Rizoto – srbské, s mletým masem nebo z vepřové konzervy – recept

Jednoduché rizoto

Rizoto není pouze rýže s masem a zeleninou! Jedná se o dokonale jednoduché hlavního jídlo, které potěší každého. Přemýšleli jste někdy o přípravě rizota, ale pak jste se rozhodli, že je to příliš složité? Slibujeme vám, že není.

Rozhodně to stojí za to, abyste si s vařením dali trochu práce, protože pravé italské rizoto za to rozhodně stojí.

Co je rizoto?

Risotto je severoitalský pokrm z rýže vařený ve vývaru do krémové konzistence. Vývar může být z masa, ryb nebo zeleniny. Mnoho druhů rizota obsahuje máslo, víno, cibuli a parmezán.

Rizoto je v podstatě rýže vařená ve vývaru. Rizoto můžete připravit z jakéhokoli vývaru a přidat do něj libovolný druh bílkovin nebo zeleniny, avšak klíčem k domácí přípravě rizota v restaurační kvalitě je druh rýže. Výborné rizoto je i například s přidanou pečenou červenou řepou. Ta sice není oblíbená potravina, ale je chuťově výborná a připravuje se z ní nespočet oblíbených jídel, dokonce i dort red velvet.

Tipy na nejlepší rizoto

Při přípravě receptu na rizoto nezapomeňte použít teplý vývar. Přidáním studeného vývaru do horké pánve se vše ochladí a zkazí se proces vaření.

Vyhněte se přehnanému míchání. Neustálým mícháním se do rizota dostane vzduch, který ho ochladí a způsobí, že bude lepkavé. Případně, pokud nebudete míchat dostatečně, rýže se přilepí ke dnu a připálí se.

Rizoto s kuřecím masem
Základem perfektního rizota je kvalitní dlouho vařený vývar.

Ingredience na luxusní rizoto

  • Cibule – Nakrájejte ji na jemné kostičky, s česnekem a vývarem bude tvořit základ chuti.
  • Česnek – Česnek je v receptu na rizoto klíčovou chutí!
  • Olivový olej – Použijte extra panenský olivový olej s výraznou chutí.
  • Solené máslo – Rozhodně jej nevynechávejte.
  • Vývar – Vyberte si kvalitní vývar, nejlepší je samozřejmě domácí. Nejčastěji je na rizoto používán zeleninový nebo kuřecí.
  • Suché bílé víno – Vyberte si víno, které rádi pijete, např. sauvignonu blanc, ale dobře se hodí i chardonnay. Pokud se chcete vyhnout alkoholu, nahraďte jej dalším vývarem.
  • Rýže Arborio – Tato rýže má vysoký obsah škrobu, takže je pro rizoto ideální, protože pomáhá spojit chutě a získat krémovou konzistenci.
  • Parmezán – Kupte se jej vcelku a nastrouhejte jej sami – díky tomu bude mít rizoto dokonalou výraznou chuť.
  • Petržel – Můžete použít i jiné zelené bylinky na ozdobení jídla při servírování.
  • Houby – Skvělé jsou sušené i čerstvé houby, zkrátka žampionové rizoto stojí také za vyzkoušení.

Rizoto s kuřecím masem – recept

Uvařte si večeři, na kterou se můžete spolehnout. Tento snadný recept na rizoto je ochucený kuřecími stehny, sádlem z uzené slaniny a spoustou parmazánu.

Ingredience na rizoto s kuřecím masem

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g sádla z uzené slaniny nebo kostiček pancetty
  • 2 lžíce másla
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 4-6 kuřecích stehen bez kůže a kostí, rozčtvrcených na čtvrtiny
  • 1,5 litru kuřecího vývaru
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 300 g rýže na rizoto
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 50 g parmezánu, jemně nastrouhaného
  • ½ malého svazku plocholisté petrželky, jemně nasekané

