Moravský vrabec se zelím a bramborovým knedlíkem – nejlepší recept

Moravský vrabec

V moravské kuchyni se skrývá mnoho lahodných pokrmů, z nichž jeden nese jméno, které evokuje nejen výjimečnou chuť, ale i bohatou historii – Moravský Vrabec. Tento pokrm je klenotem moravské gastronomie a reprezentuje nejen vynikající chuť, ale také tradici, kterou stojí za to objevovat.

Zkuste ho připravit na rodinné oslavě nebo významném setkání s přáteli a uvidíte, jak tato pochoutka z Moravy osloví všechny vaše hosty. V každém soustu budou cítit lásku a péči, kterou jste do přípravy vrabců vložili. A když se při jídle budou rozplývat nad vynikající chutí a aromatem, budete vědět, že Moravský Vrabec zanechal svůj stoprocentní dojem. Bon appétit!

Prověřená klasika – moravský vrabec

Moravský vrabec je tradiční pokrm z české a moravské kuchyně, který nese svůj název podle svého vzhledu, připomínajícího malého vrabce. Je to druh národního jídla v této části České republiky, které má své kořeny v lidové kuchyni a stále si získává oblibu díky své jednoduchosti a chutným ingrediencím.

Moravský vrabec je obvykle připravován z vepřového masa, nejčastěji se používá vepřová plec nebo kýta. Maso se nakrájí na menší kousky, osolí, opepří a následně se obalí v hladké mouce. Poté se maso orestuje na pánvi s rozpáleným tukem (nejčastěji se používá sádlo), dokud není krásně zlatě hnědé a křupavé.

Moravský vrabec a příloha

Dalším klíčovým prvkem tohoto pokrmu jsou houskové knedlíky. Ty se připravují z houskového chleba, mléka, vajec, soli a mouky. Těsto se míchá dohromady, formuje se do tvaru knedlíků a vaří se ve vodě, dokud nejsou měkké a propečené.

K moravskému vrbci se také tradičně podává hustá omáčka, která vzniká z vývaru, ve kterém se maso vařilo, a přidáním jemně nastrouhané zeleniny (nejčastěji cibule, mrkev a petrželka). Omáčka se zahušťuje a dochucuje, aby podtrhla chuť celého pokrmu.

Španělský ptáček
Španělského ptáčka nebo-li moravského vrabce podávejte s dušeným zelím a domácími knedlíky.

Tradiční moravský vrabec

Moravský Vrabec je pokrm, který zároveň těší oči a chuťové buňky. Tradičně se podává s vařenými bramborami nebo bramborovým salátem.

Ingredience na moravského vrabce

  • 10 dkg slanina
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce sádlo
  • 800 g vepřová plec
  • 1 stroužek česnek
  • 3 ks cibule
  • 2 lžíce hladká mouka
  • 1 balíček kysané zelí
  • 1 lžíce cukr
  • 1 lžička kmín
  • 1 lžíce krupice
  • 20 dkg hrubá mouka
  • 8 ks střední brambory 

Postup přípravy moravského vrabce

  1. Vepřovou plec nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, okmínujeme a smícháme s prolisovaným česnekem.
  2. Zasypeme cibulí nakrájenou nahrubo.
  3. Přidáme 1 lžičku sádla a dáme zprudka zapéct do trouby na 20 minut na 200 °C. Poté maso podlijeme vodou a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme do měkka.
  4. Kysané zelí trochu pokrájíme a dáme vařit. A mezitím si připravíme bramborovou jíšku. Do kastrolu dáme 2 lžíce sádla, zasypeme 2 lžicemi hladké mouky, zalijeme vodou a necháme zavařit.
  5. Přidáme 3 syrové brambory nastrouhané na jemno. Takto připravenou bramborovou jíšku provaříme asi 30 minut.
  6. Poté ji vlijeme do uvařeného zelí, k tomu si připravíme slaninu nakrájenou na kostičky kterou osmahneme a přidáme cibuli nakrájenou na jemno, dohromady osmažíme a vlijeme do zelí s jíškou.
  7. Vše promícháme, necháme projít varem a ochutíme solí, cukrem, vegetou.
  8. Bramborové knedlíky: 5 středně velkých brambor, uvařených a vychladlých, nastrouháme najemno.
  9. Smícháme s 1 vejcem, hrubou moukou a 1 lžící krupice.
  10. Vytvoříme hladké těsto, které tvarujeme na válečky a vkládáme do vařící vody, ve které knedlíky vaříme 20 minut.
  11. Knedlíky krájíme na kolečka a servírujeme společně se zelím a vepřovým vrabcem. 
Plněný vrabec se zelím
Základem perfektního plněného vrabce jsou kvalitní suroviny a pomalé vaření.

Recept na moravského vrabce

Moravský vrabec nebo španělský ptáček, znáte jej? Pojďte si připravit tuto léty osvědčenou klasiku, která nikoho nezklame.

Ingredience na recept na moravského vrabce

  • 600 g vepřového masa (plec nebo kýta), nakrájeného na menší kousky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Hladká mouka (na obalení masa)
  • 2-3 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 středně velké cibule, jemně nakrájené
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce hladké mouky (pro omáčku)
  • 500 ml vývaru (nejlépe z vepřového masa)
  • 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
  • 1 středně velká petrželka, nastrouhaná
  • Sůl, pepř a koření dle chuti (majoránka, kmín)
  • Vajíčko (pro těsto na knedlíky)
  • 4-5 krajíčků suchého houskového chleba (pro těsto na knedlíky)
  • 150 ml mléka (pro těsto na knedlíky)

Postup přípravy moravského vrabce

  1. Nejprve připravte maso. Osolte a opepřete nakrájené kousky vepřového masa a obalte je v hladké mouce.
  2. Na pánvi zahřejte sádlo nebo olej. Orestujte maso na pánvi, dokud není krásně zlatě hnědé a křupavé. Poté vyjměte maso z pánve a dejte stranou.
  3. Na stejné pánvi osmahněte jemně nakrájenou cibuli dozlatova, poté přidejte prolisovaný česnek.
  4. Přidejte dvě lžíce hladké mouky a nechte ji krátce osmahnout, aby omáčka byla zahuštěná.
  5. Postupně přilijte vývar z vepřového masa a za stálého míchání nechte omáčku provařit a zahušťovat se.
  6. Přidejte nastrouhanou mrkev a petrželku. Dochutíme solí, pepřem a kořením podle chuti (např. majoránka a kmín).
  7. Vraťte opečené kousky masa zpět do omáčky a nechte vařit na mírném ohni, aby se maso prohřálo a spojilo s omáčkou.
  8. Připravte těsto na knedlíky: Nasekejte krajíčky suchého houskového chleba na menší kousky a zalijte horkým mlékem. Nechte chvíli odpočívat.
  9. Přidejte do těsta jedno vejce a míchejte, dokud těsto není hladké.
  10. Formujte z těsta knedlíky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nejsou měkké a propečené.
  11. Hotové knedlíky podávejte spolu s masem a omáčkou na talíři.

Moravský vrabec je tradiční a chutný pokrm, který stojí za to vyzkoušet. Bude to skvělá chuťová zkušenost a pohled na tuto pochoutku vás zavede do srdce české a moravské kuchyně.