Brokolicovo-špenátová krémová polévka – nejlepší recept

Krémové polévky jako je tahle jsou jako sen. Kombinace surovin se někomu nemusí úplně zdát, ale nebojte se, polévka je skvělá.

Použijte prosím, poctivý vývar a nepoužívejte bujón nebo podobný „vychytávky“. Možná lepší snad radši použít vodu, protože toho glutamátu co v tom je. Poctivý vývar nic nenahradí, vůbec není těžké ho uvařit, a vůbec nemusí být z masa.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 litr vývaru
  • 1 větší brambora
  • 1/2 hlávky brokolice (asi 5 růžiček)
  • 2,5 – 3 hrnky čerstvého špenátu
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl, pepř
  • sušené chilli, podle chuti
  • 1/4 limetky
  • zakysaná smetana k servírování

Postup

  1. Nakrájíme cibuli nadrobno a zpěníme na tuku v hrnci, ve kterém budeme připravovat polévku. Přilijeme vývar a přihodíme oloupanou bramboru nakrájenou na kousky. Vaříme do změknutí.
  2. Přihodíme brokolici a vaříme cca 2 minuty, přidáme špenát a ještě tak dvě minutky povaříme. Přihodíme strouhaný parmazán, osolíme, opepříme a odstavíme z plotny. 
  3. Tyčovým mixérem vymixujeme dohladka. Vrátíme zpátky na plotnu, dohřejeme, přidáme chilli papričku podle chuti (měla by tam být cítit opravdu jenom lehce) a zakápneme limetkou.
  4. Pokud je polévka moc řídká, necháme vyvařit do požadované konzistence. 
  5. Před servírováním ozdobíme zakysanou smetanou.