Banánové lívance (z espumy i normálně) – nejlepší recept

Rozmixovaný banán v těstě docílí úplně nepředstavitelné měkkosti. Ale chutná to tak šíleně dobře. To zkrátka musíte vyzkoušet.

Použijte podmáslí, které je krásně zvláční. V tom horším případě si vystačíte i s mlékem. Banán by měl být pokud možno skoro až přezrálý. Nezapomeňte směs důkladně promixovat, a pokud používáte tlakovou lahev, i přecedit. Jakékoliv kousky by totiž mohly lahev ucpat. Recept je na cca 12 lívanců.

Ingredience

  • 1 menší zralý banán
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 260 ml podmáslí
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2,5 lžičky pečícího prášku
  • 190 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • přepuštěné máslo nebo olej na smažení

Na závěr:

  • čerstvé ovoce
  • javorový sirup
  • jogurt, tvaroh
  • horké maliny
  • a další skvělé věci co vás napadnou

Postup

  1. Nejdříve si v mixéru pořádně rozmixujeme banán na kaši. Potom přidáme rozpuštěné máslo, vejce a podmáslí, a znovu promixujeme v hladkou tekutinu.
  2. Přidáme moučkový cukr, prášek do pečení, špetku soli a polovinu mouky. Opět promixujeme. Přidáme zbytek mouky a mixujeme v krásné hladké těsto. 

Varianta A – klasický způsob

  1. Pokud chcete mít lívance hodně nadýchané a tlusté, mixujte směs tak dlouho, dokud nevypadá jako pěna, nebo jí vyšlehejte ručním šlehačem.
  2. Výsledkem by mělo být hodně bublinkaté těsto připomínající pěnu.

Varianta B – Espuma

  1. Směs nalijeme do lahve, ale jenom po rysku. Mělo by to vyjít akorát. Složíme vršek lahve a zašroubujeme. Vložíme bombičku, zašroubujeme, a párkrát s lahví pořádně zatřepeme (tak 10x).
  2. Vyndáme bombičku. Takhle vydrží směs v lednici asi týden, takže si klidně můžete zbytek uschovat v lahvi, jenom s ní pak nezapomeňte zatřepat. 
  3. V pánvi si rozehřejeme máslo nebo olej. Lívance smažíme na středním plameni, aby se nám nedělaly ani moc rychle, ani moc pomalu. Pokud jich děláme hodně, můžeme je odkládat do rozehřáté trouby, aby byly stále horké.
  4. Naskládáme je na sebe do věžičky, ozdobíme čerstvým ovocem a polijeme javorovým sirupem. Můžeme servírovat s jogurtem.