Dánský Borůvkový Cheesecake – Blåbær Ostekage – nejlepší recept

Jako omluvu za mojí dvoutýdenní nepřítomnost jsem se rozhodla s váma podělit o můj nejstřeženější poklad. Odskočila jsem si (opět) do Osla a do Berlína, a jelikož mě letošek fakt docela finančně vyčerpal, myslím, že minimálně do konce roku mě tady budete vídat pravidelně. Musím říct, že se mi tento recept nedává úplně lehce. No, ale což! Myslím si, že v dnešní době nějaké kuchařské tajemství pozbývá smyslu, takže jsem se rozhodla s váma podělit o moje know-how. Nadýchaný a plný borůvek. Pokud jste ode mě neochutnali na Apetit pikniku nebo kdekoliv jinde, vsadím se, že jste nikdy nic podobného nejedli!

Budu dál pět ódu na tento úžasný dort. Je prostě nejlepší! Korpus, kde se geniálně mísí hořká čokoláda s Digestives sušenkami, úžasně ovocná borůvková bomba v podobě náplně, a doplňující tečka jako vrstva zakysané smetany na vrchu. Dánové zkrátka vědí, co dělají! Borůvky jsou totiž převážně jejich a skandinávskou doménou. 

A teď pár důležitých rad. Zkuste to neošmelit a použijte opravdu Digestives sušenky, jinak se připravíte o naprosto jiný zážitek. Neznám nic lepšího, než korpus na cheesecake právě z těchto sušenek, a hlavně se skvěle ke zbytku hodí! V pohodě je seženete v každém Marks&Spencer, 400g za 32kč, což je fakt super cena (v porovnání se vším ostatním co tam mají).

Dále. Můžete použít mražené borůvky, ale dejte pozor, aby byly lesní. Ty velké kanadské jsou sice pěknější, ale nemají prakticky žádnou chuť a barvy z nich taky moc nevyrazíte. Připravili byste se o nádhernou fialovou barvu (fakt nekecám, neni to vůbec přibarvovaný a ani photoshop si s barvama a kontrastem nehrál!). A to nemluvim o chuti.

A nakonec, pokud budete servírovat návštěvě nebo se s ním budete chtít prezentovat jinde, pečte ho klasicky. Pokud vám ale zas tak na vzhledu nesejde a nebo si ho chcete nechat pro sebe, pečte ho jako cheesecake- tudíž na mřížce nad pekáčem s vodou. Bude pak daleko nadýchanější a bude se víc rozplývat na jazyku. Jeho nevýhodou ovšem je, že se pak hrozně debilně krájí. Lepí se to příšerně na nůž a střed řezu zůstává přilepený ke zbytku, no prostě katastrofa, pokud se snažíte o reprezentativní kousky. Na druhou stranu když ho pečete klasicky bez vody je taky skvělej, jen trošku tužší. Ale rozhodně se s nim skvěle pracuje při krájení, a vlastně je stejně výbornej. Většinou šáhnu po týhle verzi, protože za prvý, mám ráda hezký věci a za druhý, vždycky ten pekáč s vodou vyleju do trouby a to myslím, že jí úplně dobře nedělá. 

počet porcí: 8-12

na dortovou formu o průměru 22-24cm

délka přípravy: 1 hodina

170g Digestives sušenek

50g hořké čokolády

70g rozpuštěného másla

220g-250g čerstvých nebo mražených lesních borůvek

400g cream cheese (Philadelphia, Buko)

200g zakysané smetany nebo crème fraîche

100g krupicového cukru

2 lžíce kukuřičného škrobu

300g zakysané smetany

250g krupicového cukru

3 plátky želatiny

Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Vymažeme dortovou formu o průměru 22 cm a vyložíme pečícím papírem, pěkně dno a boky zvlášť. 

Rozlámané sušenky vložíme spolu s nasekanou čokoládou do mixéru a mixujeme do té doby, než je ze všeho prášek. Přilijeme rozpuštěné máslo a ještě chvíli mixujeme. Směs rovnoměrně natlačíme do formy a pořádně uhladíme. Pečeme 10 minut v předehřáté troubě.

Mezitím si rozmixujeme borůvky. Já si někdy nechávám hrst stranou, aby v dortu byly i celé kusy, ale  samozřejmě dělejte podle svého uvážení, ve finále je to stejně jedno :D. V míse smícháme cream cheese, zakysanou smetanu a cukr. Já to nešlehám, protože to pak vždycky zřídne a toho se bojím (:D), takže to beru jenom míchacím nástavcem. Vmícháme všechny borůvky a kukuřičný škrob. Směs nalijeme na předpečený základ a pečeme asi 40 minut, povrch by neměl vypadat moc mokře, jen uprostřed by se měl trošku třást. Vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout, nevyndaváme ale z formy.

Plátky želatiny namočíme do studené vody tak na 10 minut. V kastrůlku si rozehřejeme zakysanou smetanu s cukrem. Neměla by se vařit, ale neměly by v ní být celé krystalky cukru a měla by být tekutá. Odstavíme, vmícháme vymačkanou želatinu a důkladně promícháme. Nalijeme na upečený korpus a šoupneme do lednice na pár hodin nebo přes noc, než horní vrstva ztuhne.