Kachní prsa, čočka beluga, ostružiny a řeřicha – nejlepší recept

Chce-li si člověk dopřát či připravit sváteční menu pro někoho, je tento recept ideální. Kachní prsa, čočka beluga, ostružiny a řeřicha, že to zní báječně?

Tento recept je z černé čočky Beluga, ta nevyžaduje ta dlouhé namočení, jako tomu je u té hnědé.

Ingredience pro 2 osoby

  • 80 g černé čočky Beluga
  • 125 g čerstvých ostružin
  • 1 velké kachní prso s kůží (cca 250 g)
  • sůl, pepř
  • řeřicha na ozdobu

Postup

  1. Čočku propláchneme a necháme namočit do studené vody, dokud nenabobtná. Přesuneme do hrnce a přilijeme aspoň dvakrát tolik vody, a přivedeme k varu. Vaříme jemně, dokud není měkká na skus, musí být však stále pevná a ne rozvařená. Scedíme.
  2. Z ostružin vybereme zhruba osm kousků těch nejpěknějších, které dáme stranou. Zbytek rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes cedník.
  3. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  4. Kachní prso omyjeme a vysušíme kuchyňskými utěrkami. Kůži řádně osolíme, a ostrým nožem nařežeme do mřížky tak, abychom přitom ale nepoškodili maso. Rozpálíme si pořádně litinovou pánev, a kachnu na ní položíme kůží dolu.
  5. Pozor, bude prskat. Pustí taky spoustu tuku. Prudce smažíme z jedné strany 4 minuty, otočíme, a smažíme ještě z druhé strany 2 minuty. Pokud nemáte pánev, která může do trouby, přesuňte kachnu i s výpekem do pekáčku. Pokud jo, máte vyhráno. Šoupneme do trouby, a necháme v ní kachnu ještě 8 minut dojít. Vyjmeme kachnu z pekáčku (pánve), přesuneme na prkýnko a necháme chvilku odpočinout. 
  6. Mezitím vyškrábeme všechen výpek a šťávu, a přesuneme nad plamen. Přidáme ostružinové pyré a trochu vody, a svaříme na hustou omáčku. Pro jistotu jí ještě jednou proženeme cedníkem. V misce smícháme uvařenou čočku a ostružinovou omáčku. 
  7. Čočku si rozprostřeme na talíře. Kachní prso nakrájíme na tenké plátky a naskládáme na čočku. Ozdobíme zbytkem ostružin a čerstvou řeřichou.