Zapékané zeleninové rizoto – nejlepší recept
Rizoto se hodí jak na oběd, tak na večeři. Jeho příprava je rychlá, snadná a navíc skvěle chutná. Pokud ho člověk zapeče, získá toto jídlo tak trochu nový rozměr.
Zapékané zeleninové rizoto neobsahuje maso. Je-li člověk milovník masa, nemusí se vůbec bát experimentovat a o nějaké maso tento pokrm obohatit. Rizoto chutná výborně například s tuňákem.
Suroviny:
- 500 g mražené mix zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice)
- 3 pytlíky kvalitnější rýže
- 1 cibule nakrájená na drobno
- hrst pórku nakrájeného na plátky
- 4 plátky másla
- 1 PL soli
- 2 KL čerstvého pepře
- 2 menší chili papričky nebo 4 kapky chilli extraktu
Postup:
- Rýži uvaříme dle návodu v osolené vroucí vodě.
- Do mísy dáme zeleninu, cibuli a pórek.
- Uvařenou rýži pak vložíme do mísy k zelenině, osolíme, opepříme, přidáme chilli, 2 plátky másla a důkladně promícháme.
- Pak dáme do pekáčku, rovnoměrně lžící rozprostřeme po pekáčku, zahladíme, dáme zbylé dva plátky másla, můžeme mírně zakápnout olivovým olejem a vložíme do předem vyhřáté trouby.
- Prvních 10 minut pečeme na 220°C, pak snížíme na 190°C a dopékáme asi 20 minut.
Je to rychlé, levné, snadné na přípravu, ale přitom výborné jídlo.