Gurmánská specialita podle americké spisovatelky Betty MacDonaldové – sendvič Monte Christo

Dnes nás za jednou z gurmánských specialit pozve americká spisovatelka Betty MacDonaldová ve své snad nejznámější knize „Co život dal a vzal“.

Její kniha se vlastně skládá ze tří samostatných románů, které spisovatelka napsala v rozmezí od roku 1945 až do roku 1955 (Kdokoli může dělat cokoli, Morová rána a Dusím se). Jedná se o skutečné příběhy ze spisovatelčina života. Poprvé jsem knihu četla, když mi bylo 20 let. Podruhé mi bylo 40. Pokaždé jako bych četla jinou. To se zřejmě odvíjelo od toho, jak život dával i bral mě. Už se těším, až si kolem šedesátky dám tuto četbu potřetí! Najdete v ní totiž spoustu humoru, víru a naději, že vše dobře skončí. Ale i pár slziček při četbě ukápne. Ať už Betty MacDonaldovou potkalo cokoliv, nikdy se nepropadla do beznaděje a sebelítosti. Tudíž tyto romány doporučuji dívkám i ženám všech věkových kategoríí.

Slovo má Betty Mac Donaldová „Don taky rád vaří, ale právě tak jako všichni mužští v kuchyni chová se i při přípravě míchaných vajíček jako chirurg – absolvent vídeňské univerzity operující průdušnici novorozeněte. Podejte mi tu pánev! Kde je máslo? Nahřejte mi ty talíře! Už jste uvařili kávu? Podejte mi tu špachtli, tu ne, tu velkou. Hněte sebou, stydne to.“ Prohání personál a sám se oddává činnosti, která proměňuje čistou kuchyň v něco, co vypadá jako po nájezdu mladistvých delikventů zešílivších po velkém požití drog. Jednou z Donových kulinářských specialit je sendvič Monte Christo – směs šunky, švýcarského sýra a krocana mezi dvěma plátky žemlovky, to celé obalené v rozšlehaném vejci a osmažené na másle. Udělá to kdykoliv pro kohokoliv, ale nejraděli je podává svým nejlepším přátelům kolem třetí ráno.“ Konec citace Sendvič Monte Christo Já sama jsem je bleskurychle připravila z těchto ingrediencí:

  • 2 plátky šunky (nasekané nadrobno)
  • 2 plátky ementálu (či podobného sýra, taktéž nasekané)
  • 25 g opečeného kuřete (krocan není u nás tolik tradiční, opět nasekané)
  • 1 bagetka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje (místo Donem používaného másla)

Co teď s tím? Bagetku jsem podél rozkrojila, vložila směs ze šunky, sýra a kuřátka, pevně stlačila, aby to hezky drželo pohromadě. Pak našlehala vejce a bagetku v něm obalila. Na pánvi jsem rozpálila olej a lahůdku na něm po obou stranách osmažila dozlatova. Jako přílohu jsem použila čerstvé nakrájené osolené rajče a lžičku majonézy. Pokud chcete přece jenom smažit na másle, tak vám doporučují máslo ghí. To je totiž přepuštěné máslo. Máslo rozpustíte na mírném ohni v kastrůlku, pak lžičkou jemně seberete máslovou pěnu, následně opatrně slejete rozpuštěné máslo, aby se vám do něj nedostala bílá sedlina ze dna kastrůlku. Na takto přepuštěném másle můžete zvesela smažit, aniž by se vám připalovalo. A to nejen sendviče, ale hlavně řízky osmažené na másle ghí jsou vysloveně luxusní.