Kontaktní čočky a léto: Na co si dát pozor, aby vaše oči zůstaly ve formě?

Léto je obdobím, které mnozí z nás tráví na dovolené, užívají si slunečních paprsků a cestují. Pokud jste nositelem kontaktních čoček, existuje několik věcí, na které byste si měli dát pozor, abyste si užili léto naplno a bez komplikací. V tomto článku se zaměříme na rady a tipy, které vám pomohou pečovat o vaše oči v letním období.

Ochraněte oči před sluncem

Sluneční paprsky, ačkoli příjemné, mohou být pro oči škodlivé. Ultrafialové záření může velmi rychle vaš oči poškodit a zvýšit riziko vzniku šedého zákalu a jiných očních onemocnění. Pokud nosíte kontaktní čočky, vyberte si ty, které nabízejí UV ochranu. Nicméně, i s UV-ochrannými čočkami je dobré nosit sluneční brýle, které blokují 100% UVA a UVB záření. Kvalitní sluneční brýle najdete na našem e-shopu Aleše Žejdla.

Dbejte na hydrataci

Léto je často spojené s vyššími teplotami, což může způsobit dehydrataci. To může mít vliv i na vaše oči, které mohou být suché a podrážděné. Ujistěte se, že pijete dostatek vody a mějte u sebe umělé slzy, abyste mohly oči kdykoli navlhčit.

Při koupání opatrně

Plavání v bazénu či moři je jednou z nejlepších částí léta, bohužel ale voda může obsahovat bakterie a chemikálie, které by mohly poškodit vaše kontaktní čočky. Doporučuje se plavat bez čoček, nebo pokud to není možné, používat s nimi kvalitní plavecké brýle.

Při cestování myslete na péči o čočky

Dlouhé cesty letadlem, vlakem nebo autem mohou být náročné pro vaše oči. Klimatizace a dlouhé hodiny bez mrknutí mohou způsobit suchost očí. Mějte u sebe vždy sadu čoček, čisticí roztok a pouzdro. Na dlouhých letech je také dobré mít po ruce brýle, abyste mohli čočky vyjmout a oči si mohly odpočinout. Brýle se vám budou hodit také v případě, že si budete chtít zdřímnout. Jak totiž určitě víte, s kontaktními čočkami byste ideálně neměli vůbec spát, a to ani při cestování.

Sledujte známky podráždění

Pokud pocítíte nepříjemné svědění, pálení nebo zarudnutí očí, může to být známka infekce nebo podráždění způsobeného kontaktními čočkami. V takovém případě vyjměte čočky a vyhledejte lékaře.

Zdroj foto: Freepik.com