Nejlepší koláč na světě – Verdens beste – Kvæfjordkake – nejlepší recept

Podle názvu je už jasný, že je to něco skandinávskýho, přesněji řečeno pochází z Norska. Pokud si budete chtít vygooglit co je to Kvæfjordkake, téměř vždycky ho najdete s přívlastkem verdens beste, tedy doslova v překladu „nejlepší na světě“. Je pravda, že pro milovníky lehkých vanilkových krémů je tohle úplný ráj.  

Norové sice mají dost rádi sladký, ale zase se jim s tím nechce dělat, takže to radši koupí, nebo pečou jenom úplně jednoduchý věci. Pokud někdy najdete Nora, který by chtěl náhodou s přípravou nějakýho dortu trávit celý den, nedej bože víc dní, nejspíš jste narazili na endemita. Takže i když je tohle vcelku jednoduchá věc, pokud byste jim Kvæfjordkake naservírovali, budou vás mít za pečícího génia.

Když se podíváte na internetu, jak většina Kvæfjordkake vypadá, není to nic moc. Bývá to rozkydlé, teče z toho krém ze všech stran, trošku připečené, no prostě to není celkově moc vzhledný.

Pokud se budete pídit po originálních receptech, nejspíš místo receptu na žloutkový krém uvidíte vanilkový krém z prášku, nebo koupený hotový. Jak je uvedeno výše, Norové jsou prostě líní a s nějakým žloutkovým krémem se jim nechce dělat. Vy ho ale prosím udělejte a nekupujte Oetkera z krabice, protože jenom tak to chutná tak dobře.

Příprava

  • příprava: 1,5 hodiny
  • 8 kousků

Ingredience

  • 100 g změklého másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 4 žloutky
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička pečícího prášku
  • 5 lžic mléka
  • 4 bílky
  • 200 g krupicového cukru
  • 50 g mandlí na plátky
  • 150 ml smetany ke šlehání

Na žloutkový krém:

  • 400 ml mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 4 žloutky
  • 60 g krupicového cukru
  • 25 g mouky
  • 25 g kukuřičného škrobu

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 175 °C.
  2. Vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem hranatý pekáček. 
  3. V míse robota si vyšleháme změklé máslo s cukrem. Postupně přidáváme po jednom žloutky. Smícháme vedle v míse hladkou mouku a pečící prášek, a přidáme k máslovo-vaječné směsi. Nakonec přidáme mléko, a všechno důkladně prošleháme.
  4. V jiné míse si vyšleháme bílky do polotuha, přidáme 200 g cukru a šleháme do pevné a lesklé hmoty.
  5. Žloutkové těsto rozetřeme rovnoměrně do pekáčku. Na vrch naplácáme sníh, uděláme na něm takové vlny, aby to vypadalo hezky. Posypeme plátkovými mandlemi a pečeme 30 minut. Já v to v půlce pečení přikryla alobalem, protože jsem se bála, aby mi sníh i mandle moc nezčernaly.
  6. Necháme úplně vychladnout. 
  7. Podélně rozpůlíme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň do mléka. Mléko i s luskem přivedeme k varu. Mezitím si důkladně promícháme žloutky, cukr, mouku a škrob. Jakmile mléko začne vařit, odstavíme z plotny a vyndáme lusk.
  8. Část mléka přilijeme za stálého míchání ke žloutkům. Žloutkovou směs přilijeme zpět do kastrůlku s mlékem a vrátíme nad oheň. Za stálého míchání přivedeme k varu, dokud krém nezhoustne. Přendáme do misky a okamžitě na povrch připlácneme potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout.
  9. Vychladlý korpus nakrájíme na stejně velké řezy. Každý kousek potom rozpůlíme tak, abychom na spodním díle měli jenom žloutkové těsto, a na svrchním díle stejný podíl žloutkového těsta jako na spodním, ale i s bílkovou čepicí navrchu. 
  10. Žloutkový krém prošleháme dohladka. Ušleháme do tuha smetanu ke šlehání. Opatrně jí vmícháme k vychladlému žloutkovému krému, radši ať je to klidně „mramorovaný“, než aby se vám krém začal nekontrolovatelně roztékat.
  11. Přesuneme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou a na spodní díl navrstvíme krém. A nebo to prostě jenom pomažeme. Přiklopíme vrchním dílem a hned servírujeme, dokud se nám krém všude nerozteče.