Bezlepkový koláč s kdoulemi a slaným karamelem – nejlepší recept

Plody kdouloně vypadají jako veliké, žluté hrušky, které mají jemné chloupky na povrchu a jsou nesmírně tvrdé. Jejich vůně je opravdu úžasná, ovšem v syrovém stavu jsou nepoživatelné. Koláč je hodně oříškový, sladký, a zvláštní.

Recept je v bezlepkové variantě, bez problémů ovšem vyměňte rýžovou mouku za obyčejnou hladkou, pokud si na bezlepkové věci nepotrpíte. Rýžová mouka dává totiž těstu dost svéráznou chuť, a pokud na ní nejste zvyklí, mohla by vás zaskočit

Ingredience na 12 porcí, forma o průměru 26 cm

Na těsto:

  • 200 g rýžové mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 125 g třtinového cukru
  • 125 g studeného másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

Kdoulová náplň:

  • 1 citron
  • 3 velké kdoule
  • 3 lžíce cukru
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 svitek skořice
  • 4 hřebíčky
  • 6 g agaru

Slaný karamel:

  • 200 g cukru
  • 100 g másla
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 1 plochá lžička soli

Na ozdobení:

  • vlašské ořechy
  • plátková mořská sůl

Postup

  1. V míse smícháme mouku, vlašské ořechy, třtinový cukr a sůl. Máslo nakrájíme na kostky a přihodíme k suché směsi. Těsto mícháme a hněteme, dokud nám nevznikne drobenka. Přidáme vejce a spojíme těsto v hladkou kouli. Necháme v lednici aspoň hodinu odpočinout.
  2. Kdoule omyjeme a odstraníme chloupky. Oškrábeme z nich slupku a okrájíme stopku, vyjmeme jádřince. Do kastrůlku si dáme cca 150 ml vody a vymačkáme do ní šťávu z citronu. Kdoule nastrouháme nahrubo, a vložíme do citronové vody. Přidáme cukr, badyán, skořici a hřebíček.
  3. Postavíme nad plamen a vaříme asi 15 minut, dokud není kdoule měkká na skus, ale není rozvařená. Téměř všechna tekutina by se měla odpařit.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto vyválíme mezi dvěma fóliemi a vyložíme s nimi vymazanou koláčovou formu o průměru 26 cm. Dno těsta propícháme, přikryjeme pečícím papírem, zatížíme luštěninami a pečeme 15 minut.
  5. Po patnácti minutách papír s fazolemi sundáme, a necháme korpus dopéct do zlatova, cca 10 až 15 minut. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  6. Na vychladlý korpus rozetřeme kdoulovou náplň. Na pánvi si rozpustíme cukr na karamel, přidáme máslo, smetanu a sůl. Mícháme na mírném plameni, dokud se vše nespojí.
  7. Necháme lehce vychladnout, a nalijeme karamel na kdoule. Koláč přemístíme minimálně na 3 hodiny do lednice, dokud karamel na povrchu neztuhne. Ozdobíme ořechy a plátkovou solí.