Postup na rizoto s kuřecím masem

  1. V hluboké široké pánvi rozehřejte olej a na středním plamenu smažte sádlo 5-6 minut.
  2. Snižte teplotu na střední a do pánve přidejte 1 lžíci másla, smíchejte ji se slaninovým tukem a olejem a vhoďte cibuli.
  3. Smažte 10-15 minut, dokud nebude velmi měkká a průsvitná.
  4. Vmíchejte kousky kuřete a smažte dalších 6-8 minut, dokud se neosmaží po celém povrchu a lehce nezezlátnou.
  5. Přidejte česnek a smažte ještě minutu.
  6. Zatímco se kuře a cibule vaří, přelijte vývar do velkého hrnce a přiveďte jej k mírnému varu, poté snižte teplotu na minimum a udržujte jej v teple na zadní straně plotny.
  7. Kuře posypte rýží a promíchejte, aby se rýže obalila v oleji a másle. Vařte 2-3 minuty a poté přilijte víno.
  8. Mícháme, dokud se rýže z větší části nevstřebá, a pak po naběračkách za stálého míchání přiléváme horký vývar.
  9. Počkejte, až se každá naběračka vývaru vstřebá, a teprve potom přidejte další.
  10. Přidávejte vývar, dokud rýže nezměkne a nezůstane trochu na skus, asi 20 minut (možná nebudete potřebovat všechen vývar). Pokud jste spotřebovali všechen vývar, ale zrna jsou stále pevná, přidejte trochu vody a míchejte, dokud nezměknou.
  11. Odstavte rizoto z ohně a vmíchejte parmezán, vařené sádlo, petrželku a zbývající 1 lžíci másla. Před podáváním zakryjte a nechte 5 minut odpočívat.
Srbské rizoto recept
Tradiční rizoto můžete ozvláštnit mořskými plody jako jsou krevety nebo mušle.

Luxusní rizoto – recept

Dokonale krémové rizoto jako z nejlepší italské restaurace. Vyzkoušejte tento snadný recept na luxusní rizoto a ochutnejte kousek Itálie.

Ingredience na luxusní rizoto

  • 1/2 střední cibule nakrájené nadrobno
  • 4 stroužky česneku mletého
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1/4 šálku suchého bílého vína
  • 1 šálek rýže arborio
  • 1 šálek čerstvě nastrouhaného parmezánu a další na podávání
  • 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky

Postup na luxusní rizoto

  1. Začněte ohříváním vývaru a udržujte ho v teple.
  2. Do velké pánve na středním ohni přidejte máslo a olej (já na rizoto používám wok!).
  3. Přidejte cibuli a smažte ji, dokud nezměkne, pak přidejte česnek. Vařte ještě 1 minutu.
  4. Přidejte rýži a promíchejte ji (pokud můžete, dbejte na to, aby se olej dostal na každé zrnko rýže).
  5. Přidejte víno a míchejte, dokud se nevstřebá.
  6. Přidejte jednu naběračku vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá.
  7. Tento postup opakujte, dokud nespotřebujete téměř všechen vývar – mělo by to trvat asi 17-25 minut.
  8. Když přidáte poslední naběračku vývaru, přidejte také petrželku, ale vývar nechte vstřebat jen do poloviny a pak přidejte sýr.
  9. Nechte sýr vstřebat, dokud nebude krémový a hustý, ale ne polévkový.
  10. Luxusní rizoto podávejte a podle potřeby přidejte další parmezán.

Pravé srbské rizoto – recept

Máte chuť na klasické masové rizoto? Rozhodně vyzkoušejte tento recept na pravé srbské rizoto, které je plné hovězího masa a zeleniny.

Ingredience na pravé srbské rizoto

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 žluté cibule malé
  • 2 mrkve
  • 280 g mletého hovězího masa
  • 1 šálek kukuřice
  • 1 šálek zeleného hrášku
  • 1 lžíce kořeněné soli
  • 1 lžíce papriky
  • ½ lžičky pepře
  • 1 a ¼ šálku středně dlouhé až dlouhozrnné bílé rýže
  • 1 a ½ šálku hovězího vývaru
  • 2-3 lžíce petrželky

Postup na pravé srbské rizoto

  1. Na sporák postavte pánev wok na nejnižší stupeň a přidejte máslo a olej.
  2. Když se rozpálí, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a mrkev.
  3. Několik minut podusíme. Přidejte mleté hovězí maso a dobře promíchejte.
  4. Měkké rajče oloupejte a nakrájejte na kostičky do pánve wok.
  5. Pokračujte přidáním kukuřice, hrášku a koření. Dobře promíchejte a společně vařte 20 minut.
  6. Do pánve wok přidejte rýži a petrželku spolu s hovězím vývarem a dvěma šálky vody.
  7. Vařte dalších 20 minut. Vypněte sporák, přikryjte pánev wok a nechte ji několik minut stát, aby rýže nasála vlhkost. Poté můžete pravé srbské rizoto ihned servírovat.
Vepřové rizoto po srbsku
Na závěr posypte rizoto čerstvě nastrouhaným parmezánem.

