Bliny – recept

Existuje asi tisíc různých receptů pro výrobu těsta na bliny a snad ještě více způsobů, jak je naplnit. Naslano, na sladko, kynuté, nekynuté, tvarů lívanců či palačinek, zalévané sladkou, zakysanou smetanou, nebo zdobené šlehačkou, plněné mletým masem, kaviárem, očky, lososem.

Někdo je roluje, někdo je konzumuje naplacato. Zkrátka si s nimi může člověk dělat to, co je mu milé a co mu bude chutnat. V Rusku je jejich konzumace tradicí, je to národní jídlo. Někde se jedí pouze při pohřbech, svatbách nebo při jiných výjimečných, slavnostních situacích. Jindy se prosté jenom snídají, či večeří.

Bliny pro 4 osoby, doba přípravy 45 minut. Na těsto na placičky je potřeba 250 g hladké mouky, 250 ml mléka, 125 ml minerálky sycené, 4 vejce, 1/2 lžičky soli, 20 ml oleje, patka chleba. Mléko se smíchá s minerálkou a pozvolna vzniklá tekutina se vmíchá do mouky předem vsypané do mísy.

Hmota se nechá 10 – 15 minut odpočinout. Pak jemně, postupně, za stálého míchání se přidává vejce a nakonec sůl. Patkou chleba, tak to dělají Rusové, namočenou v oleji se vymaže vyhřátá pánev, a na ni se nalije nízká vrstva těsta. Tak jako když se dělají palačinky.

Když se spodní vrstva osmaží placka se otočí. Opečené placičky se pokládají na talíř jedna na druhou. Na náplň je potřeba 180 g kaviáru, 4 vejce, 1 větší cibule, 250 g zakysané smetany. Zatímco těsto odpočívá, uvaří se vejce natvrdo.

Oloupaná cibule se nakrájí najemno a vloží se do misky. Uvařená vejce se nasekají najemno. Zakysaná smetana se přendá do servírovací misky, taktéž kaviár. Bliny se servírují tak že, každému, kdo je u stolu, se připraví talíř, příbor a ubrousek. Doprostřed stolu jednotlivé přísady v miskách. Pak se přinese talíř navršený plackami. Každý ať se obslouží, jak je mu libo.