Šulánky s mákem – nejlepší recept
Jídlo, které jsem v dětství miloval a babička mi jej vždy ráda uvařila. Miluji do dnes a tady je tradiční recept na tyto skvělé šulánky s mákem 😉
Suroviny:
- 600 g brambor
- 300 g hrubé mouky
- špetka soli
- 1 vejce
na posypání:
na polití:
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce den dopředu.
- Oloupané nastrouháme na jemno, přidáme hrubou mouku, špetku soli a vejce.
- Zpracujeme těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout. Mezitím si dáme vařit vodu.
- Pokud se nám zdá těsto řídké, ještě zapracujeme mouku, musí být tužší. Děláme válečky o průměru cca 1,5 cm a z nich odkrajujeme kousky asi 4-5 cm.
- Dáme do vařící vody, zamícháme, aby se nepřichytly. Po vyplavání na povrch vaříme cca 5 minut a sítkem vybereme.
- Dáme na talíř, posypeme mákem s cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.