené levandule
cca 250g moučkového cukru
(potravinářské barvivo)
Nejdříve si trochu ohřejeme mléko. Mělo by být teplé, ale rozhodně ne vařící, asi tak, abychom v něm udrželi v pohodě prst. Vysypeme si do něj oba balíčky droždí a přidáme lžičku cukru. Zamícháme a necháme tak deset minut odležet.
Mezitím si v míse robotu nebo šlehačem rozšleháme podmáslí, rozpuštěné máslo a vejce. Přidáme cukr a špetku soli a šleháme dál. Až bude všechno propojené, přidáme k tomu vzniklý kvásek z mléka a droždí a promícháme. Přisypeme půlku mouky a necháme pracovat robota míchací metlou. Až bude těsto krásně hladké a řídké, vyměníme nástavce za hnětací a přisypeme zbytek mouky. Hněteme tak deset minut, až bude těsto krásně vláčné a hladké. Nebojte se, je trochu řidší, takže se bude lepit, to je ale správně. Přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem, asi hodinu a půl.
Po vykynutí si těsto přemístíme na pořádně pomoučněný vál a pokusíme se z něj vyválet tlustou placku, asi tak na palec. Mouku už do těsta nezapracovávejte, jen ho hojně podsypávejte, aby se vám nelepilo. Vykrajujeme velké kruhy, já použila normální hrníček. Radši si ho trochu taky pomoučněte, aby vám to těsto nezůstalo přilepený vevnitř. Prostředky vykrojte něčím malým, já použila víčko od flašky, nebo panákovou skleničku, něco určitě najdete. Ty malé kuličky, co jste vykrojily z prostředka uschovejte! Přikryjeme donuty utěrkou a necháme vykynout asi ještě půl hodiny.
V kastrůlku si rozehřejeme hodně oleje nebo přepuštěného másla, asi tak dvoucentimetrovou vrstvu. Pokud máte teploměr, přiveďte na teplotu cca 150°, ale s tím si nejsem úplně jistá. Rozhodně si to stáhněte po rozehřátí na minimum, jinak by se vám koblihy spálili na povrchu, a vevnitř by ještě nebyly. Smažíme z každé strany tak 4 minuty, musíte je hlídat, jakmile začnou mít zlatavou barvu tak otočit. Pokud je chcete polévat polevou, osušte je po vytažení z tuku papírovou utěrkou. Pokud je chcete mít obalené v cukru, rovnou je po vytažení hoďte do cukru a obalte je. Necháme vychladnout.
Na levandulovou polevu si svaříme v hrnci mléko a levandulové květy, a necháme je tak čtvrt hodiny pořádně vylouhovat. Případně přidáme potravinářské barvivo. Přisypeme k tomu moučkový cukr a zamícháme. Pokud je poleva moc tekutá, přisypeme ještě. Měla by být spíš hustší, aby na donutech dobře držela. Donuty namáčíme vrchní stranou v polevě a necháme zaschnout. Sníme ještě tentýž den.