Šulánky s mákem – nejlepší recept

Close

Jídlo, které jsem v dětství miloval a babička mi jej vždy ráda uvařila. Miluji do dnes a tady je tradiční recept na tyto skvělé šulánky s mákem 😉

Suroviny:

  • 600 g brambor
  • 300 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce

na posypání:

na polití:

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce den dopředu.
  2. Oloupané nastrouháme na jemno, přidáme hrubou mouku, špetku soli a vejce. 
  3. Zpracujeme těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout. Mezitím si dáme vařit vodu.
  4. Pokud se nám zdá těsto řídké, ještě zapracujeme mouku, musí být tužší. Děláme válečky o průměru cca 1,5 cm a z nich odkrajujeme kousky asi 4-5 cm.
  5. Dáme do vařící vody, zamícháme, aby se nepřichytly. Po vyplavání na povrch vaříme cca 5 minut a sítkem vybereme.
  6. Dáme na talíř, posypeme mákem s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.