Dánský Borůvkový Cheesecake – Blåbær Ostekage – nejlepší recept

Korpus, kde se geniálně mísí hořká čokoláda s Digestives sušenkami, úžasně ovocná borůvková bomba v podobě náplně, a doplňující tečka jako vrstva zakysané smetany na vrchu. Dánové zkrátka vědí, co dělají. Borůvky jsou totiž převážně jejich a skandinávskou doménou. 

A teď pár důležitých rad. Zkuste to neošidit a použijte opravdu Digestives sušenky, jinak se připravíte o naprosto jiný zážitek. Není nic lepšího, než korpus na cheesecake právě z těchto sušenek, a hlavně se skvěle ke zbytku hodí. V pohodě je seženete v každém Marks&Spencer, 400g za 32 Kč, což je super cena (v porovnání se vším ostatním co tam mají).

Dále můžete použít mražené borůvky, ale dejte pozor, aby byly lesní. Ty velké kanadské jsou sice pěknější, ale nemají prakticky žádnou chuť a barvy z nich taky moc nevyrazíte. Připravili byste se o nádhernou fialovou barvu a o chuti ani nemluvě.

A nakonec, pokud budete servírovat návštěvě nebo se s ním budete chtít prezentovat jinde, pečte ho klasicky. Pokud vám ale zas tak na vzhledu nesejde a nebo si ho chcete nechat pro sebe, pečte ho jako cheesecake – tudíž na mřížce nad pekáčem s vodou. Bude pak daleko nadýchanější a bude se víc rozplývat na jazyku.

Jeho nevýhodou ovšem je, že se pak hrozně špatně krájí. Lepí se příšerně na nůž a střed řezu zůstává přilepený ke zbytku, no prostě katastrofa, pokud se snažíte o reprezentativní kousky. Na druhou stranu když ho pečete klasicky, bez vody, je taky skvělý, jen trošku tužší. Ale rozhodně se s nim skvěle pracuje při krájení, a vlastně je stejně výborný.

Příprava

  • počet porcí: 8-12
  • na dortovou formu o průměru 22 – 24 cm
  • délka přípravy: 1 hodina

Ingredience

  • 170 g Digestives sušenek
  • 50 g hořké čokolády
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 220 g – 250 g čerstvých nebo mražených lesních borůvek
  • 400 g cream cheese (Philadelphia, Buko)
  • 200 g zakysané smetany nebo crème fraîche
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 300 g zakysané smetany
  • 250 g krupicového cukru
  • 3 plátky želatiny

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Vymažeme dortovou formu o průměru 22 cm a vyložíme pečícím papírem, pěkně dno a boky zvlášť. 
  2. Rozlámané sušenky vložíme spolu s nasekanou čokoládou do mixéru a mixujeme do té doby, než je ze všeho prášek.
  3. Přilijeme rozpuštěné máslo a ještě chvíli mixujeme. Směs rovnoměrně natlačíme do formy a pořádně uhladíme. Pečeme 10 minut v předehřáté troubě.
  4. Mezitím si rozmixujeme borůvky. V míse smícháme cream cheese, zakysanou smetanu a cukr. Vmícháme všechny borůvky a kukuřičný škrob. Směs nalijeme na předpečený základ a pečeme asi 40 minut, povrch by neměl vypadat moc mokře, jen uprostřed by se měl trošku třást. Vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout, nevyndaváme ale z formy.
  5. Plátky želatiny namočíme do studené vody tak na 10 minut. V kastrůlku si rozehřejeme zakysanou smetanu s cukrem. Neměla by se vařit, ale neměly by v ní být celé krystalky cukru a měla by být tekutá.
  6. Odstavíme, vmícháme vymačkanou želatinu a důkladně promícháme. Nalijeme na upečený korpus a šoupneme do lednice na pár hodin nebo přes noc, než horní vrstva ztuhne.