Energetické štítky na spotřebičích ušetří tisíce korun ročně! Jak se v nich vyznat?

Každého z nás zajímá, jak ušetřit peníze v domácnosti. Dnes se podíváme na používání spotřebičů. I při jejich používání můžete hodně ušetřit. Základem je, abyste si koupili pračku, myčku nebo lednici ve správné energetické třídě. Najdete je prakticky u všech spotřebičů, a proto byste jim měli věnovat více pozornosti. Hlavně u těch, které používáte každý den.

Základní informace o energetických štítcích

Energetické štítky jsou vizuální indikátory, které poskytují informace o energetické účinnosti spotřebičů. Od ledniček po pračky – každý moderní spotřebič nyní nese tento štítek. Dokonce i indukční sporák najdete ve třídě A až G podle toho, kolik energie spotřebuje. Zjistěte, jak je přečíst, abyste mohli efektivněji spravovat své domácnostní náklady.

Hodnocení energetické účinnosti

Jednou z klíčových informací na štítku je hodnocení energetické účinnosti, označované písmenem A až G, kde A značí nejúspornější spotřebiče a G ty nejméně úsporné. Vyšší hodnota znamená vyšší energetickou účinnost, což se může projevit v nižších nákladech na elektřinu.

Podrobné informace o spotřebiči

Kromě celkového hodnocení obsahuje štítek i další užitečné informace. Například roční spotřebu elektrické energie, hlučnost, kapacitu nebo údaje o výkonu. Díky těmto detailům můžete přesněji porovnávat spotřebiče a vybírat ty nejefektivnější. Nikdy se neřiďte pouze podle ceny, protože se vám to z dlouhodobého hlediska nevyplatí.

Zjednodušené porovnávání různých modelů

Energetické štítky jsou navrženy tak, aby umožňovaly rychlé a jednoduché porovnání různých modelů. Při nákupu nového spotřebiče je tedy možné rychle identifikovat nejen jeho energetickou účinnost, ale i další důležité aspekty. To může ušetřit nejen peníze, ale i životní prostředí.

Výhody úsporných spotřebičů

Investice do spotřebičů s vyšším energetickým hodnocením se může zdát jako inicialní náklad, ale dlouhodobě vám to může ušetřit tisíce korun ročně. Nižší spotřeba energie snižuje nejen vaše účty, ale také vaší ekologickou stopu, což přispívá k ochraně životního prostředí.

Odhadovaná úspora a ekologický dopad

Na štítku najdete i odhadovanou roční spotřebu energie v kilowatthodinách (kWh) a informace o množství emisí oxidu uhličitého. To vám poskytne jasný obraz o ekologickém dopadu spotřebiče. Čím nižší čísla, tím šetrnější je daný spotřebič k životnímu prostředí. Hodnoty na tabulkách se nedávno změnili. Proto se musíte dívat na více políček než dřív. V současnosti patří mezi nejlepší třídy:

  • A – mimořádně úsporná,
  • B – úsporná,
  • C – vyhovující.

Vědomé rozhodování při nákupu spotřebičů na základě energetických štítků může být klíčem k úspoře financí a péči o planetu. Při následujícím nákupu nezapomeňte věnovat pár sekund na prostudování štítku – může to být jedna z nejlepších investic do vaší budoucnosti.

Zdroj obrázku: Shawn Hempel / Shutterstock.com