Houby ve vlastní šťávě – nejlepší recept

13. 7. 2008

  • hřibovité houby – čirůvky, holubinky, lišky, kotrče, hlívy aj.

Očištěné houby nakrájíme, dáme do kastrolu, mírně osolíme a za stálého míchání je dusíme ve vlastní šťávě, bez přidání vody nebo tuku. Nedáváme kmín, protože při větším množství způsobí hořkou příchuť. Houby dusíme asi na 1/3 obsahu. Podušené napěchujeme do sklenic, uzavíratelných víčky tak, aby mezi houbami nevznikly vzduchové bubliny. Pod víčkem má zůstat mezera asi 15 mm. Sklenice zavíčkujeme a sterilizujeme ve vodní lázni 95 – 100°C po dobu po dobu 40 – 50 minut. Sklenice na 24 hodin uložíme a pak znovu sterilujeme 30 minut. Tím máme zaručeno, že jsme si připravili konzervu pro delší skladování.