Granola z mandlové a kokosové drtě – nejlepší recept
V tomhle receptu naprosto využijete zbytky mandlí a kokosu z přípravy rostlinného mléka. Existuje spousta možností, jak zbylou drť využít, jako jsou třeba sušenky, ořechová těsta a tak podobně, a taky müsli, nebo-li granola. Lepší je použít výraz granola, protože v zahraničí výraz müsli označuje spíš to sypané, neslepené medem.
Počítejte s tím, že to bude daleko lehčí, než normální müsli. Když děláte domácí, většinou jsou to velké hrudky vloček s ořechy, což je výborný, ale taky se to někdy trochu hůř kouše. Má příjemnou lehkou ořechovou chuť, kokos tam moc cítit není, ale dodává křupavost a texturu.
Než se na granolu vrhnete, pokuste se mandlovou i kokosovou drť nějak vysušit. Nedělejte to, že okamžitě po tom, co uděláte mléka rovnou upečete müsli, protože drť pořád obsahuje moc vody na to, aby z toho mohly být křupavé kousky. Zkuste si je rovnoměrně rozložit na plechy s pečícím papírem a nechat je někde na sluníčku do druhého dne vyschnout, nebo strčit do trouby na 50 °C a hodinku až dvě to tam nechat.
Ingredience
- 250 g celých ovesných vloček
- 250 g mandlové drtě zbylé z mandlového mléka, vysušené
- 200 g kokosové drtě zbylé z kokosového mléka, vysušené
- 250 g sirupu (kombinace medu, javorového, kukuřičného, agávového, datlového sirupu, melasa, v podstatě, co doma máte)
- 120 g tuku (opět kombinace kokosového a olivového oleje, másla)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- rozinky, brusinky nebo jiné sušené ovoce podle chuti
Postup
- Troubu předehřejte na 170 °C.
- Ovesné vločky, mandlovou drť a kokosovou drť smícháme ve větší míse. Do kastrůlku si dáme 250 g sirupu podle svých preferencí a tuk. Zahříváme, dokud se vše nerozpustí a nepromíchá.
- Odstavíme, vmícháme vanilkový extrakt a přelijeme s tím vločkovou směs v míse. Pořádně promícháme, dokud není vše obaleno a nenajdeme žádná suchá místa.
- Dva plechy si vyložíme pečícím papírem. Rozdělíme na ně rovnoměrně směs a šoupneme do trouby na 20 – 30 minut. Každých sedm minut nějakou špachtlí granolu promícháme a otáčíme, aby se nepekla jenom z jedné strany.
- Pamatujte, že se musí péct o něco déle než normální müsli, aby byla křupavá. Hotová je, když má temně zlatou barvu.
- Necháme vychladnout na plechu. Dokud není úplně vystydlá, neděste se, že je měkká, zpravidla ztvrdne až při vychladnutí. Na konec zamícháme rozinky nebo jiné sušené ovoce.