Pšenično-žitné cereální bulky – nejlepší recept

Pšenično-žitné cereální bulky jsou zlatým standardem, pokud hledáte chléb, který je zároveň zdravý a chutný. Tento recept vám představí, jak si doma připravit aromatické, nadýchané a plné vlákniny bulky, které se stanou skvělým doplňkem k různým pokrmům. Jejich vůně a chutě budou rozveselovat váš stůl a přinášet vám to nejlepší, co si můžete přát od domácího pečení.

Chléb je nezbytnou součástí našeho jídelníčku a je mnoho způsobů, jak si ho připravit. Pokud toužíte po chlebu, který je plný chuti a zdravých složek, pšenično-žitné cereální bulky jsou skvělou volbou. T

Tato kombinace pšeničné a žitné mouky s cereálními vločkami vytváří unikátní chuť a texturu, které si zamilujete. Tyto bulky nejsou jen chutné, ale také bohaté na vlákninu a další důležité živiny. Připravit si je doma není tak složité, jak by se mohlo zdát. Nyní vám představíme, jak na to.

Suroviny:

  • 300 g žitná celozrnná mouka 
  • 200 g pšeničná chlebová mouka
  • 200 g špaldová mouka
  • 2 PL celý kmín
  • 2 PL slunečnicová semínka
  • 2 PL Chia semínek
  • kostka čerstvých kvasnic
  • 1 KL medu nebo jiného sladidla (cukr, sladěnka atd.)
  • 390 ml voda (pivo, syrovátka…)
  • 15 g sůl

Postup:

  1. V míse promícháme mouku s droždím a cukrem. Zalijeme teplou vodou a necháme asi 5 minut, aby droždí nakynulo.
  2. Po nabobtnání droždí přidáme ostatní suroviny a zpracujeme v tuhé pružné těsto. Důležité je, abychom těsto hnětali poctivě asi 10 minut.
  3. Mísu s těstem zakryjeme suchou utěrkou a dáme na teplé místo na cca 40 minut vykynout.
  4. Po vykynutí si těsto dáme na vál a uděláme 8 stejných dílů těsta, ze kterých tvarujeme bulky.
  5. Bulky dáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ještě na teplé místo na cca 25 minut kynout.
  6. Nakynuté bulky potřeme vodou, posypeme cereáliemi, slunečnicovými semínky nebo Chia semínky, prostě to, co máte rádi.
  7. Do trouby vložíme misku vody a předehřejeme ji na 220 °C. 
  8. Vložíme plech s bulkami a pečeme asi 30 minut dorůžova. Doporučuji asi po 20 minutách pečení teplotu snížit na 190 °C a domácí celozrnné pečivo zvolna dopéci.

Pšenično-žitné cereální bulky jsou více než jen chléb – jsou to významný prvek zdravého a chutného stravování. Jejich vůně a chutě vás zahřejí a potěší v každé sezóně. Můžete si je dopřát s máslem a džemem na snídani, nebo si je podávat k různým pokrmům.

Ať už je vaše volba jakákoliv, pšenično-žitné cereální bulky vám vždy přinesou požitek z domácího pečení a radost ze sdílených okamžiků u stolu.