Kulinářské dobrodružství od ajvaru, přes tempeh, po bramboráky

Tento gurmánský článek provede své čtenáře po lahodných stezkách několika vybraných kulinářských pokladů. Dnes je to cesta za exotickým ajvarem, pikantní balkánskou specialitou, za lahodnými bramboráky, za krémovou sýrovou omáčkou, které to nejvíce sluší s těstovinami, a v neposlední řadě za tempehem, indonéským skvostem ze sójových bobů.

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Základními složkami dobré sýrové omáčky je sýr – cheddar, parmazán, gouda, eidam, niva, nebo tavený sýr.

Základní složkou receptu na nejlepší bramboráky jsou brambory, mouka, vejce, máslo, sůl, pepř a majoránka.

Ajvar je balkánská specialita vyrobená z paprik a baklažánů. Má bohatou a intenzivní chuť, často je kořeněná česnekem a dalšími bylinkami.

Tempeh obsahuje vysoké množství bílkovin a živin, jako jsou vitamíny skupiny B, železo a vápník. Je nízkokalorický a obsahuje zdravé tuky.

Sýrová omáčka

Sýrová omáčka je lahodná a všestranná omáčka, která se dá použít k mnoha pokrmům. Základními složkami dobré sýrové omáčky je sýr (cheddar, parmazán, gouda, eidam, niva, nebo tavený sýr). Další složkou, která tvoří základ omáčky je máslo (olej).

Mléko nebo smetana se používá k dosažení požadované konzistence omáčky a na dochucení lze sáhnout po pepři, hořčici, česneku, oreganu, paprice, či cibulovém prášku. Do omáčky lze přidat i na kostičky nakrájená slanina, rajčata nebo jarní cibulka pro zvýraznění chutě.

Ingredience:

  • 2 šálky na kostičky nakrájeného cheddaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek mléka
  • 1 lžička hořčice
  • pepř a sůl podle chuti

Postup:

  1. Rozpustit máslo nebo zahřát olej v hrnci na středním plameni.
  2. Přidat na kostičky nakrájený cheddar či jiný sýr a nechat jej pomalu rozpustit za stálého míchání.
  3. Jakmile je sýr rozpuštěný, postupně přidat mléko nebo smetanu.
  4. Přidat koření podle chuti a vařit ještě pár minut na mírném plameni do úplného sjednocení a zahřátí.

Tento recept lze upravit podle svých preferencí a použít ho k dochucení různých pokrmů, jako jsou těstoviny, brambory, nachos nebo zelenina.

Nejlepší bramboráky

Bramboráky jsou tradiční české jídlo, oblíbené pro svou chutnou a křupavou konzistenci. Základní složkou nejlepších bramboráků jsou brambory (nejlépe tuhé odrůdy). Pro chuť a aroma slouží cibule. Vejce se používají ke spojení všech ingrediencí a vytvoření těstovité konzistence. Stejně tak i hladká mouka. V nejlepších bramborácích nesmí chybět sůl, pepř a majoránka.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 1 velká cibule
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř, majoránka podle chuti
  • olej na smažení

Postup:

  1. Oloupat a nastrouhat brambory a cibuli na jemném struhadle.
  2. Vytlačit přebytečnou šťávu do plátna nebo kuchyňské utěrky.
  3. Přidat vejce, mouku, sůl, pepř a majoránku. Dobře promíchat.
  4. Rozehřát olej na pánvi.
  5. Vytvarovat placičky ze směsi a smažit z obou stran do zlatova.
  6. Nechat odkapat na papírovém ubrousku.

Bramboráky se často podávají s kyselým zelím nebo s koprem a jogurtem.

Ajvar – použití

Ajvar je balkánská specialita vyrobená z paprik a baklažánů. Má bohatou a intenzivní chuť, často je kořeněná česnekem a dalšími bylinkami. Základními složkami ajvaru jsou:

  1. Papriky – hlavní složka, může být kombinace sladkých a pálivých odrůd.
  2. Baklažány přidávají hloubku chuti a hladkou texturu.
  3. Česnek pro aromatickou chuť.
  4. Olej, ocet, sůl, pepř pro dochucení a konzervaci.

Ajvar se skladuje ve sterilizovaných sklenicích. Horký ajvar se vloží do sklenic, zakryje víčkem a zavíčkuje. Kromě česneku, soli a pepře se můžou přidávat další koření/bylinky (bazalka, oregano nebo koriandr).

Ingredience:

  • 1 kg červených paprik
  • 500 g baklažánů
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1/2 šálku oleje
  • 2 lžíce octa
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Papriky a baklažány péct v troubě, dokud kůra nezezlátne a nezačnou se loupat.
  2. Ochladit, oloupat a odstranit semena.
  3. Nakrájet papriky, baklažány a česnek na menší kousky.
  4. Mixovat v mixéru nebo nasekat na jemno.
  5. Přepražit směs na oleji, přidat ocet, sůl a pepř.
  6. Přivést k varu a vařit na mírném plameni, dokud ajvar nezhoustne.
  7. Nalít do sterilizovaných sklenic, zavíčkovat a nechat vychladnout.

Ajvar – použití: skvělý je na chleba, jako součást sendvičů nebo pomazánek. Nebo jako příloha k masu, rybám nebo grilovaným pokrmům. Ajvar se dá použít i jako pikantní dip pro zeleninu nebo kousky pečiva. Pro extra chuť se přidává do omáček nebo marinád.

Tempeh – recepty

Tempeh je tradiční indonéský produkt, který se vyrábí fermentací sójových bobů. Má tužší texturu než tofu a charakteristickou oříškovou chuť. Je oblíbený mezi vegany a vegetariány pro svůj vysoký obsah bílkovin.

Výroba:

  1. Fermentace – sójové boby jsou namočeny, vařeny a fermentovány pomocí kultury hub.
  2. Tvarování – po fermentaci jsou boby spojeny do pevných bloků nebo disků.

Tempeh obsahuje vysoké množství bílkovin a živin, jako jsou vitamíny skupiny B, železo a vápník. Je nízkokalorický a obsahuje zdravé tuky.

Tipy:

  1. Příprava před vařením – před přípravou tempehu jej lze krátce namočit do marinády, aby absorboval ingredience a byl chutnější.
  2. Krájení – tempeh se krájí na tenké plátky nebo kostičky podle daného receptu.
  3. Marinády – sójová omáčka, med, česnek a zázvor.
  4. Smažení nebo pečení – tempeh se může smažit nebo péct, aby získal křupavou kůrčičku.

Příprava grilovaného tempehu – recept:

Ingredience:

  • 1 blok tempehu (cca 200 g), nakrájený na plátky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička mletého česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup:

  1. V míse smíchat sójovou omáčku, med nebo javorový sirup, olivový olej, česnek, zázvor a pepř.
  2. Vložit plátky tempehu do marinády a nechat minimálně 30 minut nebo ideálně přes noc.
  3. Grilovat tempeh na středně vysokém plameni nebo na grilu asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nezíská křupavou kůrčičku.

Tempeh se může použít jako náhrada masa ve veganských sendvičích nebo wrapech. Pro extra bílkoviny a texturu se přidává nakrájený tempeh do salátů nebo asijských nudlových pokrmů.