Guláš z podkostecké hájovny – nejlepší recept

26. 4. 2008

  • 0,3 kg zadního hovězího
  • 40 g vepřového sádla
  • 60 g cibule
  • 10 g česneku
  • 0,2 g mletého pepře
  • 20 g hladké mouky
  • 6 g soli
  • 20 g rajčatového protlaku
  • 3 g mleté papriky
  • 60 g slaniny
  • 50 g pařížského salámu
  • 100 g žampiónů
  • 60 g kapie

Hovězí maso očistíme, opereme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. Na ⅔ sádla usmažíme cibulku (také asi ⅔) s kmínem do zlatova, přimícháme poloviční dávku papriky a na tento základ vložíme připravené maso. Při častém míchání rychle odusíme ve vlastní šťávě. Potom přidáme pepř, sůl a rajský protlak a pod pokličkou dusíme doměkka. Přidáváme po částech podle potřeby horkou vodu. Když je maso ještě trochu zatuhlé, necháme základ vydusit až do tuku. Přidáme mouku, zarestujeme asi 5 minut. Potom zalijeme horkou vodou tolik, aby omáčka byla řidší. Přidáme utřený česnek a necháme zvolna vařit, až je maso úplně měkké. Ve zvláštním kastrole zatím rozpustíme zbytek sádla, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu, salám (klobásu) a na plátky pokrájené žampióny (nebo jiné houby) a kapie. Trochou papriky zasypeme a všechno orestujeme. Takto připravenou vložku dáme nakonec do guláše a ještě všechno převaříme. Jako přílohu podáváme brambory, knedlík nebo chléb.

(2 5.00