Prinsesstårta / Dort Princezna / Princess Cake – nejlepší recept

Princezna pochází ze Švédska. Říká se, že původní recept se poprvé objevil v roce 1930 v kuchařce „Prinsessornas Kokbok“, kterou vydala učitelka dcer prince Carla, vévody z Västergötlandu. Původně se dort jmenoval „Grön tårta“, nebo-li zelený dort, ale časem se přešlo na jméno Prinsestårta, prý kvůli tomu, že byl princeznin nejoblíbenější.

Princezna se většinou skládá z piškotu, šlehačky a marcipánu. Podle druhu se pak může přidat žloutkový krém, marmeláda, čerstvé ovoce nebo vlastně cokoliv. Zpravidla bývá marcipán na povrchu světle zelený.

Ingredience

Na marcipán:

  • 200 g jemně mletých oloupaných mandlí
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • růžové potravinářské barvivo (respektive zelené, kdybyste chtěli být tradiční)

Na krém:

  • 600 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 6 žloutků
  • 150 g cukru
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g kukuřičného škrobu

Na korpus (20 cm):

  • 4 vejce
  • 170 g krupicového cukru
  • 120 g hladké mouky

Na dokončení:

  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 300 g čerstvých jahod (nebo malin, nebo třeba nějakého džemu)
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Marcipán:

  1. Promixujeme dohromady mandle a moučkový cukr. Přidáme bílek a barvivo, hněteme v tuhou a pravidelnou hmotu. Pokud by se hmota moc lepila, přidáme moučkový cukr.
  2. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici.

Krém:

  1. Podélně rozpůlíme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň do mléka. Mléko i s luskem přivedeme k varu. Mezitím si důkladně promícháme žloutky, cukr, mouku a škrob. Jakmile mléko začne vařit, odstavíme z plotny a vyndáme lusk.
  2. Část mléka přilijeme za stálého míchání ke žloutkům. Žloutkovou směs přilijeme zpět do kastrůlku s mlékem a vrátíme nad oheň. Za stálého míchání přivedeme k varu, dokud krém nezhoustne.
  3. Přendáme do misky a okamžitě na povrch připlácneme potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout. 

Korpus:

  1. Předehřejeme si troubu na 190 °C. Kulatou 20 cm dortovou formu vymažeme a vysypeme. Vyšleháme vejce s cukrem do světlé husté pěny, trvá to asi 8 minut.
  2. Prosejeme dovnitř mouku a lehce zamícháme stěrkou, dokud není všechno spojené. Nalijeme do dortové formy a pečeme 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do prostředka nevyjde ven čistá.
  3. Necháme úplně vychladnout na dvakrát prořízneme, takže nám zůstanou 3 stejné pláty korpusu.

Sestavení:

  1. Vyšleháme šlehačku do tuha (tak tuha, že když obrátíme mísu dolů, šlehačka nevypadne). Jahody nakrájíme na plátky a pocukrujeme. Položíme si spodní plát korpusu na dortový talíř.
  2. Přendáme si do cukrářského sáčku dvě třetiny žloutkového krému a vykreslíme na spodní korpus dva kruhy z vnější strany. Do vzniklého prázdného místa rozprostřeme jahody a zbylým krémem v sáčku je rovnoměrně přikryjeme.
  3. Položíme druhou vrstvu korpusu. Zbytek žloutkového krému smícháme se třemi až čtyřmi lžícemi šlehačky a rovnoměrně rozprostřeme na korpus. Překryjeme poslední vrstvou korpusu. 
  4. Marcipán vyválíme na asi 3 mm tenký kulatý plát. Na dort navršíme zbytek šlehačky a stěrkou vytvarujeme do kupole.
  5. Přeneseme marcipán nad dort a opatrně pokryjeme od středu ke stranám. Přečnívající kousky odřízneme a utvoříme pruh o délce obvodu dortu.
  6. Přitiskneme pruh k spodní straně dortu tak, aby zakryl všechny nedokonalosti vespod. Hotový dort lehce pocukrujeme.