Za gurmánskou specialitou zavede básník Jaroslav Seifert – bliny

Připravili jsme seriál o gastronomii, k němuž autorku inspirovala krásná literatura. Spisovatelé nejrůznějších žánrů poodhalují ve svých knihách receptáře z celého světa. Dnes nás za jednou z gurmánských specialit zavede básník Jaroslav Seifert, nositel Nobelovy ceny za literaturu.

Jaroslav Seifert: Všecky krásy světa „Když to pak ochutnáte, rozplesají se vám všechny chuťové buňky, kolik jich vůbec v ústech máte. Necháte je plesat, pokud těch blinů nesníte alespoň pět. Bliny přímo volají po vodce. Nebraňte se tomu. Chvílemi se vám zdá, že byly vymyšleny, aby se k nim vodka dala pít. Každý blin si žádá, a to dost naléhavě a přísně, aby byl ihned spláchnut stopečkou vodky. Ať vám tedy chutná!“ Jaroslav Seifert je pravý český poeta. Jeho verše jsou něžné, křehké, plné lásky, vzpomínek a krásy. Kdo z nás by neznal jeho básnickou sbírku Maminka? Moje nejoblíbenějsí sbírky jsou “Nejkrásnější bývá šílená” a “Halleyova kometa”. Uznávám, že Jaroslav Seifert je spíše básníkem něžného pohlaví, ale na jím opěvovaných blinech si výtečně pochutnají také tvrdí chlapíci i děti všech věkových kategorií (ty pochopitelně bez té oslavované ruské vodky).

Bliny stokrát jinak Existuje asi tisíc různých receptů pro výrobu těsta na bliny a snad ještě více způsobů, jak je naplnit. Naslano, nasladko, kynuté, nekynuté, tvarů lívanců či palačinek, zalévané sladkou, zakysanou smetanou, nebo zdobené šlehačkou, plněné mletým masem, kaviárem, očky, lososem. Někdo je roluje, někdo je konzumuje naplacato, zkrátka si s nimi můžete dělat to, co je vám milé a co vám bude chutnat. V Rusku je jejich konzumace tradicí, je to národní jídlo. Někde se jedí pouze při pohřbech, svatbách nebo při jiných výjimečných, slavnostních situacích. Jindy se prosté jenom snídají, či večeří. Recept mám od své kamarádky, která je na ně opravdu mistr. Vodky dostaneme pouze symbolicky stopečku na přípitek, ale sektem se na nás rozhodně nešetří!

Bliny pro 4 osoby, doba přípravy 45 minut Těsto na placičky 250 g hladké mouky 250 ml mléka 125 ml minerálky sycené 4 vejce 1/2 lžičky soli 20 ml oleje patka chleba Mléko smíchejte s minerálkou a pozvolna vzniklou tekutinu vmíchejte do mouky, kterou jste předem vsypali do mísy. Hmotu nechte 10 – 15 minut odpočinout. Pak jemně, postupně, za stálého míchání přidávejte vejce a nakonec sůl. Patkou chleba (tak to dělají právě autoři blin, Rusové) namočenou v oleji vymažte vyhřátou pánev a na ni nalijte nízkou vrstvu těsta – jako když děláte palačinky. Když se spodní vrstva osmaží otočte placku. Opečené placičky pokládejte na talíř jednu na druhou. Náplň – přísady 180 g kaviáru (lze nahradit nadrobno nasekanými ančovičkami) 4 vejce 1 větší cibule 250 g zakysané smetany Zatímco vám těsto odpočívá, nechte vařit vejce natvrdo. Oloupejte cibuli, nakrájejte jí najemno, pak jí vložte do misky ve které jí budete servírovat. Uvařená vejce oloupejte a nasekejte je najemno. Opět vložte do misky ve které bude podávána. Zakysanou smetanu přendejte do servírovací misky, taktéž kaviar. Jak bliny podáváme Bliny servírujte následným způsobem: každému, kdo je u vašeho stolu, připravte talíř, příbor a ubrousek a doprostřed stolu přísady v miskách. Pak přineste talíř navršený plackami. Každý ať se obslouží, jak je mu libo. Milé čtenářky, už se těším, co vám naservíruji příště!