Pšenično-žitný kmínový chléb – nejlepší recept
Suroviny:
- 200 g žitná mouka (možno i cereální)
- 300 g pšeničná chlebová mouka
- 200 g pšeničná hladká mouk (celozrnná, špaldová)
- 15 g celý kmín
- 15 g čerstvé kvasnice (můžete dát i více)
- 1 KL cukr (med, melasa, sladěnka…)
- 390 ml voda (pivo, syrovátka…)
- 15 g sůl
Postup:
- V míse od robota si rozdrobte kvasnice. Přidejte cukr a vidličkou rozmíchejte do řídké kašičky.
- Smíchejte s vodou a metličkou dobře promíchejte.
- Dále přisypte vše ostatní z receptu. Robot zapněte na rychlost č.2 a nechte hníst 10 minut.
- Propracované a lepkavé těsto si dejte ideálně do plastové misky vymazané lžičkou oleje. Pokud nemáte nějakou s víkem, tak vložte mísu do plastového sáčku.
- Nechte při pokojové teplotě kynout jednu hodinu. Během této doby jednou přeložte. Dělá se to tak, že kraje těsta natáhnete a založíte do středu těsta. Dělat to muže přímo v míse kolem dokola.
- Po hodině si malinko naolejujte linku a těsto roztáhněte na přibližný čtverec. Složte a utahováním srolujte do tvaru šišky.
- Ošatku si pomoučněte žitnou moukou a šišku těsta vložte spojem nahoru.
- Po vyklopení bude spoj vespod a při pečení se nebude rozmotávat.
- Ošatku dejte opět do sáčku a nechte kynout jednu hodinu. Přibližně po dvaceti minutách si dejte rozpálit troubu i s pečícím kamenem a plechem na vodu.
- Pokud budete péci na plechu, tak můžete nahřívat později.
- Trouba musí dosáhnout minimální teploty 250°C .
- Vykynutý chleba, který už kompletně vyplnil ošatku, opatrně vyklopte na sázecí lopatu. Tu si poprašte hrubou nebo kukuřičnou moukou. Chleba po ní lépe sklouzne.
- Pokud pečete na plechu, tak je důležité vůbec ho nevytahovat ven. Rychle se ochlazuje a chléb by vám po obvodu praskl.
- Připravte si cca 200ml horké vody z konvice, žiletku a sázecí lopatu.
- Teď už to půjde velmi rychle. Hlavně POZOR na páru!!!
- Chleba si vyklopte na lopatu, nařízněte, pokud tedy chcete a rychle ho sešoupněte na kámen či plech do trouby. Do spodního plechu na dně trouby nalijte vodu a rychle zavřete troubu.
- Minutku si nastavte na 15 minut.
- Poté stáhněte teplotu na 190-200°C . Vytáhněte plech na vodu a dopečte 30 minut.
- Chladit nechte na mřížce. Nekrájejte teplý chléb! Střídka by se vám srazila.