TIP: Výtečný oběd z oblasti Balkánu je i pravý balkánský salát z balkánského sýra.

Vepřové rizoto – recept

Pikantní rizoto s trhaným vepřovým masem má bohatou a aromatickou chuť vepřového masa v kombinaci s vydatným rizotem a je doplněno dobrým sýrem.

Tento recept na vepřové rizoto je vynikajícím způsobem, jak využít zbytky vepřového masa. Pokud máte dostatek mletého masa vyzkoušejte přípravu pljeskavica.

Ingredience vepřové rizoto

  • 7 šálků vývaru, například kuřecího
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 168 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 šálky rýže arborio
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • ⅓ šálku červeného vína
  • 1 a ½ šálku vepřového masa (předem uvařeného)
  • ⅓ šálku sýra Pecorino nebo Parmigiano, plus další na podávání

Postup na vepřové rizoto

  1. Vývar přiveďte k varu a udržujte na mírném ohni.
  2. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte na středně nízké teplotě olivový olej. Vmíchejte cibuli a smažte ji, dokud nezačne měknout, asi 5 minut.
  3. Do pánve s cibulí přidejte houby a promíchejte.
  4. Přidejte tymián a sůl. Poté, co houby začnou měknout, po 3 až 4 minutách vmíchejte rýži arborio a následně víno na vaření.
  5. Když se víno na vaření z větší části vstřebá, naberte do rýže asi ½ šálku vývaru. Směs na rizoto promíchejte a vařte, dokud se vývar nevstřebá.
  6. Přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte. Během vaření rizota často míchejte.
  7. Po přidání asi 2 šálků vývaru vmíchejte do pánve s rýží vepřové maso.
  8. Přidejte další ½ šálku vývaru, promíchejte, aby se vše spojilo, a pokračujte v postupném přidávání vývaru do rizota.
  9. Jakmile se všechna nebo většina tekutiny vstřebá a rýže je měkká na skus, je rizoto téměř hotové.
  10. Postupným přiléváním tekutiny na vaření a pravidelným mícháním trvá asi 30 minut.
  11. Vmíchejte sýr, aby se rozpustil a spojil s rizotem.
  12. Přidejte několik zrnek černého pepře. Na talíři spolu s vepřovým rizotem podávejte sýr navíc.

Jednoduché rizoto – recept

Tento recept na krémové rizoto je klasický, poměrně levný a snadno připravitelný. Výsledek působí honosně, aniž byste museli chodit do luxusní restaurace. Jakmile si tento postup osvojíte, můžete si jednoduché rizoto přizpůsobit podle svých představ.

Ingredience na jednoduché rizoto

  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce másla, rozdělené
  • 1 středně velká šalotka, nakrájená
  • 1 a 1/2 šálku rýže Arborio
  • 1/2 šálku suchého vermutu (nebo suchého bílého vína)
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce nasekané italské petrželky
  • Sůl, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř

Postup na jednoduché rizoto

  1. Ve středně velkém hrnci zahřejte vývar na mírný oheň.
  2. Snižte teplotu, aby vývar zůstal horký i během vaření rizota.
  3. Ve velkém hrnci s těžkým dnem rozehřejte na mírném ohni olej a 1 lžíci másla.
  4. Když se máslo rozpustí, přidejte nakrájenou šalotku nebo cibuli.
  5. Smažte 2 až 3 minuty nebo dokud není lehce průsvitná.
  6. Přidejte rýži do hrnce a prudce ji promíchejte dřevěnou lžící, aby se zrnka pokryla olejem a rozpuštěným máslem.
  7. Ještě asi minutu restujte, dokud se neobjeví lehce oříšková vůně. Dbejte na to, aby rýže nezhnědla.
  8. Přidejte vermut nebo víno a za stálého míchání vařte, dokud se tekutina zcela nevstřebá.
  9. Přidejte k rýži naběračku horkého kuřecího vývaru a občas promíchejte, dokud se tekutina zcela nevstřebá. Když se rýže zdá téměř suchá, přidejte další naběračku vývaru a postup opakujte.
  10. Pokračujte v přidávání vývaru po naběračkách asi 20 minut nebo dokud nejsou zrna měkká, ale stále pevná na skus, aniž by byla křupavá (al dente).
  11. Vmíchejte zbývající 2 lžíce másla, parmazán a petrželku. Podle chuti dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  12. Jednoduché rizoto podávejte v miskách a pochutnejte si.

