Marcipánové koule s lískovým oříškem a karamelem – nejlepší recept
Suroviny:
- 250 g marcipánu (můžete si ale udělat vlastní. Recept zde!)
- Půl balení lískových oříšků
- Cca 50 g kvalitní alespoň 70% čokolády
- 1 hrnek kokosu
- 1 PL kakaa
- 1 dcl rumu nebo mandlového likéru (nemusí být, ale je to lepší)
- Karamel podle potřeby (pokud si netroufáte vyrobit si jej sami, v cukrářských potřebách jej koupíte)
Postup:
- Nejdříve si namočíme oříšky do rumu či likéru. Necháme alespoň 2 hodiny.
- Nachystáme do misky nebo hlubokého talíře smíchaný kokos s kakaem.
- Oddělíme si cca 1/3 marcipánu a z té děláme malé kuličky asi 2 cm v průměru, do této kuličky vmáčkneme oříšek a kuličku důkladně v rukou poválíme, aby měla dokonalý kulatý tvar.
- Až máme takto všechny kuličky s oříškem vytvarované, namáčíme do rozpuštěné čokolády (čokoládu rozhodně neředit s tukem apod. ). Necháme v lednici zatuhnout.
- Mezitím si ze zbylých 2/3 marcipánu děláme tzv košíky (kolik je kuliček s oříškem, tolik košíčků), do každého z nich dáme trochu karamelu, asi na ½ KL.
- Do takto připravených marcipánových košíčků vkládáme z lednice ztuhlé kuličky.
- Celou kuličku dobře uzavřeme, v rukou zamotáme a celé obalíme v předem připraveném kokosu s kakaem.
- Celé pak dáme ztuhnout do lednice.
- Po cca 2 hodinách můžeme konzumovat.
pozn.: je to strašně dobrý, tak kdo má rád sladké, si přijde na své 😉