Bliny – recept

Existuje asi tisíc různých receptů pro výrobu těsta na bliny a snad ještě více způsobů, jak je naplnit. Naslano, na sladko, kynuté, nekynuté, tvarů lívanců či palačinek, zalévané sladkou, zakysanou smetanou, nebo zdobené šlehačkou, plněné mletým masem, kaviárem, očky, lososem.

Někdo je roluje, někdo je konzumuje naplacato. Zkrátka si s nimi může člověk dělat to, co je mu milé a co mu bude chutnat. V Rusku je jejich konzumace tradicí, je to národní jídlo. Někde se jedí pouze při pohřbech, svatbách nebo při jiných výjimečných, slavnostních situacích. Jindy se prosté jenom snídají, či večeří.

Co jsou Bliny?

Tradiční ruské bliny (BLEE-nee) se připravují z kynutého těsta z pohankové a nebo pšeničné mouky, které jim dodává oříškovou a výraznou chuť. Bliny se jedí při všech příležitostech, zejména při svátečních oslavách, a jsou ideálním předkrmem nebo koktejlem, protože se díky své menší velikosti snadno manipuluje s kousky, které lze doplnit čímkoli, od slaného po sladké.

Ačkoli tradiční bliny-recept navrhuje bliny s lososími jikrami, kaviárem a zakysanou smetanou, v případě těchto univerzálních malých koleček je obloha neomezená. Čerstvé ovoce, ricotta, šlehačka nebo nakrájená vejce natvrdo jsou jen některé z věcí, které se na ně mohou dát. Podávají se teplé nebo při pokojové teplotě a po nasypání by se měly ihned vychutnat.

Ruská tradice

V ruské tradici jsou bliny symbolem slunce a zaujímají ústřední místo na Maslenici – známé také jako Týden másla, Týden palačinek nebo Týden sýra – jarním svátku, který připomíná konec zimy. Pro některé je to také poslední týden, kdy se mohou jíst mléčné výrobky před začátkem postního období, a proto se k nim často přidává zakysaná smetana.

V dnešní době se bliny připravují na stovky různých způsobů, z mnoha druhů mouky a jejich přílohy přesáhly tradiční kaviár. Těsto se připravuje z běžných surovin ze spíže, takže jedinou odlišností, která je potřeba, je aromatická pohanková mouka, která se snadno najde v uličce s pečivem ve většině obchodů s potravinami.

Klasické bliny – recept

Bliny pro 4 osoby, doba přípravy 45 minut.

Na těsto na placičky je potřeba:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 125 ml minerálky sycené
  • 4 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 20 ml oleje
  • patka chleba

Mléko se smíchá s minerálkou a pozvolna vzniklá tekutina se vmíchá do mouky předem vsypané do mísy.

Hmota se nechá 10 – 15 minut odpočinout. Pak jemně, postupně, za stálého míchání se přidává vejce a nakonec sůl. Patkou chleba, tak to dělají Rusové, namočenou v oleji se vymaže vyhřátá pánev, a na ni se nalije nízká vrstva těsta. Tak jako když se dělají palačinky.

Když se spodní vrstva osmaží placka se otočí. Opečené placičky se pokládají na talíř jedna na druhou.

Na náplň je potřeba:

  • 180 g kaviáru
  • 4 vejce
  • 1 větší cibule
  • 250 g zakysané smetany.

Zatímco těsto odpočívá, uvaří se vejce natvrdo.

Oloupaná cibule se nakrájí najemno a vloží se do misky. Uvařená vejce se nasekají najemno. Zakysaná smetana se přendá do servírovací misky, taktéž kaviár. Bliny se servírují tak že, každému, kdo je u stolu, se připraví talíř, příbor a ubrousek. Doprostřed stolu jednotlivé přísady v miskách. Pak se přinese talíř navršený plackami. Každý ať se obslouží, jak je mu libo.

Jednoduché bliny – recept s minimem surovin

Na nejjednodušší bliny bude potřeba:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 velké vejce z volného chovu
  • olivový olej
  • 1 šálek polotučného mléka
  • nesolené máslo

Mouka a špetka mořské soli se nasypou do velké mísy a promíchají. Uprostřed se udělá důlek, rozklepne se do něj vejce a přidá 1 lžíci oleje, poté se zašlehá do mouky. Postupně se musí zašlehávat mléko, dokud se nezíská krásně hladké těsto.

