Zapékané zeleninové rizoto – nejlepší recept

Rizoto se hodí jak na oběd, tak na večeři. Jeho příprava je rychlá, snadná a navíc skvěle chutná. Pokud ho člověk zapeče, získá toto jídlo tak trochu nový rozměr.

Zapékané zeleninové rizoto neobsahuje maso. Je-li člověk milovník masa, nemusí se vůbec bát experimentovat a o nějaké maso tento pokrm obohatit. Rizoto chutná výborně například s tuňákem.

Suroviny:

  • 500 g mražené mix zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
  • 3 pytlíky kvalitnější rýže
  • 1 cibule nakrájená na drobno
  • hrst pórku nakrájeného na plátky
  • 4 plátky másla
  • 1 PL soli
  • 2 KL čerstvého pepře
  • 2 menší chili papričky nebo 4 kapky chilli extraktu

Postup:

  1. Rýži uvaříme dle návodu v osolené vroucí vodě.
  2. Do mísy dáme zeleninu, cibuli a pórek.
  3. Uvařenou rýži pak vložíme do mísy k zelenině, osolíme, opepříme, přidáme chilli, 2 plátky másla a důkladně promícháme.
  4. Pak dáme do pekáčku, rovnoměrně lžící rozprostřeme po pekáčku, zahladíme, dáme zbylé dva plátky másla, můžeme mírně zakápnout olivovým olejem a vložíme do předem vyhřáté trouby.
  5. Prvních 10 minut pečeme na 220 °C, pak snížíme na 190°C a dopékáme asi 20 minut.

Je to rychlé, levné, snadné na přípravu, ale přitom výborné jídlo.