Gurmánská specialita podle americké spisovatelky Betty MacDonaldové – sendvič Monte Christo

Tato gurmánská specialita je podle americké spisovatelky Betty MacDonaldové. Ta je známá především díky své snad nejznámější knize „Co život dal a vzal“. Její kniha se vlastně skládá ze tří samostatných románů, které spisovatelka napsala v rozmezí od roku 1945 až do roku 1955.

Jedná se o skutečné příběhy ze spisovatelčina života. Lze v nich najít spoustu humoru, víru a naději, že vše dobře skončí. Ale i pár slziček při četbě ukápne. Ať už Betty MacDonaldovou potkalo cokoliv, nikdy se nepropadla do beznaděje a sebelítosti.

Ingredience:

  • 2 plátky šunky (nasekané nadrobno)
  • 2 plátky ementálu (či podobného sýra, taktéž nasekané)
  • 25 g opečeného kuřete (krocan není u nás tolik tradiční, opět nasekané)
  • 1 bagetka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje

Bagetka se podél rozkrojí, vloží se směs ze šunky, sýra a kuřátka, pevně se stlačí, aby to hezky drželo pohromadě. Pak se vyšlehá vejce a bagetka se v něm obalí. Na pánvi se rozpálí olej a lahůdka se na něm po obou stranách osmaží dozlatova.

Jako přílohu se může použít čerstvé nakrájené osolené rajče a lžička majonézy. Pokud ji chce člověk přece jenom smažit na másle, tak se doporučuje máslo ghí. To je totiž přepuštěné máslo. To se rozpustí na mírném ohni v kastrůlku, pak se lžičkou jemně sebere máslová pěna.

Následně se opatrně sleje rozpuštěné máslo, aby se do něj nedostala bílá sedlina ze dna kastrůlku. Na takto přepuštěném másle lze zvesela smažit, aniž by se to připalovalo. A to nejen sendviče, ale hlavně řízky osmažené na másle ghí jsou vysloveně luxusní.