Pravé italské rizoto s kuřecím masem – recept

Pravé italské kuřecí rizoto z jednoho hrnce je jednoduché a chutné jídlo ochucené zeleninovým pyré a parmezánem.

Ingredience pravé italské rizoto s kuřecím masem

  • 1 hrnek cibule, nakrájené na velké kousky
  • 1 hrnek oloupané mrkve nakrájené na velké kousky
  • 1 hrnek celeru, nakrájeného na velké kousky
  • 2 velké stroužky česneku, oloupané
  • 1 lžička soli
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 900 g kuřecích stehen bez kůže a kostí
  • 2 sušené bobkové listy
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 5 šálků horkého kuřecího vývaru
  • 2 šálky rýže Arborio
  • 3 lžíce másla
  • ½ šálku strouhaného parmezánu
  • ¼ šálku nasekané petrželky

Postup pravé italské rizoto s kuřecím masem

  1. Cibuli, mrkev, celer a česnek vložte do kuchyňského robotu s nástavcem s noži.
  2. Pulzujte, dokud směs nebude jemně nasekaná a nebude mít téměř pastovitou strukturu.
  3. Olivový olej nalijte do hrnce na středně vysokou teplotu. Přidejte zeleninovou směs a půl lžičky soli.
  4. Vařte asi 5 minut, dokud zelenina nezačne osychat.
  5. Přidejte na kostky nakrájené kuřecí maso, zbývající sůl a bobkové listy.
  6. Kuře promíchejte a vařte, dokud nezačne mírně hnědnout; asi 5-6 minut. Přidejte víno a vařte, dokud se z větší části neodpaří; asi 5 minut. Zatímco víno bublá a vaří se, seškrábejte dno pánve.
  7. Přilijte 5 šálků horkého vývaru a přiveďte k varu.
  8. Přidejte rýži arborio a přiveďte k varu. Snižte teplotu a hrnec přikryjte, aby se rýže uvařila.
  9. Každých 5 minut rýži promíchejte a seškrábejte dno hrnce a pokračujte ve vaření, dokud není rýže al dente, celkem asi 20-25 minut.
  10. Po uvaření rýže vmíchejte kousky másla, dokud se dobře nespojí.
  11. Poté vmíchejte petrželku a parmezán. Vypněte oheň, přikryjte a nechte 5 minut odstát, aby se přebytečná tekutina vstřebala.
  12. Pravé italské rizoto s kuřecím masem podávejte s dalším parmezánem a petrželkou posypanou navrch.
Vepřové rizoto
Krémové italské rizoto je komfortním pokrmem i pro všední dny.

České rizoto – recept

Tento jednoduchý recept na české rizoto obsahuje jen několik málo ingrediencí a vývar se přidává najednou. Výsledek českého rizota je krémový, uklidňující a zároveň zdravý.

Ingredience na české rizoto

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Kousek másla
  • Slanina, nakrájená na kousky
  • 300 g rýže na rizoto
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru
  • 100 g mraženého hrášku
  • Čerstvě nastrouhaný parmazán, k podávání

Postup na české rizoto

  1. Nakrájejte 1 cibuli nadrobno.
  2. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a kousek másla, přidejte cibuli a smažte ji, dokud lehce nezhnědne, asi 7 minut.
  3. Přidejte 6 nakrájených proužků prorostlé slaniny a smažte dalších 5 minut, dokud nezačne křupat.
  4. Přidejte 300 g rýže na rizoto a 1 litr horkého zeleninového vývaru a přiveďte k varu.
  5. Dobře promíchejte, pak snižte teplotu a přikryté vařte 15-20 minut, dokud rýže téměř nezměkne.
  6. Vmíchejte 100 g mraženého hrášku, přidejte trochu soli a pepře a vařte další 3 minuty, dokud není hrášek uvařený.
  7. České rizoto podávejte posypané čerstvě nastrouhaným pareazánem a čerstvě namletým černým pepřem.

TIP – Pokud je právě podzim a na zahrádce máte přebytek dýní, připravte si dýňovou rýži, která je skvělou a jednoduchou variantou na klasické rizoto.