Velká pánev s nepřilnavým povrchem se připraví na střední teplotu a přidá se 1 malý kousek másla. Jakmile se rozpálí a máslo se rozpustí, přidá se na pánev lžíce těsta na bliny. Vaří je 1 minutu z každé strany a obrací se, jakmile zespodu zezlátnou a na povrchu se udělají malé bublinky.

První várka vždy pomůže zjistit, jaká teplota se má použít, takže ji případně bude potřeba upravit nahoru nebo dolů. Upečené bliny se přendají na talíř a pokračujte se zbývajícím těstem, dokud se celé nespotřebuje. Doplní oblíbenou kombinací, dochutí a už si lze vychutnávat.

Co dát na bliny?

Při výběru příloh k blinám může každý zapojit svou fantazii. Každý bliny-recept nabízí jiné kombinace příloh. Zde je několik nápadů, které pomohou začít:

  • klasický uzený losos, zakysaná smetana, čerstvý kopr a citron
  • zakysanou smetanu lze použít jako základ pro malou lžičku kaviáru
  • uzená nebo nakládaná ryba a dozdobení olivovým olejem a čerstvými bylinkami
  • jakýkoli vaječný salát podle chuti
  • šlehačka a čerstvé ovoce, například lesní plody nebo broskve
  • ochucená ricotta nebo mascarpone a srolovaný plátek prosciutta
  • malá ďábelská vejce
  • crème fraîche a nakládaná cibulka
  • pro sladkou verzi lze použít ovocnou zavařeninu, čokoládovou pomazánku nebo karamelovou omáčku.

Bliny jsou prostě univerzální a chutné ve všech variantách. Stačí jen pustit uzdu své fantazie a nebát se nových věcí. Jsou snadno přizpůsobitelné na každou příležitost a jejich slané i sladké varianty uspokojí chuťové buňky každého.

Časté otázky při vaření

Proč je lepší našlehat vaječné bílky?

Šleháním bílků se do nich dostává vzduch. Bílkoviny v bílcích uzavírají vzduchové kapsy a vytvářejí bubliny. Když se těsto zahřeje na pánvi, vzduchové bubliny se rozšíří a vytvoří vzdušnou, téměř suflé strukturu.

Lze bliny připravit předem?

Bliny lze připravit den nebo dva předem a uchovávat v chladu. Skladovat se musí ve vzduchotěsné nádobě, mezi jednotlivými vrstvami je lepší vložit papírovou utěrku. Z chladničky se vyndají asi hodinu před podáváním. Lze je vyskládat v jedné vrstvě na plech a ohřívat v troubě vyhřáté na 150 °C po dobu 5-8 minut nebo je podávat při pokojové teplotě.

Lze bliny zmrazit?

Bliny se zmrazí jako sen. Jsou ideální pro přípravu dopředu a zmrazení, dokud na ně nepřijde chuť. Bliny se položí v jedné vrstvě na plech, který se vejde do mrazáku. Zmrazí se a poté se přikryjí plastovou fólií v hromádkách po tuctu. Až je bude člověk chtít použít, vyjme hromádky z mrazáku a nechte je ještě zabalené rozmrazit na kuchyňské lince.

Užitečné tipy

ZAPRVÉ: Bliny je lepší vařit na středním ohni a později je podle potřeby upravit. Pokud je teplota příliš vysoká, bliny se na okrajích připálí, než se na povrchu zpevní. Pokud je teplota příliš nízká, jsou náchylnější k přilepení.

ZADRUHÉ: Když se těsto na bliny nalije poprvé, bude na pánvi mokré, ale postupně se okraje zpevní a uprostřed se začnou tvořit bublinky a bliny začnou být suché. Když už není vidět žádné tekuté těsto – je čas je obrátit. Pokud se obrátí příliš brzy, bliny se rozlomí.

ZATŘETÍ: Chce-li člověk bliny obrátit bez porušení, musí nejdřív uvolnit okraje pomocí gumové obracečky. Prstem zvednout okraj a obracečkou klouzat směrem ke středu. Opatrně je jedním rychlým pohybem lze otočit.